Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2012. június

Címoldal
Jó szomszédok közösen teremtik a jövőt
Községi hírek, események
50 éves a Műszaki iskola
Megalakult az új tanács
Megválasztották az adai önkormányzat vezetőségét
Másfél hónapon át eseményben gazdag volt a tanyavilágunk
A helyi önkormányzatok gyermekvédelmi mechanizmusainak fejlesztése
Csöndes magány
Határtalanul
Egy rendelet buktatói
Ballagás a zeneiskolában
Tíz osztály, 136 diploma
Az Ada-napi rendezvény programja
Aranymanókból Manóház tanoda és kézműves alkotóműhely lettünk
A Vadvirág apraja megbabonázta Pulát
Adai Kőketáncosok sikere
Adaiak a TUDOK döntőjén
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Fiatalok írják
Önkéntes munkával (– 3.)
Nyelvi jogaink Szerbiában – 6.
Sport
Impresszum

Másfél hónapon át eseményben
gazdag volt a tanyavilágunk

    A májusi hónap szavazási sürgésben és lázban zajlott a Törökfalui Helyi Közösségben is. Nemcsak a köztársasági, tartományi és községi választások bonyolódtak le, hanem a helyi hozzájárulás megszavazása is. Ugyanis május 20-án és 21-én a polgárok az urnákhoz járulhattak a 2013-2016 évvégéig tartó helyi hozzájárulást megszavazni. Az 1345 szavazattal rendelkező polgár közül összessen 734-en éltek szavazati jogukkal, és elmentek szavazni az urnákhoz, melyek öt helyen voltak felálítva. A szavazatukat leadók közül 76,98% igennel, valamint 23,02% nemmel savazott. Ezek alapján további négy évre a polgárok arra szavaztak, hogy a helyi hozzájárulás be legyen vezetve, s ezzel a települések további fejlődése mellett álltak ki.
    • Törökfalun és Völgyparton május utolsó vasárnapján került sor az elsőáldozásra templomainkban a harmadikos diákok számára. A Szentmisét Ft. Kozma Róbert helybeli pap mutatta be, aki egyben felkészítette a gyerekeket e szép és komoly eseményre. Törökfalun nyolcan Völgyparton pedig öten részesültek az Oltáriszentségben. A kis elsőáldozók örömmel vettek részt a Szentmisén, melyen a szüleik és a meghívott vendégek is jelen voltak. Mindkét településen ez az ünnep mindenki számára különleges, nemcsak a kismenyasszonyok és kisvőlegények miatt, hanem azért is, mert a gyerekek komoly vallási ünnepen vettek részt. Azaz részesültek az Oltáriszentségben ők is, mint a többi hívő, akik részt vesznek a szentmisén.

    • A Búzavirág asszonykórus az idén is részt vett a XXXVI. Durindón, melyre Magyarkanizsán került sor június 2.-án. Bácskai népdalcsokorral léptek fel az asszonyok, valamint Nagy Rózsa egyéniben is fellépett a népes közönség és zsűri előtt a művelődési otthon színpadán. Ezúttal is egy kis lelkes csapat kísérte el az asszonyokat, bátorítva őket az ügyességükben és abban, hogy fellépésük eredményes legyen. A zsűri véleménye pozitív volt mindkét fellépéssel kapcsolatban, ami további önbizalmat jelent számukra. Van mindig mit csiszolni és javítani, de hát pont erre is alkalmasak az ilyen szemlék, ahol ők másokat látnak-hallanak, azaz őket látják és hallgatják meg mindazok, akik ott jelen vannak. A kritika mindig építő jellegű kell, hogy legyen, ami a továbbiakban csak segítségükre tud lenni.  

    • Egy régi álom valósult meg a törökfalui Önkéntes Tűzoltó Testület számára június 6-án, ami egyben egy nagy előrelépés a Testületnek. Ifj. Nagy Mátyás elnök és Horváth Ottó parancsnok még 2010-ben kérelemmel fordultak Hans-Jürgen Schafer schlitzi polgármesterhez a nemzetközi disznóvágási ünnepség megtartásakor, hogy tudnának e segítségükre lenni. Schlitz, Bogyiszló Magyarországi település testvértelepülése akik nagy örömmel fogadták a felkérést, hogy részt vehetnek a tűzoltók támogatásában. Tóth István, Bogyiszló polgármestere sokat segített ez ügyben, hogy a kérelem megvalósulhasson. Már úgy volt az elmúlt év őszén, hogy megérkeznek a felszerelések, melyeket több önkéntes tűzoltó testület adott össze, de erre csak most került sor. Egy mikrobusznyi felszerelést hoztak el Törökfalura, mely a helybeli tűzoltók számára nagyon sokat jelent. Frank tűzoltó parancsnok három bajtársával érkezett meg, és örömmel pakolták ki a mikrobuszban lévő felszerelést és mutatták meg őket a jelenlévőknek. A dobozokból munkásruhák, tűzálló védőruhák, sisakok, tömlők, létra, mobil rádió a teherautóhoz hordozható kellékekkel került elő. Valamint ami a legkomolyabb, az a két tűzoltók számára használatos légzőkészülék felszerelés volt, amit lelkesen adtak át és magyarázták el működésüket. Mindezt az adományt a tűzoltóság nevében megköszönte a támogatóknak ifj. Nagy Mátyás, az ÖTT elnöke, Bilicki Zoltán, Ada Község polgármestere, Berze Tibor tanács elnök és Tóth István, Bogyiszló polgármestere, aki négytagú küldöttségével érkezett meg erre az eseményre.

    • Török Ferenc és Klárika a saját tanyájukon, Törökfalun június 11.-én szeretettel fogadták a törökfalui „Pumukli” óvodásokat egy kis kirándulás címén. A lényeg mégis csak az volt, hogy Németországból hoztak kézzel készített játékbabákat, melyeket egy 80 éves idős néni gyermekeinek még régen készített. Ott a gyerekek már felnőttek, így hát odaajándékozta volna őket egy óvodának, amit Ferenc és Klárika örömmel vállaltak. A törökfalui óvodásokra gondoltak, s ez alkalommal adták oda a kicsiknek a játékbabákat. Aranyos Boglárka, Balog Evelin óvónők és Nagypál Zsuzsanna kisegítő részvételével gyalog érkeztek meg a kicsik a tanyára, ahol jól feltalálták magukat és nagyokat játszadoztak. Az óvodások a megvendégelés és játszadozás után örömmel fogadták az adományt. Másnap már az óvodában játszhattak is vele.
    • Völgyparton június 13.-án a „Cifrapalota” óvodában évzáró volt, miközben két óvódás búcsúzott el az óvodától, mivel őszre már iskolába fognak járni. Bagány Andrea óvónő mesés-játékos szereppel készült a gyerekekkel, amit a szülők örömmel és tapssal értékeltek. A rákövetkező két napra pénteken, pedig az iskolások is évzáró ünnepeltek. Öt negyedikes diákját búcsúztatta Szollár Éva tanítónő, aki Cabafi Edit tanítónővel együtt szép színes műsort készítettek el a diákokkal. A ballagó diákok őszre Törökfalura fognak járni az ötödik osztályba.

Molnár József

jun 2012.

Naslovna strana
Opštinske vesti, događaji
Спасовдан - слава православног храма у Ади
Konstituisan novi Savet mesne zajednice
Aktivnosti sindikata
Vesti iz policije
Vesti
Program povodom dana Ade
Impresum


Design by VA