Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2012. június

Címoldal
Jó szomszédok közösen teremtik a jövőt
Községi hírek, események
50 éves a Műszaki iskola
Megalakult az új tanács
Megválasztották az adai önkormányzat vezetőségét
Másfél hónapon át eseményben gazdag volt a tanyavilágunk
A helyi önkormányzatok gyermekvédelmi mechanizmusainak fejlesztése
Csöndes magány
Határtalanul
Egy rendelet buktatói
Ballagás a zeneiskolában
Tíz osztály, 136 diploma
Az Ada-napi rendezvény programja
Aranymanókból Manóház tanoda és kézműves alkotóműhely lettünk
A Vadvirág apraja megbabonázta Pulát
Adai Kőketáncosok sikere
Adaiak a TUDOK döntőjén
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Fiatalok írják
Önkéntes munkával (– 3.)
Nyelvi jogaink Szerbiában – 6.
Sport
Impresszum

A helyi önkormányzatok gyermekvédelmi mechanizmusainak fejlesztése

    A gyermekek és a fiatalok fejlődéséért létrehozott intézmény, a  Nyílt klub, amely a partnerintézményekkel, a MODS (a szerbiai gyermekek szervezeteinek hálózata) tagjaival – az adai DUGA, a belgrádi Roditelj polgári egyesület, a kruševaci Korak Napred és a vranjei Nexus-Vranje elkezdték „A helyi önkormányzatok  gyermekvédelmi mechanizmusainak fejlesztése“ elnevezésű projekt végrehajtását. Ez a projekt „A gyermekek erőszak elleni védelme Délkelet-Európa területén”elnevezésű regionális projekt részeként valósul meg, amelyet az Európai Unió és az UNICEF támogatott.
    Az elkövetkező egy évben figyelemmel kísérik a részlegek közötti együttműködést, amely a gyermekeknek az erőszak elleni védelméről szól Nišben, Belgrádban, Adán, Kruševacon és Vranjen, valamint elemzést végeznek a gyermekek védelme céljából létrejött már meglévő mechanizmusról az említett helyi önkormányzatokban. A protokoll előírja a különféle minisztériumok (oktatás, egészségügy, szociális védelem, belügy, igazságügy)  koordinációját és közös együttműködését, azzal kapcsolatban, hogy hogyan valósítsák meg a gyermekek erőszak elleni védelmét. Ezért megvizsgálják, hogyan valósul meg a különféle minisztériumok közötti együttműködés, amikor gyermekek elleni erőszak történik. Az elemzés eredményeiből kifolyólag olyan eszközöket határoznak meg, amelyek a részlegek közötti együttműködést erősítik lokális szinten. Ezek biztosítják a gyermekeknek az erőszak elleni hatékony és időszerű védelmét.
    A kerekasztal, helyi akciók, konferenciák és helyi szórólapok által a közösség megismerkedhet a gyermekek ellen elkövetett erőszak negatívumaival, valamint a vizsgálatok eredményeivel, amely a közvélemény megítélését és hozzáállását hivatott megváltoztatni.
    A Nyílt klub keretein belül 2012. április 28-29.-én Nišben került megrendezésre „A gyermekek védelme céljából létrejött mechanizmus a helyi önkormányzatokban” elnevezésű ismeretterjesztő program. A résztvevők megismerkedtek a létező jogi és intézményi mechanizmusokkal, amelyek a gyermekeknek erőszak elleni védelmével foglalkoznak helyi önkormányzati szinten. A program céljainak egyike az általános és a specifikus protokoll megismertetése, amely a gyermekeknek erőszak elleni védelmére vonatkozik, valamint az intézmények együttműködési folyamatának és módszereinek bemutatása.
    A jogi, a belügyi és az egészségügyi minisztérium képviselőinek az előadásai nagyban hozzájárultak a  képzés minőségéhez.  Az eredményesség példájaként e a területen bemutatták azt a protokollt, amely Kragujevac város részlegei közötti együttműködésről szól.
    A képzés résztvevői: az adai Duga civil szervezet, a belgrádi Roditelj polgári egyesület, a kragujevaci Korak napred, a vranjei Nexus és a niši Nyílt klub. Ez az öt szervezet követi nyomon a gyermekvédelem helyi szintű programjának a megvalósulását, valamint a részlegek közötti együttműködést. Az említett szervezetek a későbbiekben megismertetik a vizsgálat eredményeit a MODS tagjaival egy kifejezetten ilyen tematikájú találkozó során, valamint javaslatokat terjesztenek elő, amelyek a részlegek közötti együttműködési mechanizmusokat segítik a gyermekvédelem céljából.

Duga

jun 2012.

Naslovna strana
Opštinske vesti, događaji
Спасовдан - слава православног храма у Ади
Konstituisan novi Savet mesne zajednice
Aktivnosti sindikata
Vesti iz policije
Vesti
Program povodom dana Ade
Impresum


Design by VA