Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2012. június

Címoldal
Jó szomszédok közösen teremtik a jövőt
Községi hírek, események
50 éves a Műszaki iskola
Megalakult az új tanács
Megválasztották az adai önkormányzat vezetőségét
Másfél hónapon át eseményben gazdag volt a tanyavilágunk
A helyi önkormányzatok gyermekvédelmi mechanizmusainak fejlesztése
Csöndes magány
Határtalanul
Egy rendelet buktatói
Ballagás a zeneiskolában
Tíz osztály, 136 diploma
Az Ada-napi rendezvény programja
Aranymanókból Manóház tanoda és kézműves alkotóműhely lettünk
A Vadvirág apraja megbabonázta Pulát
Adai Kőketáncosok sikere
Adaiak a TUDOK döntőjén
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Fiatalok írják
Önkéntes munkával (– 3.)
Nyelvi jogaink Szerbiában – 6.
Sport
Impresszum

Határtalanul

    Az adai Műszaki Iskola és a budapesti Than Károly Ökoiskola, Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola között április 21-én Budapesten ünnepélyesen aláírták a Testvériskola együttműködési nyilatkozatot. A nyilatkozatot az adai iskola képviseletében Karácsonyi József igazgatóhelyettes, a Than Károly iskola nevében pedig Házlinger György írták alá. Ezzel, a meglévő testvériskolák száma eggyel több lett.

A nyilatkozat aláírásának előzményei

    Hogy jobban megértsük a két iskola kapcsolatfelvételét, vissza kell menni ez év március elejére. Ugyanis a Than Károly Ökoiskola, Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT programjából pályázat útján majd 2.400.000 forintos támogatást nyert A határ víznek, nyelvnek, népnek nem lehet akadály program alapján. A projekt célja: Együttműködés magyarországi és külhoni szakképző iskolák között. Egy közös termék létrehozása, melynek elkészítése során a tanulók megismerhetik a határon túl élő magyarság életét, szokásait. Személyes kapcsolatokat alakíthatnak ki, amely lehetőséget adhat hosszú távú együttműködésre is. Az iskola diákjai két ötnapos utazáson vesznek részt, először Szerbiában, majd Magyarországon. A két utazás során elkészítendő termék a Duna és a Tisza vizének vegyi elemzése és a kapott eredmények feldolgozása. Az első utazás során alapvetően adatgyűjtés szerepel a tevékenységek között, melyet az adai Műszaki Iskola informatikai szakos tanulói adattárolóra rögzítenek. A tanulmány mellett a második utazás végén kiállítás is készül és a két utazás során a dákok kulturális programokon is részt vesznek. Céljaink között szerepel a projekt végeztével egy testvériskolai szerződés aláírása. A programban 24 diák vesz részt a Than Károly iskolából, az adai Műszaki iskolából pedig 23.

    A program első része illetve az első utazás a Délvidékre vezetett. Itt is az adai Műszaki iskola volt az első állomás. Hogy miért éppen Ada? Mindez egy korábbi ismeretség eredménye a két iskola tanárai között. Még a Damjanics dombormű leleplezésének idején létrejött ismeretség volt a döntő, hogy a két iskola valamilyen szinten együttműködjön.

    Az első útra március 27-én került sor, ami öt napos volt. Ekkor a 24 budapesti diákot vezetőikkel együtt, fogadta az adai Műszaki iskola, majd rövid ottartózkodás után a csoport önállóan folytatta útját a kitűzött programnak megfelelően. Több helyen vettek vízmintát a Tiszából és a Dunából elemzés céljaira. Meglátogatták Újvidéket, lementek a Vaskapuhoz, tanulmányozták az erőműnek a természetre gyakorolt hatását. A csoport az úticél körbejárása után újra Adára érkezett, ahol az adaiakkal közösen számítógépekbe vitték a víz minőségi adatait feldolgozás céljából. Természetesen a munka mellett számos más, szórakozási és tanulmányi programokat biztosítottak az adai diákok a vendégeknek. A vendégdiákok útinaplót is vezettek, amiben leírták az itt eltöltött idejük szinte minden részletét, benyomásaikkal és tapasztalataikkal együtt.

    A budapesti diákok látogatásának folytatása is volt, mégpedig olyan szinten, hogy egy öt napos budapesti tartózkodásra, baráti látogatásra hívták meg a Műszaki Iskola tanulóit. A látogatásra 23 diák és 3 tanár utazott el április 17-én. Erről a találkozásról Karácsonyi József igazgatóhelyettes számolt be röviden, aki egyben az útvezető is volt. Elmondta, hogy valóban alapos, szép és nagyon hasznos programmal várták őket a Than Károly iskola diákjai és tanárai, ahova végeredményben nem idegenként mentek, mert egy hónappal előtte már mély barátságok és ismeretségek születtek. Budapesten mindig van látnivaló, így az első nap megtekintették a Parlamentet, a Budai várat, a Hősök terét, Vajdahunyad várát, a Városligetet. Elszállásolásuk Szentendrén volt, ahonnan másnap ellátogattak a Dunakanyarba, Visegrádom megnézték a vár tróntermét. A következő napon közösen feldolgozták a nálunk begyűjtött és a számítógépbe vitt vízminta anyagokat, majd az ötök nap, április 21-én a Föld napja alkalmából rendezett megemlékezésen, melynek központi ünnepsége a Parlament előtt volt, az adai vendégek az első sorokban foglaltak helyet. Az ünnepség után a médiák előtt megtartották a zárórendezvényt, ahol prezentálták a közösen elkészített eredményt. Ekkor került sor a két iskola közötti testvérkapcsolati szerződés aláírására is.

    A kitűzött célt tehát elérte mindkét iskola, a budapestiek megismerkedhettek a határon túli magyarok életével, munkájukkal, baráti kapcsolatok szövődtek, amit így jellemeztek: „mindannyiunknak van háza Adán és Budapesten is”. A munka, az együttműködés azonban itt nem állt meg, a jövőben újabb projektet szeretnének megvalósítani a szelektív hulladékgyűjtés és feldolgozása területén, szintén közösen: adatgyűjtés és informatikai feldolgozás.
    Meg kell még említeni, hogy a két iskola rövid időn belül újra találkozott egymással. Ugyanis a Műszaki iskola küldöttsége meghívást kapott a Nemzeti Összetartozás Napjának megemlékezésére, amit lényegében június 4-én tartunk. Ez lényegében a Kárpát-medencei magyar testvériskolák találkozója volt, amit május 31 és június 3-a között tartottak Budapesten. Ezen a találkozón három budapesti középiskola hívta meg saját testvériskoláját a külhonból, ami példamutatás a nemzteti összefogásról, az ifjúság határokon átnyúló testvéri baráti együttműködéséről, valamint megemlékezés a magyar nemzetet 1920-ban ért tragédiáról. A célja pedig a diákközösségi és testvériskolai kapcsolatok erősítése, Budapest történelmi és kulturális értékeinek megismerése. Ezen a találkozón a következő iskolák vettek részt:

    Than Károly Ökoiskola, Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola – testvériskolája Műszaki iskola Ada, Vajdaság
    Madách Imre gimnázium – testvériskolája Apácai Csere János gimnázium Kolozsvár, Románia,
    Eötvös József gimnázium – testvériskolája a Nagykapocsi gimnázium, Szlovákia.
    A találkozó négy napos volt, Adáról 5 diák és 3 tanár képviselte az iskolát.

Összeállította: Vastag János

jun 2012.

Naslovna strana
Opštinske vesti, događaji
Спасовдан - слава православног храма у Ади
Konstituisan novi Savet mesne zajednice
Aktivnosti sindikata
Vesti iz policije
Vesti
Program povodom dana Ade
Impresum


Design by VA