Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2012. június

Címoldal
Jó szomszédok közösen teremtik a jövőt
Községi hírek, események
50 éves a Műszaki iskola
Megalakult az új tanács
Megválasztották az adai önkormányzat vezetőségét
Másfél hónapon át eseményben gazdag volt a tanyavilágunk
A helyi önkormányzatok gyermekvédelmi mechanizmusainak fejlesztése
Csöndes magány
Határtalanul
Egy rendelet buktatói
Ballagás a zeneiskolában
Tíz osztály, 136 diploma
Az Ada-napi rendezvény programja
Aranymanókból Manóház tanoda és kézműves alkotóműhely lettünk
A Vadvirág apraja megbabonázta Pulát
Adai Kőketáncosok sikere
Adaiak a TUDOK döntőjén
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Fiatalok írják
Önkéntes munkával (– 3.)
Nyelvi jogaink Szerbiában – 6.
Sport
Impresszum

Спасовдан - слава православног храма у Ади

    Православни храм и православни верници су 24. маја 2012. године, прославили своју црквену-храмовну славу. У  навечерје празника, празнично бденије  служио је надлежни парох, протонамесник Бошко Симић, уз саслужење свештеника гостију: презвитера Далибора Зарић, пароха сенћанског и презвитера Петра Пивничког, пароха бачкопетровоселског. Затим је у црквеноопштинској сали припремњена и послужена посна вечера, на којој су били гости приложници православне Цркве.

    На дан празника, Свету Литургију служио је презвитер Стеван Лукић, парох доњоковиљски, уз саслужење надлежног пароха. После узнесене заамвоне молитве, извршен је трократни опход и благослов  овогодишњег рода  младог  пшеничног  жита. Међу многобројним гостима, Светој Литургији су присуствовали: жупник Миклош Сауер, господин Тамаш Тот, господин Јожеф Тобијаш mлађи, госпођа Илдико Рожа и господин Нандор Миклош. Трудом предавача верске наставе и учитељица, ученици при ОШ „Чех Карољ“ у Ади  били су на Светој Литургији и трократном опходу.
    У поподневним часовима, презвитер Петар Пивнички, парох бачкопетровоселски, служио је Вечерње, благословио славско жито и колач, уз саслужење презвитера Милана Ичина, пароха молског и надлежног пароха. За певницом је појао протонамесник Алексеј Блануша, парох србобрански. Отац Петар је благим, радосним, јеванђељским речима честитао славу и поучио присутне. Овогодишњи славски кумови Сима и Марија Вуков, кумовање следеће године о храмовној слави, предали су Живку и Петрани Матић. Као успомену на своје кумовање ађанској цркви, Сима и Марија Вуков су за здравље своје породице поклонили цркви Индитију (прекривач за Свети Престо) од црвеног плиша.
    Затим су млади чланови КУД „Лоле“ из Бачког Петровог Села, на платоу испред храма, одиграли неколико игара, одушевљавајући присутне.
    Потом је прослава настављена општенародним весељем у црквеноопштинској сали. Новчане трошкове припремања  славске вечере сносили су овогодишњи црквени кумови. Чланице Верског добротворног старатељства са председницом Миром Прибић помогле су да се вечера послужи.

протонамесник Бошко Симић
настојатељ храма


Уручивање Захвалница
чланицама Верског добротворног старатељства у Ади

    У храму Вазнесења Господњег у Ади, дана 20. маја, текуће године, по завршеној Светој Литургији, надлежни парох је освештао Индитију (прекривач за Свети Престо) од црвеног плиша и доделио Захвалнице чланицама Верског добротворног старатељства. Верско добро-творно старатељство постоји и ради, уназад неколико деценија при ађанској Српској Православној Цркви. Захвалнице су додељене на основу одлуке коју је донео Црквеноопштински управни одбор Српске православне црквене општине у Ади у својој седници.

    Индитију, која је овом приликом освештана, даривали су цркви Сима и Марија Вуков, овогодишњи црквени кумови, као спомен на своје кумовање Цркви, а за здравље и напредак своје породице.
    Наиме, чланице горе поменутог старатељства, несебично помажу ађанском свештенику и црквеном одбору, при организацији и прослави великих црквених празника, као што су на пример: Бадњи дан, Божић, Врбица, Велики Петак, Васкрс и Спасовдан.
    Свештеник, црквени одбор, ученици веронауке и верни народ у Ади се кумовима и чланицама Верског добротворног старатељства, још једанпут захваљују, желећи Њима и њиховим породицама свако добро од Господа.

протонамесник Бошко Симић,
настојатељ храма

jun 2012.

Naslovna strana
Opštinske vesti, događaji
Спасовдан - слава православног храма у Ади
Konstituisan novi Savet mesne zajednice
Aktivnosti sindikata
Vesti iz policije
Vesti
Program povodom dana Ade
Impresum


Design by VA