Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2012. október

Címoldal
Tiszteletadás, esküvő, keresztelő
Községi hírek
Ada község cégeket alapítana
A lélek és a test együttes gyógyítása
Beszéd- és szövegértés
Mozdulj a szívedért
Vérrokon
Sikeres fémipari műhely
Őszi események
Bennünket is kifogott a Háló
Nyári Tisza-parti örömök
Fúvós, pengetős, meg a tekerő
Eső, égzengés, villámcsapás
„Milliós tételről kell beszélni”
Megemlékezés községünk felszabadulásáról
Hírek
Rendőrségi hírek
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Nyelvi jogaink Szerbiában - 10.
Ismét remekeltek a fiúk
A Niš-Grdelica autóút, 1960
A Körkép arcképcsarnoka - I.
Tarka oldal
Impresszum

Úgy strandolunk, mint a Kusturica-filmekben, szabadon
Nyári Tisza-parti örömök
  • Egyhangúnak találtam a síkságot régen, fiatal koromban inkább a hegyek vonzottak és a tenger. Most viszont, amikor hazalátogatok a szülőföldemre, a szerbiai Vajdaságba és közeledünk autóval a végtelennek tűnő napraforgó- és kukoricaföldek között Ada felé, tudom értékelni a bácskai táj szépségét.

    Az első, ami meglep: a tanyavilág időtlen atmoszférája. Viccesen Bermuda-háromszögnek szoktam nevezni a Topolya-Zenta-Ada által határolt tanyavilágot, sok különös ember indult innen és tűnt el itt örökre. Például itt született, a Szőke-soron Lajkó Félix, a világhírű hegedűs. Itt még érezni azt az elemi kapcsolatot a földdel és az éggel, amely másutt talán nincs már.
    Jugoszlávia széthullása óta nagyon megváltozott errefelé a világ. Gazdag nagyközség volt Ada, sok jómódú kisiparossal, meg egy híres, nagy szerszámgépgyárral és egy termelőszövetkezettel. Ezt csak azért említem, hogy jelezzem, volt pénz mindenre. Le is bontották a település központjának legalább felét, hogy szebbet, modernet építsenek, ami nagy butaság  volt. Ma viszont nincs pénz, szinte minden tönkrement, alig van munka.


Régen sokan vízisíztek a Tiszán, most, hogy szegényebb a világ,
inkább traktorgumit, úszógumit kötnek a csónak után,
és úgy húzatják magukat a fiatalok


Jellegzetes adai ház


A bátrabbak fákról ugrálnak a vízbe

    Egy kávé mellett naphosszat kint ülnek az emberek a teraszokon vagy a házak udvarán, ha csak nem bicikliznek le a Tiszára fürödni. Adán úgy lehet szabadon strandolni, mint a Kusturica-filmekben. Ingyen van a nagy homokos partszakasz, mögötte erdő, az erdő mögött a tisztáson úszómedencék, köztük egy olimpiai méretű.  Na, ez utóbbiért azért már fizetni kell. De Szerbiában a magyarországi fizetésekhez képest minden olcsó.
    A Tisza a település nagy vonzereje. Minden évben kinyit a kemping, főleg a helybeliek költöznek le nyárra a sátrakba, hogy élvezzék a nomád életet, a naplementét és napfelkeltét, ami tényleg csodálatos, szinte érzem a jellegzetes iszapos víz illatát.

    Jellegzetes helyi étel, balkáni specialitás a burek, többrétegű, tepsiben sült tészta, készülhet túróval, hússal, de akár almával is. Vendéglőben érdemes megkóstolni a csevapot. A marha-, disznó- és bárányhúst sóval, borssal, kevés vágott fokhagymával összekeverik és kis kerek rudacskákat formálnak belőle. Megsütik, mellé hagymát, ajvárt és kérésre kajmakot adnak.

    Adán lovagolni is lehet, a legnagyobb szám azonban a motorcsónakázás. Felnyomulni csónakkal a Sárgapartig, kikapcsolni a motort és csurogni lefelé a természetes sodrással, közben napozni. Régen sokan vízisíztek, most, hogy szegényebb a világ errefelé, inkább traktorgumit kötnek a motorcsónak után, és úgy húzatják magukat a fiatalok. A bátrabbak fákról ugrálnak a vízbe. Kisebb virtus, de azért városi embernek egyfajta győzelem, ha átúszik a bánáti partra egy kis szederért, merthogy a Tisza a természetes határ Bácska és Bánát között.
    Adán többségben van a magyarság, de a szerb lakosság is tud magyarul, tehát jól elboldogul a magyar turista. Nevezetességek a már említetteken kívül lennének is meg nem is, itt született Szarvas Gábor neves nyelvészünk, akire egy mellszobor és a Szarvas Gábor nyelvművelő napok emlékeztetnek. Itt járt iskolába Moholy-Nagy László, a világhírű képzőművész, akiről kevesen tudják, hogy nevét a nagyközség Mohol nevű településrészéről kapta. Rá egy tábla emlékeztet nagybátyja egykori házának falán. Ada hírhedt szülöttének, Rákosi Mátyásnak nincs már meg a szülőháza, de az öregek közül van, aki meg tudja még mutatni, hol volt a család vegyesboltja.
    Az adaiak általában nem politizálnak, csak megpróbálnak élni és túlélni. Élvezni, ami éppen van, a főtt kukoricát, a sört, vagy a menyasszonynézést, mert ez is az egyik nyári látványosság. Átáll az ember az apró örömökre, ezért is jó itt lenni. Itt másképp él az ember, s ha rövid időre is, de már ez is öröm.

    A szerzőről: Bartuc Gabriella Adán született. Itt, Zentán és Újvidéken járt iskolába, hosszú ideig az újvidéki Magyar Szó újságírója volt. Ma Veszprémben él családjával és a Veszprém megyei Napló napilap felelős szerkesztője. Évente többször is hazajön Adára, és minden lehetőséget megragad arra, hogy itteni élményeiről, a táj szépségeiről, szülővárosáról és lakóiról írjon a magyarországi sajtóban. Ez a cikke 2012. augusztus 15-én jelent meg a veszprémi Naplóban, utána más újságok is átvették.

Szöveg és képek: Bartuc Gabriella

oktobar 2012.

Naslovna strana
Vesti
Aktivnosti sindikata
Obeležen 27. septembar, Dan vatrogasaca Srbije
Vesti iz policije
Šarena strana
Impresum


Design by VA