Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2015. február

Címoldal
Télutó
Községi hírek
Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc
3. Sport stars
Interjú Virág Györggyel, a Bohóc című előadás kapcsán
Lakossági fórum volt Adán
Egy kis visszaemlékezés, meg miegymás…
0,5 ezrelék
Bombaként robbant be a köztudatba a Green Future Festival!
III. moholi farsangi esküvő és bőgőtemetés
Szia disznótor!
Farsang a Műszaki Iskolában
Téltemető farsang a nyugdíjasoknál
Megkezdődött a madáretetés
Vadvirágos farsangi mulatság
IV. Esküvő kiállítás
Mi újság az adai tűzoltóknál?
Rövid hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Gyermekszínjátszóink jubileuma - adalék
Szakszervezeti hírek
Sakk
Sport
Tarka-barka
Impresszum

3. Sport stars
Beszélgetés Nagypál Tibor adai labdarúgóval

    Január 23-án harmadik alkalommal tartották meg a Sport stars elnevezésű beszélgetős estet az adai községháza tanácstermében, melyen egy ismert sportoló mesél pályafutásáról és igyekszik megválaszolni a kérdéseket. A mostani vendég Nagypál Tibor volt, aki készségesen állt az újságíró és a közönség kérdései elé. Beszámolóját becenevének ismertetésével kezdte, ami Bajaga. Labdarúgó körökben így ismerik őt, és e nevet a híres zenészről kapta, akit először a testvére, majd később ő is szeretett hallgatni. Mind mondta, már kiskorában, az utcán szerette meg a labdarúgást, amikor is minden utcának volt egy csapata, és egymás közötti mérkőzéseket szerveztek meg. Az adai AFK csapatánál elsős korában járt először edzésen, míg később első felnőtt mérkőzését 1991-ben játszotta. 1993-ban Kragujevacra került katonának, ahol a helyi Slavija csapatában játszott. Az 1995/1996-os idényben az AFK Ahác József személyében erős szponzort kapott, egy erős játékoskeret alakult ki, amivel nagyon jól szerepeltek. Ezután a topolyai Solunac csapatában focizott 3 évet, a másodosztályban, ahol a 3. évben már megkapta a csapatkapitányi karszalagot is. Játékára és teljesítményére felfigyelt az újvidéki Vojvodina csapata is, ahol fél évig szerepelt próbajátékon, ám a sajnálatos 1999-es bombázások miatt a bajnokságot szüneteltették, és a szerződés aláírása nem valósult meg. Sorrendben ekkor következett Szeged, és a magyar első osztályú liga, ám 3 hónap után a szponzor csődbe ment, így tovább kellett állnia.


Az adai városházán a főként fiatalokból álló közönség előtt Máriás Endre beszélgetett Nagypál Tiborral

    Lett volna lehetősége Görögországban, vagy Tunéziában is focizni, ám anyagilag sem érte volna meg, emellett több menedzseren keresztüli megbeszélés kellett volna hozzá. Végül a szlovén Mariborban volt próbán, és egy algyői 6 hónapos kitérő után került Kaposvárra, ami mérföldkő lett az életében. Magyarországon képzelte el a jövőjét, és amellett, hogy egy jó csapatba került, magát a várost is gyönyörű táj vette körül, az emberek barátságosak voltak, magyarnak tekintették őt. Kaposvári játéka alatt került sor élete talán legnagyobb történésére, amikoris 2005 márciusában, az akkori magyar szövetségi kapitány, Lothar Matthäus behívta őt a magyar válogatott keretébe. Matthäusról elmondta, hogy ő egy karizmatikus egyéniség profi mentalitással, pontosan tudta, hogy mit követel meg a játékosaitól. Neki külön jól esett, hogy egy ekkora legenda lehetett az edzője, aki jó véleménnyel, elismerően szólt a játékáról, és akitől nagyon sokat tanulhatott.  25 játékost hívtak be a keretbe, melyből 18-ra szűkítették le a létszámot. Bulgária ellen készült a csapat, az ő feladata Dimitar Berbatov őrzése lett volna, aki akkor a Bayer Leverkusen kiváló csatára volt, Bajnokok Ligája mérkőzésekkel a háta mögött, ám edzésen egy véletlen mozdulat következtében elszakadt az Achilles-ina, így sajnos nem szerepelhetett. Ezután kényszerpihenő következett, 6 hónapot kellett kihagynia. A 2005-ös év pozitív volt az életében, ekkor sikerült befejezni az egyetemet is, majd ezt követően kezdett tanítani az adai Cseh Károly Általános Iskolában, mint tornatanár. 2006-ban került a zentai csapathoz, majd néhány szezon után 1 évet levezetésként játszott még Topolyán, és mindkét csapattal sikerült feljutniuk a 2. osztályba. 
    Ezután következtek a fiatal focisták kérdései, amit Tiborhoz intéztek, igyekezett ezekre is válaszolni. Csak néhány választ említenénk meg: 7 évesen kezdett focizni, összesen 33 évig játszott aktívan, általában a 10-es számot viselte, kedvenc csapata az Atlético Madrid, 4 gól volt a legtöbb, amit szerzett egy mérkőzésen, az egyik legemlékezetesebb gólja pedig egy szabadrúgásgól született egy Gyála elleni mérkőzésen. Több bajnokságot is nyert, többek között Adán, Zentán, Topolyán, Kaposváron, de úgy érzi pályafutása legszebb időszaka a Kaposváron eltöltött 5-6 év volt.
    Kifejtette véleményét a magyarországi labdarúgás helyzetéről is, miszerint jelenleg a magyar stadionok többségének állapota kiváló, körülbelül 8-9 stadionban UEFA meccseket lehet játszani, emellett törekednek azon rendszer bevezetésére, hogy az első csapatokban három 21 éven aluli, saját nevelésű játékos játsszon, és akiket ne is lehessen lecserélni. A fiataloknak tanácsként elmondta, mindig kitartóan, erősen kell edzeni, soha nem szabad feladni, az álmokért meg kell harcolni, véleménye szerint a labdarúgók esetében 10% a tehetség, míg 90% a munka, az edzés.
    Összegzésként kifejtette, a foci egy csapatjáték, melynek köszönhetően nagyon sok ismerősre, barátra lehet szert tenni, megtanulja az ember, hogyan kell a sikert is kezelni, ugyanakkor a vereséget is elviselni, és nem mellékesen a mozgásra mindenkinek szüksége van, kihangsúlyozta, hogy ép testben ép lélek lakozik.

Gecse Attila

febuar 2015.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Novi početak Udruženja Zoo vrta „PONI“ Ada
Šah
Aktivnosti sindkata
Poslednji pozdrav našem voljenom Branku
Međunarodni bratski susret kasapina - Utrine
Impresum


Design by VA