Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2012. október

Címoldal
Tiszteletadás, esküvő, keresztelő
Községi hírek
Ada község cégeket alapítana
A lélek és a test együttes gyógyítása
Beszéd- és szövegértés
Mozdulj a szívedért
Vérrokon
Sikeres fémipari műhely
Őszi események
Bennünket is kifogott a Háló
Nyári Tisza-parti örömök
Fúvós, pengetős, meg a tekerő
Eső, égzengés, villámcsapás
„Milliós tételről kell beszélni”
Megemlékezés községünk felszabadulásáról
Hírek
Rendőrségi hírek
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Nyelvi jogaink Szerbiában - 10.
Ismét remekeltek a fiúk
A Niš-Grdelica autóút, 1960
A Körkép arcképcsarnoka - I.
Tarka oldal
Impresszum

A Magyar Egészségügyi Társaság adai tudományos konferenciájáról
A lélek és a test együttes gyógyítása
  • A Magyar Egészségügyi Társaság és vajdasági tagozata 2012. október 5-7-ig Adán tartotta meg 18. tudományos, szakmai tanácskozását. Ötödikén, pénteken, a városháza nagytermében a MET elnökségi ülésére került sor, utána vacsora volt a Hubertus vadászházban, szombaton a színházteremben zajlott le a tudományos konferencia, ebéd a Laguna étteremben, vacsora pedig a sportpanzióban volt, vasárnap pedig – reggelizés után – a vendégek hazautaztak.

    Szombaton délelőtt a megnyitó-rendezvényt dr. Balog András, a Községi Rákellenes Egyesület elnöke konferálta, és miután a Musica Humana Kamarakórus elénekelte a Himnuszt és több kórusművet adott elő, Dr. Farkas Emil, a MET vajdasági tagozatának elnöke üdvözölte a résztvevőket. Elmondta, hogy az adai konferenciának 32 magyarországi, 26 erdélyi, 7 felvidéki, 3 szlovéniai és több mint 60 délvidéki regisztrált résztvevője van jelen.

    Utána szervező házigazdaként dr. Tóth Barna Elvira köszöntötte a résztvevőket és megjegyezte, hogy ez a konferencia Vajdaság egyik legkiemelkedőbb, legsokszínűbb idei egészségügyi értekezlete, a témája a vastagbélrák. Elsősorban a megelőzéséről, a korai felismeréséről és a gyógyításáról lesz szó. Hangsúlyozta, hogy „a gyógyítás során a beteg lelkét is tartsuk szem előtt, nézzünk a beteg lelkébe”. Wass Albert mondta, hogy a betegnek hinnie kell a gyógyulásban és ehhez a hitéhez az orvosoknak, a szakmai dolgozóknak nagymértékben hozzá kell járulniuk.
    Dr. Andrassofszky Barna, a MET első és örökös tiszteletbeli elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy az orvosok egyik célja azon németlászlói gondolat továbbvitele, amit a nagy orvos-írónk egy 1943-as kolozsvári konferencián mondott: „A magyarság a parasztságnak, a falvaknak köszönheti, hogy ma magyarul beszél”. Most a falvakon kell segítenie az értelmiségnek, elsősorban a tanítóknak, a lelkészeknek, de az orvosoknak is, akiknek nemcsak a testi, hanem a lelki betegségeket is kötelességük gyógyítani.

    Mindezeken túl, mégis prof. dr. Kellermayer Miklós, a Magyar Orvosi Társaság elnökének gondolatai és szavai váltották ki a legnagyobb figyelmet, aki – miután üdvözölte a résztvevőket – ezt mondta:
    „A helyzetem nem könnyű, márcsak azért sem, ilyen nagy alapító elnök után a negyedik vagyok ebben a sorban Mikola István és Süveges Ildikó után. Néhány gondolatot mondanék arról, hogy milyen magasztos és nagyszerű ez a MET a céljaiban is, meg hogy újra, meg újra célt tűz ki maga elé, mert amikor mi Magyarországról kijövünk, és közétek jövünk, akár Felvidékre, vagy Erdélybe, akár ide, egy különös erénnyel találkozunk. Azzal az erénnyel, amit a nyugati civilizált világ már teljességgel eltörölt, és ez a hűség. A hűség fogalma nagyon nehezen fogalmazható meg, különösen akkor, ha ide Délvidékre jövünk, ahol – tudom – a hűség mellé egy egészen megmagyarázhatatlan szenvedés is tartozik. Érthetetlen hát, hogy miért maradtok mégis itt? Olyan vonzó az az Amerikai Egyesült Államok!
    Tolsztoj a Gyónás című művében nem ezen gondolkodik, hanem azon, hogy miért nem leszek én öngyilkos, amikor a tudomány azt mondja, hogy nincs örök élet, nincs túlvilág? Meg kell bolondulni, ha hívő akarok lenni, meg kell bolondulni, ha itt akartok maradni. Meg kell bolondulni, ha eltűrök ennyi szenvedést.

A tudományos program

    Dr. Hajnal Ferenc, Szeged: Az alapellátás (együtt)működésének lehetőségei a (bél)daganatos betegek ellátásában.
    Dr. Tóth Barna Elvira, Ada: Klinikai utak a vastagbélrák felfedezésében.
    Dr. Wittmann Tibor, Szeged: A benignus gastro-oesophagealis reflux betegség a nyelőcső adenocar-cinoma talaja.
    Dr. Molnár Tamás, Szeged: A gyulladásos bélbetegségek klinikuma és kezelése.
    Dr. Lestár Béla, Budapest: A colorectalis daganatok sebészeti ellátása.
    Dr. Füzesi Kristóf, Szeged: Tompa hasi sérülések gyermekkorban.
    Dr. Szendrei Kálmán, Szeged: Gyógyszernek nem minősülő természetes hatóanyagú szerek a daganatellenes védekezésben – Klinikai megjegyzések.
    A Richter Gedeon gyógyszergyártó cég bemutató előadása.
    Vita, megbeszélés – a konferencia zárása.

    Vagy a másik oldalon van az igazság arról, hogy a földi életünk és az örök élet egy tengelyben van, össze van kapcsolva? Igen, csak akkor tudjuk az új világrendet, a gyógyítás világrendjét kialakítani, ha tudatosan is felismerjük az isteni lényeget.

    Igenis, eljött az idő, amikor tudományos fórumokon is teljességgel és nyíltan az emberi személy lényegéről, a többrendbeli beágyazódásáról kell beszélni. Mert az újszülött, amikor az első imát, az első éneket meghallja, igenis beágyazódik az anyanyelvével nemzetébe, a szent hazába. Minden ember igenis beágyazódik Istenbe, és határozottan és nyíltan vállalnunk kell, hogy ezt Krisztuson keresztül közvetíti.

    Megtorpant az evangelizáció az egész földön, de a gyógyítás világrendje csak a keresztényi szeretetben lehetséges. És ez nem vallási ügy, ez nem magánügy, hanem ez a legmélyebb megváltói élet ügye, - gyógyítói ügy.
    Vége a tudomány és az istenhit szétszakításának!
    Ezt egyértelműen és hangosan tesszük, ha vállalni kell is érte a mártíromságot, ha vállalni kell is érte a szenvedést, - és ki tenné ezt jobban, mint ti, szenvedő vajdasági magyarok, de együttesen a Kárpát-medencében élő magyar nép? Ezért mondom oly hangosan: oly jó magyarnak lenni!
    E gondolat jegyében megnyitom ezt a nagyszerű konferenciát. A tudományos téma nagyon illik – és tudom, hogy úgy fogják elmondani, hogy az ne csak operációs technika legyen, hanem illeszkedjen bele mindennapi szenvedéseinkbe. Mert a rák egyik formája annak a szenvedésnek, amit csak úgy lehet feloldani, hogy a transzcendens világhoz is kapcsolódunk.
    Köszönöm szépen a figyelmüket, a konferenciát megnyitom.”


A konferencia előadói pulpitusánál prof. dr. Gyurkovits Kálmán,
a MET alelnöke és dr. Tóth Barna Elvira, az adai Egészségházból

    Ezt követően a konferencia elején megemlékeztek az aradi tizenhárom vértanú emlékünnepéről is, és mártírságuk előtt tisztelegve Gyurkovits Kálmán, elnökhelyettes professzor úr értőn felolvasta Vitéz Somogyvári Gyula Díszmenet című versét, majd a konferencia megkezdte és délutánra sikeresen be is fejezte a munkáját.
    A tudományos konferencia ideje alatt a színházterem belépőjében a Vadvirág HK kézimunka csoportja rendezett kézimunka-kiállítást.

    Ezt a nagyszabású konferenciát támogatta:
    Magyar Egészségügyi Társaság (MET), a MET Vajdasági Tagozata, Adai Egészségház, Zentai Közkórház, Richter Gedeon gyógyszergyártó cég, Községi Rákellenes Egyesület, Ada, Adai Önkormányzat, I. Helyi Közösség, Ada, II. Helyi Közösség, Ada, Extraform magánvállalat, Zenta, Leonardo magánvállalat, Ada, Vadvirág Hagyományápoló Kör, Ada, Szarvas Gábor Könyvtár, Ada, Musica Humana Kamarakórus, Ada.

Írta és fényképezte Király János

oktobar 2012.

Naslovna strana
Vesti
Aktivnosti sindikata
Obeležen 27. septembar, Dan vatrogasaca Srbije
Vesti iz policije
Šarena strana
Impresum


Design by VA