Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2012. október

Címoldal
Tiszteletadás, esküvő, keresztelő
Községi hírek
Ada község cégeket alapítana
A lélek és a test együttes gyógyítása
Beszéd- és szövegértés
Mozdulj a szívedért
Vérrokon
Sikeres fémipari műhely
Őszi események
Bennünket is kifogott a Háló
Nyári Tisza-parti örömök
Fúvós, pengetős, meg a tekerő
Eső, égzengés, villámcsapás
„Milliós tételről kell beszélni”
Megemlékezés községünk felszabadulásáról
Hírek
Rendőrségi hírek
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Nyelvi jogaink Szerbiában - 10.
Ismét remekeltek a fiúk
A Niš-Grdelica autóút, 1960
A Körkép arcképcsarnoka - I.
Tarka oldal
Impresszum

Ada község cégeket alapítana
  • Bilicki Zoltán polgármester: az önkormányzatnak profitot termelő befektetésekre van szüksége, hogy ne csak az adóbevételektől függjön
    Az adai polgármestert az új önkormányzat megalakulása óta eltelt időszak értékelésére kértük fel.

    · Hogyan értékeli az önkormányzatnak az elmúlt időszakban kifejtett munkáját?
    – Ada községben olyan szerencsés helyzet alakult ki, hogy az a csapat folytathatja a munkát, amely az előző mandátumban is a főszerepet játszotta a helyi politikában. A községi pénzből finanszírozott beruházások megtorpantak, mert a nyár folyamán kifizettük a támogatást azoknak az idős mezőgazdasági termelőknek, akik erre tavasszal sikeresen pályáztak. A támogatásra 10 millió dinárt fordítottunk, ami leterhelte a költségvetést. A napokban viszont Moholon ismét megkezdődött az utcák betonozása, a falu központjának megújítása rövidesen folytatódik. A szennyvízcsatorna építését Adán és Moholon legkésőbb október 25-én megkezdjük. A projektummal szemben ellenkampány folyik, ami megnehezíti a dolgunkat. Bízok benne, hogy amint megkezdjük az építkezést, a lakosság ellenérzései is csökkenni fognak. A község területén vannak a tartományi és a köztársasági kormány által finanszírozott projektumok. Ezek szintén szünetelnek, mivel sok minisztériumban személycserére került sor, valamint folyamatosak a tárgyalások a köztársasági és a tartományi kormány között a költségvetés módosításáról, a jövő évi költségvetésről, a költségvetési törvényről. Emiatt valószínűnek tartom, hogy a tartomány is kivár, ezért szünetel az adai kollégium és a kerülőút moholi szakaszának építése, mert egyelőre ők sem tudják, hogy mennyi pénz felett fog rendelkezni Vajdaság.
    · A köztársaság által finanszírozott projektumok esetében mi várható?
    – Az ősz folyamán megkezdjük az illetékesekkel a tárgyalásokat, több minisztériumban kértünk meghallgatást. Reméljük, hogy a minisztériumokban fogadnak bennünket, és hajlandók együttműködni velünk annak ellenére, hogy a DP ellenzékbe került. Bár a DP helyi koalíciós partnerei, a Szerbiai Szociáldemokrata Párt és a Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártja minisztériumokat vezet. Így ezeken keresztül a többi minisztérium is elérhető lesz számunkra. Több jelenlegi miniszterrel és államtitkárral személyes ismeretségben vagyunk. A pártállástól függetlenül fenntartjuk ezeket a kapcsolatokat, amelyek várhatóan gyümölcsözők lesznek Ada község számára is. Az önkormányzat munkájának azt a részét, amely rajtunk múlott, eredményesnek értékelem, viszont a tartomány és a köztársaság hatáskörébe tartozó feladatokat eredménytelennek.
    · Várható-e, hogy az elkövetkezőkben a községet irányító koalíció kibővül?
    –  A koalíció részéről nem született olyan döntés, hogy egyedül szeretnénk kormányozni a mandátum végéig, nyitottak vagyunk a tárgyalásokra. Időközben a felek közeledtek egymáshoz, jelenleg a koalíciós tárgyalások intenzíven folynak, és várhatóan a DP vezette koalíció hamarosan kibővül.
    · A képviselő-testületi ülésen napirend előtti felszólalásában azt mondta, hogy egyesek megpróbálják megbuktatni a jelenleg hatalmon lévő koalíciót. Mi zajlik a háttérben?
    – Egyes ellenzéki pártok megpróbálják rábeszélni és megvenni a képviselőinket. Ezeket a pártokat nem szeretném megnevezni, hogy ne szítsam a feszültséget a testületben. Így próbálnak gyengíteni bennünket, és esetleg kialakítani egy olyan többséget, amely már nélkülünk vezetné tovább az önkormányzatot. Négy képviselőnket keresték meg közvetlenül vagy közvetetten, de elutasították őket. A többi tizenkettő esetében ugyanerre számíthatnak, ugyanis a képviselőink tudják, hogy miért sorakoztak fel mögöttem. Továbbá tisztában vannak vele, hogy kis közösségben élünk, ahol ilyen döntés népszerűtlen következményekkel járna rájuk nézve.
    ·  Az elkövetkezőkben mit tervez a helyi önkormányzat?
    – Stratégiát dolgoztunk ki a község menedzselésére, az elkövetkező három és fél évben ezen fogunk dolgozni. Olyan községet szeretnénk teremteni, amely egyedülálló lenne Szerbiában azzal, hogy saját befektetéseink lennének. Az önkormányzatnak profitot termelő befektetésekre van szüksége bevételei gyarapításához, hogy ne csak az adóbevételektől függjön.
    ·  Mit tartalmaz ez a stratégia?
     – Öt eleme van. Ezek között szerepel egy biogáz-üzem építése, amely közös beruházás lenne egy magyar–osztrák céggel. Az egyeztetések már folynak ez ügyben. Továbbá bővítenénk a helyi kommunális közvállalat szolgáltatásainak számát. Már kisebb beruházások is történtek a cégben, hogy minél több, profitot termelő szolgáltatást tudjon nyújtani. Emellett dolgoztunk az Adica közvállalat feltőkésítésén. Nem kívánjuk eladni a közvállalatot. Ha találnánk olyan beruházót, amely hajlandó annyi pénzt beruházni, amennyit ér a komplexum, akkor a közös vállalattal ki tudnánk bővíteni a mostani három hónapos szolgáltatást egész évre fedett medence és hotel építésével. Biztos vagyok abban, hogy a szennyvíztisztító beüzemelése hosszú távon hasznos lesz a lakosság és az önkormányzat számára is. A kulcsfontosságú közszolgáltatásokat – köztük a vízszolgáltatást, a szennyvízkezelését, a szemétkihordást – nem kívánjuk privatizálni, illetve ebbe nem tervezünk külső tőkét bevonni. Ezeknek teljes egészében önkormányzati irányítás alatt kell maradniuk. Az ötödik eleme a stratégiának az Orlovača-projektum. Egy határon átnyúló program révén Makóval együttműködve sikerült bebizonyítani, hogy Moholon, az Orlovača területén található sár minőségi, és különféle betegségek gyógyítására alkalmas. Ezért folytatni szeretnénk a programot. A környéken lévő termőföldet képviselő-testületi határozat alapján felvásároljuk. Igyekszünk megegyezni a földtulajdonosokkal, de ha ez nem sikerül, akkor elindítjuk a kisajátítási eljárást. A tervek szerint az év végéig rendezni fogjuk a vagyonjogi viszonyokat 5-6 parcella esetében, illetve ezeken fúrásokat végzünk további tanulmányok elvégzéséhez. Továbbá be kell szerezni a bányászati jogot is. A jövő év tavaszán, legkésőbb a nyár folyamán ugyanis elindítunk egy kis üzemet, amely félkilós kiszerelésbe csomagolja a sarat. Gyógyfürdőknek szeretnénk eladni a sarat, amelyre van kereslet a hazai és a külföldi piacon is. Ha az ötből három elképzelést megvalósítunk ebben a mandátumban, és ezzel bevételt biztosítunk az önkormányzatnak, akkor már elégedett leszek.

Csincsik Zsolt - Magyar Szó

oktobar 2012.

Naslovna strana
Vesti
Aktivnosti sindikata
Obeležen 27. septembar, Dan vatrogasaca Srbije
Vesti iz policije
Šarena strana
Impresum


Design by VA