Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2012. október

Címoldal
Tiszteletadás, esküvő, keresztelő
Községi hírek
Ada község cégeket alapítana
A lélek és a test együttes gyógyítása
Beszéd- és szövegértés
Mozdulj a szívedért
Vérrokon
Sikeres fémipari műhely
Őszi események
Bennünket is kifogott a Háló
Nyári Tisza-parti örömök
Fúvós, pengetős, meg a tekerő
Eső, égzengés, villámcsapás
„Milliós tételről kell beszélni”
Megemlékezés községünk felszabadulásáról
Hírek
Rendőrségi hírek
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Nyelvi jogaink Szerbiában - 10.
Ismét remekeltek a fiúk
A Niš-Grdelica autóút, 1960
A Körkép arcképcsarnoka - I.
Tarka oldal
Impresszum

OBELEŽEN 27. SEPTEMBAR, DAN VATROGASACA SRBIJE

    Povodom Dana vatrogasaca Srbije, u kancelariji zamenika Predsednika opštine Ada, dana 27. septembra 2012. godine održan je prigodan radni sastanak sa rukovodiocima dobrovoljnih vatrogasnih društava na teritoriji opštine Ada. Prisutni su bili: Žolt Teleki, Norbert Kiš (DVD Ada); Atila Vilagoš, Jožef Tot (DVD Mol); Maćaš Nađ (DVD Utrine); Ervin Mikuš, Tibor Kiš ml. (OVS Ada); Toni Demenj, Laslo Keki (OŠVS Ada); Zoltan Bakoš, odnosno Zita Dragin Miricki i Betina Birkaš (LS Ada).
    Nakon informacije o tome, da je ovaj dan ustanovljen 31. marta 1953. godine, u znak sećanja na hrabrost kraljevačke vatrogasne muzike 1941. godine, kada su svirajući prošli pored nemačke straže i prešli preko mosta na Ibru, razgovaralo se o aktuelnim pitanjima u radu DVD, kao i o ostvarivanju saradnje DVD i Opštinskog štaba za vanredne situacije opštine Ada.

    Kroz kreativnu diskusiju, prisutni su dotakli više pitanja: da će u buduće svake godine 27. septembar, Dan vatrogasaca Srbije, obeležiti određenim aktivnostima; iz budžeta opštine se pruža finansijsku podršku radu DVD, shodno ostvarenju, dobijena sredstva treba racionalno koristiti, kako za rad udruženja, tako i posebna sredstva za žetvu, uz princip da se sredstva dobiju u skladu sa realizovanjem programa rada; očekuje se podzakonski akt, koji će bliže regulisati uslove i način organizovanja dobrovoljnih vatrogasnih jedinica, vatrogasnih društava i saveza; Štab za vanredne situacije opštine u operativnom smislu, se oslanja i na dobrovoljne vatrogasne jedinice, te podizanju njihove akcione sposobnosti za izvršavanje zadataka iz delokruga Štaba treba pokloniti više pažnje; u odnosu na odredbe Odluke o organizaciji i funkcionisanju civilne zaštite na teritoriji opštine Ada (''Službeni list opštine Ada'' broj 30/2012), DVD će sagledati svoje mogućnosti i o tome pismeno obavestiti Štab do kraja oktobra; u taktičkom smislu u opštini i nadalje udarnu snagu čini vatrogasno-spasilačka jedinica MUP, i kada ona izlazi u dejstvo, sve ostale snage u gašenju požara su pod njenom rukovodstvom, tako i DVJ; inspektor CZ Odeljenja za vanredne situacije u Kikindi, nadležan za Adu, u oktobru putuje za Nemačku i pokušaće preko humanitarne organizacije nabaviti vatrogasnu opremu za DVD, korišćenu ali u dobrom stanju (uniforme, creva za pumpe, disajni aparat, zaštitna odela, detektore gasa, leđni vatrogasni aparat i dr); slične mogućnosti treba videti i putem saradnje sa bratskim gradovima i naseljima.
    Zajednička je ocena, da je samo kroz saradnju moguće ostvariti vidan napredak u definisanju nadležnosti ovih subjekata u vanrednim situacijama i da je inicijativa Lokalne samouprave po ovom pitanju za pohvalu.

Z. Bakoš

oktobar 2012.

Naslovna strana
Vesti
Aktivnosti sindikata
Obeležen 27. septembar, Dan vatrogasaca Srbije
Vesti iz policije
Šarena strana
Impresum


Design by VA