Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2012. október

Címoldal
Tiszteletadás, esküvő, keresztelő
Községi hírek
Ada község cégeket alapítana
A lélek és a test együttes gyógyítása
Beszéd- és szövegértés
Mozdulj a szívedért
Vérrokon
Sikeres fémipari műhely
Őszi események
Bennünket is kifogott a Háló
Nyári Tisza-parti örömök
Fúvós, pengetős, meg a tekerő
Eső, égzengés, villámcsapás
„Milliós tételről kell beszélni”
Megemlékezés községünk felszabadulásáról
Hírek
Rendőrségi hírek
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Nyelvi jogaink Szerbiában - 10.
Ismét remekeltek a fiúk
A Niš-Grdelica autóút, 1960
A Körkép arcképcsarnoka - I.
Tarka oldal
Impresszum

Mozdulj a szívedért

    A Szív nemzetközi napja alkalmából (szeptember 29.) az adai Egészségház szakcsoportja a nyári színpadnál jól sikerült ingyenes orvosi vizsgálatot tartott, melynek során a jelentkezőknek ingyenesen megmérték a vérnyomását és a vércukor szintjét. A szép számú érdeklődő utána megtekinthette az adai óvodások színes, vidám, tánccal egybekötött színpadi bemutatóját. Az embernek végülis egy kellemes kikapcsolódás után ismét világossá vált, hogy aktívan tenni kell egészségéért, mert csakis így őrizheti meg testi-lelki egyensúlyát és életét. A szív- és érrendszeri betegségek még mindig nagy arányban szedik áldozataikat, ezért minden ilyen akció során ismételten fel kell hívni a figyelmet a helyes étkezésre, a mindennapi mozgásra és a dohányzás abbahagyására.
    A szívártalmak egyik legkézenfekvőbb megelőzése a sok mozgás. Nem hiába hívják fel az egészségügyi és sportszervezetek figyelmünket a Mozdulj a szívedért akciókra, amikre a mi egészséges környezetünkben (Tiszapart, rekreációs park, sportpályák, kertek) kifogyhatatlan lehetőségek vannak. Nézzük csak, mit mond szívünk őrzéséről dr. Tóth Barna Elvira:
    - Erről a témáról nem lehet eleget beszélni... Igaz, már sok mindent elkoptatottnak érzünk, mégis nem lehet elégszer elmondani, hogy mennyire fontos, hogy lehetőségeinkhez mérten tegyünk meg mindent szívünk védelmében! Lehet az néhány egyszerűbb dolog is: apróbbnak tűnő változtatás, de tegyük meg ezeket a "lépéseket", hogy megóvjuk szívünket, és testünk más fontos szerveit a súlyosabb betegségektől, következményektől.
    A szív és érrendszeri betegségek több áldozatot szednek hazánkban, mint valamennyi más betegség, baleset és más halálok együttesen! Ez már önmagában is eléggé elrettentő adat kellene hogy legyen... E betegségek jelentős része azonban megelőzhető, azokkal a tényezőkkel, amelyeken változtathatunk: azaz egészségesebb életmóddal.
    Minden évben a Szív napján felhívják a szakemberek a figyelmet arra, milyen fontos az életmódváltás: a több mozgás, a dohányzás elhagyása, az egészségesebb táplálkozás. Most már csak az érintetteknek és a családnak, a hozzátartozóknak kellene mindezt megfogadni, és elindulni azon az úton, ami a betegség helyett az egészség felé vezet. Nem könnyű ez senkinek sem, de érdemes, mert ezen lehet változtatni - génjeinken viszont nem tudunk...

K.J.

oktobar 2012.

Naslovna strana
Vesti
Aktivnosti sindikata
Obeležen 27. septembar, Dan vatrogasaca Srbije
Vesti iz policije
Šarena strana
Impresum


Design by VA