Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2012. október

Címoldal
Tiszteletadás, esküvő, keresztelő
Községi hírek
Ada község cégeket alapítana
A lélek és a test együttes gyógyítása
Beszéd- és szövegértés
Mozdulj a szívedért
Vérrokon
Sikeres fémipari műhely
Őszi események
Bennünket is kifogott a Háló
Nyári Tisza-parti örömök
Fúvós, pengetős, meg a tekerő
Eső, égzengés, villámcsapás
„Milliós tételről kell beszélni”
Megemlékezés községünk felszabadulásáról
Hírek
Rendőrségi hírek
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Nyelvi jogaink Szerbiában - 10.
Ismét remekeltek a fiúk
A Niš-Grdelica autóút, 1960
A Körkép arcképcsarnoka - I.
Tarka oldal
Impresszum

HÍREK

XII. DÉLVIDÉKI NAPOK

    Szeptember 21-es és 23-a között tartották Budapesten a XII. Délvidéki Napok rendezvényt, melyen a délvidéki kézimunkázók, gyűjtők és képzőművészek klubjainak tagjai állíthatják ki munkáikat, gyűjteményüket. A rendezvény szervezője a Szerbiai Gyűjtők Egyesületének Szövetsége volt, és amelyet szeptember 21-én 18 órakor nyitottak meg. A rendezvényen részt vett az adai I. Helyi Közösség Hagyományápoló csoportja, akik közül a következő tagok állították ki munkáikat, gyűjteményüket: Tóth Piroska, Pál Edit, Nenadov Lévai Irma, Krizsán Magdolna, Gordos Izabella, Daku Teréz, Horváth Teréz, Bajusz Gizella, Szenes Márta, Vajda Magdolna, Horváth Rózsa, Nyerges Edit, Csende Mirjana, Boja Ágnes, Kalmár Rózsa. Munkáik nagy sikert arattak, díszoklevéllel és egy hatalmas serleggel tértek haza.

    Október 4-én Óbecsén a Városi Múzeumban került sor a IV regionális kézimunka kiállításra, melyet az ME ORION Művelődési Csoport és az Óbecsei Városi Múzeum szervezett. Ezen a rendezvényen is részt vett az adai I. Helyi Közösség Hagyományápoló csoportja, ahol szintén sikert arattak munkáikkal.

    Az I. Helyi Közösség Hagyományápoló csoportja a Napsugaras ősz rendezvénysorozat keretein belül október 14-én teadélutánt tartott a Vadvirág székházában. A megjelent vendégeknek rövid műsorral kedveskedtek. A teadélutánra vendégek érkeztek Szabadkáról, Moholról, Zentáról, Felsőhegyről, Csókáról, Törökkanizsáról, Oromról, Bogarasról, Szenttamásról, valamint az adai II. Helyi Közösségből is. A teadélután jó hangulatban, kellemes légkörben telt el, a vendégek jól szórakoztak.

Gecse Attila


ÚTMEGNYITÁS MOHOLON

    2012. október 13-án megnyitották Moholon a Népi forradalom utca 276 méteres útszakaszát, amely kiépítését Ada Község Önkormányzata pénzelte, a munkálatok kivitelezője pedig az adai Rov-put volt. Az utca szakasz ünnepélyes átadásán, az utca lakóin kívül, jelen voltak: Bilicki Zoltán, Ada község elnöke, Goran Matić, Ada község elnökhelyettese és Dragoljub Bajić a Moholi Helyi Közösség tanácselnöke.


Bilicki Zoltán a moholi út megnyitásán


A VÁROSHÁZA FELÚJÍTÁSA

    „Október közepén megkezdődött az önkormányzat épületének felújítása. A munkálatok első fázisának értéke 1,1 millió dinár. Jelenleg az udvari homlokzaton folyik a felújítás, a csatorna és a tetőszerkezet lemezborításának cseréje, a fal újrapucolása és festése, valamint a kémény javítása” - mondta Bilicki Zoltán, Ada község elnöke.

Péter Valentina


VIDÁM GYERMEKHÉT MOHOLON

    Mozgalmas és programokban gazdag gyermekhét zajlott a moholi általános iskolában. Az alsósok kirakodóvásárral nyitották meg a hetet, ahol megunt játékaikat és sok-sok finomságot kínáltak. Az iskola tehetségei bemutatták tudásukat az „ISKOLA FIATAL HANGJA” elnevezésű vetélkedőn. A legjobbak dicséretet kaptak. A kis tornaterem népzenétől lett hangos, ahol táncházzal tették színesebbé a hetet.
    A felsősök is szívesen vettek részt a gyermekhét szervezésében. Első nap aerobik tornával mozgatták meg izmaikat a pergős zenére. A „NAGY TV” rendezvényen kedvenc műsoraikat mutatták be. Volt ott híradó, X-faktor, sportműsor, kabaré és még sok érdekes produkció. Egy napig kipróbálták milyen is tanárnak lenni. Október 4-én, az állatok világnapján, plakátok készültek a kedvenc állataikról. Minden osztály beöltözött egy-egy állat színeibe. A folyosón sétáltak delfinek, papagájok, békák, bárányok és még sorolhatnám a különféle állatokat. Ötletből nem volt hiány.
    A gyermekhét utolsó napján megrendeztük az őszi futóversenyt. A Tisza-parton szép napsütésben nem is volt nehéz lefutni egy-egy távot.
    Örülünk, hogy diákjaink jól érezték magukat az iskolában, ahol nem csak mindig tanulásról szólnak a napok. 

Berec Tünde

NAPSUGARAS ŐSZ
Ünnepség az Idősek napközijében

    Az idősek hónapjának alkalmából megtartott hagyományos Napsugaras Ősz elnevezésű ünnepség a Szociálisvédelmi központ Idősek napközije, valamint a moholi Nyugdíjas egyesület és az adai Vöröskereszt szervezésében került sor október 14-én. Az Idősek napközijében idén közel 150 hetven évesnél idősebb moholi polgár találkozott a rendezvény keretein belül.
     „Moholon több mint 760 hetven évestől idősebb személy él, az Idősek napközije viszont csak e létszám hetedének befogadására képes. Sajnos nem tudunk mindenkit vendégül látni, de arra törekszünk, hogy minden évben másokhoz jusson el meghívónk, és így sor kerülhessen mindenkire ”– magyarázta Nagy József, az Idősek napközijének vezetője.


Apró Bakai Magdolna megajándékozta az ünnepelteket

    Az ünnepség kellemes, meghitt légkörben zajlott.  Az ünnepi program színességéhez hozzájárult a moholi Novak Radonić Általános Iskola, a Bartók Béla Zeneiskola és az adai Aranykapu ME. Ez alkalommal köszöntöttük a jelenlevők között a legidősebb hölgyet, a 94 éves Faragó Veronikát és a legidősebb urat, a 83 éves Beretka Ágostont.”

Lajkó Szilvia


Az adai ÖTT tevékenysége

    Az adai Önkéntes Tűzoltó Testület első félévben az alapszabály, a tűzvédelmi törvény és a munkaterv szerint igyekezett tevékenykedni. Persze mindez attól függött, hogy mennyire sikerült realizálni a pénzeszközök bevételi tervét. Sajnos ez elég nehézkesen valósult meg, emiatt néhány pontot nem is sikerült megvalósítani. Egyik a tevékenységek közül  az új pionírok és felnőtt tűzoltók kiképzése, felkészítése vizsgázott tűzoltónak nem valósult meg, részben azért, mert nem jelentkeztek pionírok, sem felnőttek új tűzoltónak. Az általános iskolások megismertetése az elnök részéről a tűzoltók tevékenységével, tűzvédelemmel megtörtént.  Az előkészületek a közgyűlésre az elnökség részéről idejében elkezdődtek, így március 29-én megtartottuk az évi közgyűlést!  Tűzoltóink, mint ügyeletesek részt vettek több rendezvényen, - azokon, amelyekre meghívtak bennünket!  Az aratási ügyeletben szintén részt vettek a fiatalabb önkéntesek a "profi" tűzoltókkal együtt!  A csapat gyakorlatozott, hogy felkészüljön a versenyekre; egy versenyen már részt vettek és szerény eredményt értek el. A másik verseny még csak ezután lesz, az észak-bánáti körzeti verseny, amelyre a csapatoknak jobban fel kell készülni.
    A nyáron egy csoport baráti látogatást tett Budakalászon, és az ottani tűzoltókkal gyakorlatot tartottak, baráti eszmecserét folytattak, és megtekintették Budakalász nevezetességeit! Több munkaakcióban is részt vettek községi szinten, és rendben tartották a Tűzoltó otthon udvarát, részt vettek az irodánk meszelésének előkészületeiben és a visszarendezésében! Más szolgáltatásokat is végeztek, és persze a nagyobb tüzek oltásában is részt vettek. Karbantartották a tűzoltóautó felszerelését, lemosták. Több feladat a második félévre van előirányozva.
    Sajnos néhány ifjú és pionír nem kellő módon viszonyult a feladatokhoz, ezért az elnökség meg kell, hogy vitassa tevékenységüket. A második félév vége felé meg kell kezdeni a felkészülést a jövő évi jubileum megünneplésére!

Bálizs Géza titkár


Sikeres gyűjtési akció

    A Čika Jova Zmaj iskoláskor előtti intézmény és a zentai székhelyű Rotari klub szeptember 24-és és október 6-a között akciót hirdetett a tönkrement és használhatatlan elektromos hulladék (hűtőszekrények, tévék, mosógépek, porszívók, ventillátorok stb.) begyűjtésére. Az akciót Prokop Róbert, a Rotári klub tagja koordinálta és hirdette meg a helyi médiumokban.
    Az eredmény nem maradt el, az akció utolsó napján a Csillagszeműek napköziben lehetett átadni a hulladékot. Összesen 4.125 kg elektromos hulladékot adtak át a polgárok, amit a Titan generali d.o.o. Ada vásárolta fel és szállította el. Ennek értéke mintegy 41.000 dinár, ami teljes egészében a szóban forgó intézmény számlájára kerül, és a felszerelés bővítésére fogják felhasználni.

VJ


Ezen a napon történt…

    Október 19. az év 292. (szökőévben 293.) napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 73 nap van hátra.
    Névnapok: Nándor, Alárd, Berény, Federika, Ferdinánd, Fernandó, Frida, Friderika, Izsák, Joel, Laura, Lauretta, Lora, Lorella, Lorett, Lúciusz, Pál, Pável, Péter, Pető, Pósa.

· 2214 éve, i.e.202-ben – A zamai csatában a Római Köztársaság döntő győzelmet arat a Hannibal vezette karthágóiak ellen, ezzel véget ér a második pun háború.
· 564 éve, 1448-ban A második rigómezei csatában Hunyadi János hadereje, Brankovics György szerb despota árulása révén súlyos vereséget szenved a II. Murád szultán vezette török haderőtől. Hunyadi maga is Brankovics fogságába kerül.
· 199 éve, 1813-ban A népek csatájának vége LipcsénélNapóleon császár vereséget szenved a poroszosztrákorosz koalíció hadseregeitől.
· 167 éve, 1845-ben Drezdában bemutatják Richard Wagner operáját, a Tannhäusert.
· 68 éve, 1944-ben Befejeződik az október 6-a óta tartó debreceni tankcsata a szovjet haderő győzelmével.
· 65 éve, 1947-ben Magyarországon bevezetik a totót. E nap mérkőzéseire lehet először fogadni.
· 62 éve, 1950-ben Tibetet megszállják (hivatalosan „felszabadítják”) a Kínai Népköztársaság csapatai.
·  58 éve, 1954-ben A Cso-Oju csúcs (tszf. 8201 m) első megmászása.
· 58 éve, 1954-ben A Szuezi-csatorna sorsáról angolegyiptomi egyezmény jön létre, amelyben Anglia kötelezi magát, hogy 20 hónapon belül kiüríti a csatornaövezetet, Egyiptom pedig elismeri a Szuezi-csatorna nemzetközi státusát.
· 52 éve, 1960-ban Az Amerikai Egyesült Államok Kubával szemben teljes kereskedelmi embargót léptet életbe.
·  40 éve, 1972-ben Heinrich Böll megkapja az Irodalmi Nobel-díjat.
·  35 éve, 1977-ben A Concorde szuperszonikus utasszállító repülőgép először száll le New Yorkban.
· 24 éve, 1988-ban Kirobban a Jugoszláv válság, miután a Jugoszlávia Kommunista Pártja Központi Bizottságának rendkívüli ülésén leváltják Dusan Čkrebić-et, és helyette Slobodan Milošević szerb pártvezetőt választják meg.
·   9 éve, 2003-ban II. János Pál pápa boldoggá avatja Teréz anyát.

Gecse Attila

oktobar 2012.

Naslovna strana
Vesti
Aktivnosti sindikata
Obeležen 27. septembar, Dan vatrogasaca Srbije
Vesti iz policije
Šarena strana
Impresum


Design by VA