Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2012. február

Címoldal
Munkahely kellene a fiataloknak
Községi események
Községi hírek
Sokrétű tevékenység
Fontos kérdésekről döntöttek
Megküzdöttünk a hóval, de...
Helyi hozzájárulás
Örökség
Hol volt, hol nem volt…
Kulturális örökségünk megőrzése
Mit jelent Szerbia államiságának ünnepe?
Ötvenmillió a Standard adóssága
Virtuális madárfotó kiállítás
Kilátástalan pénzügyi helyzetben a községi Vöröskereszt
Kétrészes temetés
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Gyermekszínjátszóink jubileuma - XIV.
Fiatalok írják
Zöld levél
Nyelvi jogaink Szerbiában - 4.
Ereszd el a hajamat!
A Vén Fiáker Lovasklub farsangi rendezvénye
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

Megtartotta az idei év első ülését a Második Helyi Közösség tanácsa
SOKRÉTŰ TEVÉKENYSÉG

    A Második Helyi Közösség tanácsa  az idén, február 9-én  tartotta első élését. A 2011-es év pénzügyi megvalósítása  is napirendi pontként szerepelt . A tavalyi évben a helyi közösség  15.700.000 dinárból gazdálkodott. Ez, a helyi járulékból befolyt összeg három tételből áll: a munkaviszonyból  eredő HJ  összege – 13.037.033 din, az iparosoktól – 1.785.834 din, a mezőgazdaságból  pedig – 877.133 din.
    Egyik jelentős költségünk a Vajdasági brigádok utcának aszfaltréteggel való áthúzása volt, ennek  értéke 2.000.000 din. Az utak foltozását is elvégeztük. A Branko  Radičević u. egy részét zúzott kővel szórattuk meg. A Miroslav Antić utcának mind a két szélén az útszegélyt  javíttattuk meg . Ezeknek a munkálatoknak az értéke 1.000.000 din volt.
    Az esővíz és belvíz elvezetéséhez szükséges  átvágott útszakaszokat javítottuk meg.
    A járdák felújítását  a Sava Kovačević utca páratlan oldalának egy részén végeztük el , valamint a Lenin u. páros oldalán, a Svetozar Marković utcától rakattuk újra a beton lapokat a járdán.  A járdajavítások összege 1.700.000 din volt.

    Az esővíz és a belvíz már az előző évekből is gondot okozott. A Második Helyi Közösség  kiásatta az esővíz-elvezető  árkokat a Đura Đaković u. páros  oldalán, a Dózsa György utcától a Zentai útig. A Krizsán Máté és a Boja András  utcát  is kiárkoltattuk, meg biztosítottuk az átvezető betoncsöveket, ahogy a községi elnökkel aláírt protokollban lefektettük. A nyilt csatornák létrehozása  és karbantartása 1.841.000 dinárba került, a csövek beszerzése 558.000,00 din volt.
    A polgárok megsegítésére, 22 háztartásnak biztosítottunk 10.000 din értékű építőanyagot, segítségül a házakat ért, belvíz okozta károkhoz A zöld övezet karbantartása, a tavaszi lomtalanítás, a közterek és a fő utcák kaszálásának a teljes értéke mintegy 1.000.000 din volt.

    Sajnos, tavaly a Kádár-féle ház, a II. HK épülete, is rossz állapotba került. A belső falakat kellett aláfalazni és szigetelni, meg a padlózatot lebetonozni, ennek az értéke 250.000 din volt.
    A közvílágitás karbantartása folyamatos volt, több új égőtestet szereltettünk fel ahol szükséges volt. Ennek az össz értéke  1.253.000 din volt.
    Az  Adica Közvállalatot a helyi járulékból tavaly 428.000,00 dinárral támogattuk.
    Az iskolák, óvodák  megsegítéséről  kérvények alapján dönt a tanács.  Támogatásban részesült a Pöttyös Óvoda, a Műszaki- és Zeneiskola .  A  Cseh Károly  Általános Iskolának úgy segítettünk , hogy a központi fűtés kályha  megvásárlásához járultunk hozzá 100.000 dinárral. Az iskolákat, óvodákat, 473.000,00 dinárral támogattuk.

    A civil szervezeteket, művelődési egyesületeket, minden évben 2%-kal támogatjuk a helyi járulékból. A sportklubok és a civil szervezeteket 2011-ben 677.000 dinárral támogattuk.
    A Második Helyi Közösség támogatja a Körkép újság megjelenését, a polgárok tájékoztatására  298.000 dinárt költöttünk.
    A lakosságot segítettük (Svetozar Marković utca) a városi vízre való rákapcsolódásra 28.000 dinárral.
    2011-ben járt le a tanácstagok mandátuma, így december 4-én voltak a választások, a polgárok 21,73%-ban járultak az urnák elé. Megalakult az újonnan megválasztott tanács.
    A helyi közösség programja megvalósítására, pályázatokra, a választásokra és a helyi közösség működésére 3.526.000 dinárt költöttünk.
    Télapóvárással zárta a Második Helyi Közösség az évet, 160 gyermek kapott újévi csomagot.
    A tanácsülésen még szó volt az idei évi tervről is, erről majd a következő számban számolunk be részletesen. A tanács döntése alapján a Kádár féle házat két civil szervezet  kapta  használatra díjmentesen.
    A tanács két tagot javasolt az Adica KV igazgató bizottságába.
    Mint minden ülés, a mostani is a kérelmek elbírálásával zárult.

Varga Elfride

februar 2012.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Vesti iz opštine
Svetosavski bal u Adi
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Izveštaj o čišćenju ulica od snega
Mladi pišu
Impresum


Design by VA