Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2012. október

Címoldal
Tiszteletadás, esküvő, keresztelő
Községi hírek
Ada község cégeket alapítana
A lélek és a test együttes gyógyítása
Beszéd- és szövegértés
Mozdulj a szívedért
Vérrokon
Sikeres fémipari műhely
Őszi események
Bennünket is kifogott a Háló
Nyári Tisza-parti örömök
Fúvós, pengetős, meg a tekerő
Eső, égzengés, villámcsapás
„Milliós tételről kell beszélni”
Megemlékezés községünk felszabadulásáról
Hírek
Rendőrségi hírek
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Nyelvi jogaink Szerbiában - 10.
Ismét remekeltek a fiúk
A Niš-Grdelica autóút, 1960
A Körkép arcképcsarnoka - I.
Tarka oldal
Impresszum

Bennünket is kifogott a Háló

    Szeptember 29-én az adai Cseh Károly Iskola termében mintegy hatvan vidéki és helybéli résztvevővel megtartották a Háló adai találkozóját. Az összejövetel fő témaköre a Megpróbáltatások az ember életében témakör köré csoportosult és két eminens bajai előadó, dr. Szluha Gyula és felesége Anna volt a témavezető.
    A Háló egy közösségfejlesztő katolikus egyesület, 1993 óta működik, az önszerveződő kisközösségeket támogatja Magyarországon és a határokon túl kisebbségi sorsban élő magyarság körében. A Hálót a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2003-ban Krisztushívők magántársulataként ismerte el. A Háló közösségeinek két csoportja ismeretes: a lelkiségek csoportja (például a házas hétvége) és a plébániai csoportok (rózsafüzér társulatok, imacsoportok, hittanos közösségek). A Háló a magyar anyanyelvű közösségekre épül, magyar kezdeményezésnek számít és nem mások ellen, hanem saját egyházának kiépítésére és erősítésére szolgál. Bár katolikus kezdeményezés, de nem zárkózik el más keresztény közösségek és személyek elől sem.


Csuzdi István

    Adán már tartottak Háló találkozót és ez a mostani annak, meg közben a Kárpát-medencében megtartott találkozók sokaságának a folytatása.
Csuzdi István, az adai találkozó főszervezője mondta:
    - A Hálóval még a kezdetek kezdetén találkoztam, ugyanis megboldogult feleségemmel a vajdasági Háló úttörői voltunk, de az idő múlásával a szervezést átengedtem a muzslyai Halmai Tibornak. Most már csak az adai találkozót szervezem. A mostani találkozónkra hatvanegynéhány személy jött el, többnyire vidékiek, Zentáról, Magyarkanizsáról, Csókáról, Nagykikindáról, Muzslyáról, a magyarországiak Budapestről, Bajáról. Ők többségükben már jónéhány találkozón részt vettek.
    Itt Adán most lelkünk templomának építéséhez mindannyian hozzájárulunk egy-egy téglával, és ezáltal lelki erőt kapunk a mindennapi feladatokhoz, legyen az az egészség, a munka, a tanulás vagy a család.


Dr. Szluha Gyula és Anna

    Dr. Szluha Gyuláné Anna, az egyik előadó:
    - Bajáról jöttem. A Hálóval idén nyáron találkoztam Baján, amikor ott a nagy Háló találkozót szervezték. Belecsöppentünk mi is, így aztán a Háló kifogott bennünket! Különben tanító vagyok.
    · Először vannak Adán?
    - Igen, bár a párom édesapja révén délvidéki származású, de én először vagyok itt.
    · Első benyomásai?
    - Barátságos. Mindjárt, amikor kiszálltunk az autóból és nagy öleléssel fogadott bennünket a főszervező asszony, az volt az első gondolatom, hogy jó helyre jöttünk!
    · És magyarul beszélünk…
    - Magyarul beszélünk, igen. Nagyon jól esett, amikor beírtak a vendéglistába és mindjárt volt egy hölgy, aki látta, hogy egy kicsit parttalan vagyok, mert igazából nem ismerek itt senkit, mindjárt tudta, hogy meg kell szólítani és attól kezdve mindjárt itthon éreztem magam.


Az adai Háló találkozó résztvevőinek csoportja

    Dr. Szluha Gyula, szülész-nőgyógyász főorvos a bajai kórházban, pszichológiai, szexológiai rendeléssel és pszichoszomatikával is foglalkozik. Mint író tagja az Író Kilenceknek és a Csokonai Vitéz Mihály Társaságnak:
    - Előadásom arról szólt, hogy a megpróbáltatások hatására mivé alakul az emberi psziché: vagy megerősödik és egyre inkább Isten felé orientálódik, vagy összetörik és gyakorlatilag pszichésen egyre nihilisztikusabbá válik. Utána az életemről beszéltem, azzal, hogy mekkora megpróbáltatásokon mentem én át, velem együtt a családom is, hogyan éltük ezt túl és hogyan tudunk Istenről, a hitről és a szeretetről tanúságot tenni az emberek előtt.
    · Mit jelent az ember életében Isten és a vallás?
    - Isten nélkül értelmetlen kínlódás az életünk. Isten a megpróbáltatásokat azért adja, hogy az ember többé váljon, nagyobbá váljon, erősebbé váljon; hogy kiégjen belőle a salak, és csak a nemes dolgok maradjanak meg benne.
    · Benyomása Adáról, attól kezdve, hogy kilépett az autóból?
    - Akkor én eltátottam a számat és néztem a tornyot, hogy milyen csodálatos tornya van ennek a templomnak! Hát én ilyet még életemben nem láttam! Néztem, hogy most ez micsoda, és kérdezgettem, mert előtte sohasem jártam Adán, – de csodálattal tölt el.
    A találkozó műsorát ezután kiscsoportos beszélgetések, szentmise, az előadókkal folytatott eszmecsere, kultúrműsor, majd búcsúzkodás képezte. Mindenkit elbűvölt a New Ada Dance táncosainak bemutatója is. Lélekben gazdagabban távoztunk, telve a hallott nagyszerű példákkal és a jövendő találkozók ígéretével.
    A Háló elérhetősége www.halo.hu – nézzenek utána!

Király János

oktobar 2012.

Naslovna strana
Vesti
Aktivnosti sindikata
Obeležen 27. septembar, Dan vatrogasaca Srbije
Vesti iz policije
Šarena strana
Impresum


Design by VA