Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2012. október

Címoldal
Tiszteletadás, esküvő, keresztelő
Községi hírek
Ada község cégeket alapítana
A lélek és a test együttes gyógyítása
Beszéd- és szövegértés
Mozdulj a szívedért
Vérrokon
Sikeres fémipari műhely
Őszi események
Bennünket is kifogott a Háló
Nyári Tisza-parti örömök
Fúvós, pengetős, meg a tekerő
Eső, égzengés, villámcsapás
„Milliós tételről kell beszélni”
Megemlékezés községünk felszabadulásáról
Hírek
Rendőrségi hírek
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Nyelvi jogaink Szerbiában - 10.
Ismét remekeltek a fiúk
A Niš-Grdelica autóút, 1960
A Körkép arcképcsarnoka - I.
Tarka oldal
Impresszum

VESTI

GOSTI U PRVOJ MESNOJ ZAJEDNICI

    Dana 2. oktobra o.g. našu I. Mesnu zajednicu posetili su sekretari mesnih zajednica Bački Petrovac Samuel Vrbovski i sekretar Maglića Mile Nišić. Goste su primili predsednik Saveta MZ, Zoran Dragin i sekretar mesne zajednice Ištvan Geče a na razgovorima je bio prisutan i Janoš Vaštag, član Saveta.


Samuel Vrbovski                     Mile Nišić

    Ovaj susret imao je radni karakter, a tema je bila razmena iskustva oko uvođenja mesnog samodoprinosa kod nas. Izneto im je da smo mi ovoga puta iskoristili momenat izbora na svim nivoima 6. maja, kada u skladu sa zakonima raspisali referendum i ujedno  smo pozvali naše građane mesne zajednice da daju svoje glasove i na samodoporinos, što se pokazalo uspešpnim. Naši gosti su nam rekli da oni nisu iskoristili taj povoljan trenutak, a samodoprinos kod njih ističe krajem godine, isto kao kod nas.  Zbog toga moraju raspisati referendum samo za uvođenje mesnog samodoprinosa. Da bi našim gostima olakšali rad oko saprovođenja referenduma  u toku razgovora predali smo im sve potrebne dokumente koje smo mi koristili.

JV


Prikupljanje elektronskog otpada

    Predškolska ustanova „Čika Jova Zmaj“ Ada, u sardanji sa „Rotari“ klubom iz Sente, organizovala je na teritoriji opštine Ada akciju prikupljanje elektronskog otpada. Član „Rotari“ kluba, gospodin Robert Prokop, preko lokalnih sredstava informisanja obavestio je građane o akciji, koja je praktično trajala od 24. 09. 2012 god. do 06. 10. 2012 god. kada su donosili u objekte ustanove stare, neupotrebljive frižidere, veš mašine, ventilatore, televizore, usisivače i dr. Zahvaljujući angažovanju gospodina Prokopa, od građana je poslednjeg dana akcije u objektu „Zvezdano oko“ prikupljena znatna količina otrpada. Prevoz i otkup vršio je „Titan generali“ doo Ada. Prikupljeno je 4.120 kg. elektronskog otpada koji vredi 41.000 dinara. Ovaj prihod u potpunosti će biti korišćen na opremanje ustanove „Čika Jova Zmaj“.

JV


Jedan svet, jedan dom, jedno srce

    Povodom Dana srca (29. septembar) i prevencije bolesti srca i krvnih sudova doktorka Elvira Tot Barna poručuje:
    - Povećane masnoće u krvi, povišen krvni pritisak, prekomerna telesna težina, premalo kretanja, šećerna bolest, nikotin, alkohol, starost, pol i nasledna predispozicija faktori su koji ugrožavaju srce. Da bi sprečio oboljenje svaki pacijent mora da nauči umetnost zdravog i srećnog života, tako što će eliminisati faktore rizika i to: zdravom ishranom, redovnom kontrolom krvnog pritiska i obaveznom fizičkom aktivnošću, izbegavanjem pušenja i alkohola i savladavanjem stresa.

K.J.


Spartak uveličao proslavu “100 godina fudbala u Adi“

    Fudbaleri Spartaka pobedili su ekipu AFK-a rezultatom 0:3 (0:3), u prijateljskom meču odigranom u Adi, povodom proslave “100 godina fudbala“ u ovom mestu. Golove za Subotičane postigli su Nosković u 14. i 15. (p) i Milivojev u 19. minutu.
    Pred oko 200 gledalaca, ekipe su nastupile u sledećim sastavima:
    AFK: Rohaček, Peter, Kiš, Zivlak, Šetet, Peko, Nađ, Đukić, Sazi, Mihalec, Fekete. Igrali su još: Stijović, Tači, Kermeci, Ćeran, Bajtai, Nađ Pal, Latak i Bilicki.
    Spartak: Stijaković, Farkaš, Jočić, Đorđević, Milenović, Jondić, Đ. Antonić, Veselinović, Nosković, Milivojev, Pršić. Igrali su još: Bogdanović, Mezei, Ljubenović i Mirkov.
    Subotičani su utakmicu odigrali sa kombinovanim sastavom, sa igračima koji imaju manju minutažu i sa mladim momcima koji treba da se nametnu prvom timu. Sva tri gola Spartak je postigao za pet minuta. Poveo je superligaš u 14. minutu susreta, kada je Milenović nabacio loptu sa leve strane, na koju je natrčao Nosković i poslao je u mrežu. U sledećem minutu, prednost gostiju se udvostručila. U šesnaestercu AFK-a, u izglednoj prilici se našao Veselinović, koga su nepropisno zaustavili, tako da je sudija Mastilović morao pokazati na belu tačku. Siguran izvođač najstrože kazne bio je kapiten na ovom meču Aleksandar Nosković. U 19. minutu, već je bilo 0:3, kada je Nosković uposlio Milivojeva, koji je pobegao svom čuvaru, zatim prevario golmana i rutinski poslao loptu u mrežu.
    Interesantno je napomenuti da je u ekipi AFK-a u poslednjih 20 minuta igrao predsednik opštine Ada Zoltan Bilicki.

(izvor: fkspartakzlatiborvoda.com)


DEČIJA NEDELJA 2012

    Ministarstvo rada i socijalne politike u saradnji sa organizacijom Prijatelji dece Srbije donelo je Program obeležavanja DEČJE NEDELJE za 2012.godinu u trajanju od 01. do 07. oktobra, pod motom „ Rastemo kao jedno – BOLJI SMO ZAJEDNO“
    Dečija nedelja je pravo vreme da se u svakoj sredini čuje glas dece, da se uvaže njihovi predlozi i želje, da se pokrenu akcije za decu i sa decom, koje popravljaju njihov status u porodici, školi, okruženju, sa ciljem da tokom cele godine položaj deteta bude u centru društvene pažnje i brige.       
    U skladu sa ovim, Odbor za sprovođenje programa Dečje nedelje Opštine Ada u sastavu Eva Hodi, Valerija Orovec, Tamara Gavrilović, Svetlana Milošević, Silvija Lajko i Livija Varga,  i ove  godine se starao o  sprovođenju programa i koordinirao aktivnosti svih nosilaca iste.
    Za vreme dečje nedelje u našoj opštini realizovani su programi i aktivnosti predviđeni planovima Ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje „Čika Jova Zmaj” Ada, Osnovne Škole „Novak Radonić“ Mol i Osnovne Škole „Čeh Karolj” Ada.
    Ostvarivanje predviđenih ciljeva ne bi uspelo bez posebno dodatnog napora pomenutih institucija koje su na najbolji mogući način omogućile ovaj tradicionalni događaj, bez podrška Lokalne samouprave Ada i  sledećim potpornicima:

    - PRVA MESNA ZAJEDNICA ADA,
    - DRUGA MESNA ZAJEDNICA ADA
    - MESNA ZAJEDNICA MOL
    - DOM ZA STARE I PENZIONERE MOL,
    - MANKOM -PETROVIĆ DOO ADA
    - SPR „ERITEX PLUS“ ADA
    - ZLATARA PAP ADA
    - PRESTIGE PLAZA DOO ADA
    - STR MINI METAL

  

Odbor za sprovođenje programa Dečje nedelje opštine Ada


OTVOREN JE  NOVI DEO  PUTA

    Dana,13.10.2012.godine, otvorena je deonica puta ulice Narodne Revolucije u Molu, dužine od 276 metara, čiju izgradnju je finansirala Lokalna samouprava Ada, a izvođač radova je bio ,,Rov-put,, iz Ade. Na svečanoj predaji deonice ulice, pored stanovnika te ulice, prisustvovao je Predsednik opštine Ada, Zoltan Bilicki, zamenik predsednika opštine Ada, Goran Matić i Predsednik saveta Mesne zajednice Mol, Dragoljub Bajić.


DEČJA NEDELJA U MOLU

    Učenicima nižih razreda OŠ „Novak Radonić“, povodom Dečje nedelje, organizovan je raznovrsni program.
    Prvog dana dečje nedelje organizovan je vašar na kome su učenici imali priliku da se nađu u ulozi kupca ali i prodavca.
    U utorak su učenici pokazali svoje pevačke sposobnosti na takmičenju „PRVI GLAS ŠKOLE“.
    U sredu je za učenike organizovan ples. Četvrtog dana dečje nedelje učenici su prisustvovali pozorišnoj predstavi. Pored zabavnog karaktera ona je imala i cilj da približi deci značaj očuvanja životne sredine.
    U petak je organizovan izlet do Tise, gde su se učenici međusobno zabavljali i bodrili svoje drugare za koje je bio organizovan kros.

Tamara Tešić

SVEČANOST POVODOM DANA OSLOBOĐENJA OPŠTINE

    Povodom 8. oktobra, Dana oslobođenja Opštine Ada, Lokalna samouprava opštine i Opštinski odbor Saveza udruženja boraca NOR-a  su u velikoj sali SO Ada održali svečanu sednicu uz kulturni program i polaganje venaca, na kojoj su Lokalnu samoupravu predstavljali Goran Matić, zamenik predsednika opštine, i Roža Rakoš, član Opštinskog veća za oblast kulture.  

Valentina Peter

oktobar 2012.

Naslovna strana
Vesti
Aktivnosti sindikata
Obeležen 27. septembar, Dan vatrogasaca Srbije
Vesti iz policije
Šarena strana
Impresum


Design by VA