Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2012. február

Címoldal
Munkahely kellene a fiataloknak
Községi események
Községi hírek
Sokrétű tevékenység
Fontos kérdésekről döntöttek
Megküzdöttünk a hóval, de...
Helyi hozzájárulás
Örökség
Hol volt, hol nem volt…
Kulturális örökségünk megőrzése
Mit jelent Szerbia államiságának ünnepe?
Ötvenmillió a Standard adóssága
Virtuális madárfotó kiállítás
Kilátástalan pénzügyi helyzetben a községi Vöröskereszt
Kétrészes temetés
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Gyermekszínjátszóink jubileuma - XIV.
Fiatalok írják
Zöld levél
Nyelvi jogaink Szerbiában - 4.
Ereszd el a hajamat!
A Vén Fiáker Lovasklub farsangi rendezvénye
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

HÍREK

Pályázat földműveseknek

    Bilicki Zoltán községi elnök közölte, hogy február 21-én  községi pályázat jelent meg, melynek lényege, hogy vissza nem térítendő támogatást kapjanak a 60 éven felüli bejegyzett gazdasággal rendelkező földművesek, akik 1 és 10 hektár földterületen gazdálkodnak. Bizonyos számítások szerint 300-350 ilyen család van a község területén. A pályázandó összeg nagysága 40.000 dinár. - Noha az összeg nem túl nagy, mégis bízunk abban, hogy üzemanyagot, vetőmagot vagy műtrágyát tudnak biztosítani a következő gazdasági idényre. A megcélzott generáció, az aki erejének teljében sokat adott a közösségnek, viszont keveset kapott vissza az államtól. Így most mi ilyen módon próbáljuk segíteni ezeket az embereket – emelte ki a városelnök.

(V. J.)


Új otthonban a zeneiskola Moholon

    Bilicki Zoltán községi elnök elmondta, hogy már régi terv, hogy Moholon is működjön zeneiskola, mint az adai Bartók Béla iskola kihelyezett tagozata. Ennek értelmében megtörténtek az első lépések ennek megvalósítása irányába, ugyanis a múlt héten az önkormányzat aláírta az ANNUSKA-KLUB néven közismert szórakozóhely tulajdonosával az adásvételi szerződést. Az iskola igazgatónőjének véleménye alapján ez az objektum felel meg legjobban az iskola követelményeinek, igaz egy kis átalakítás után. Örvendetes, hogy az udvarban szabadtéri hangversenyekre alkalmas színpad is rendelkezésre áll, így az oktatás még színvonalasabb lehet. Az iskola, a tervek szerint április elején már saját otthonában lesz.

(V. J.)


MEGEMLÉKEZÉSEK SZENT SZÁVÁRÓL

    Az iskolák védőszentjének, Szent Szávának napját méltóképpen megünnepelték községünkben is. A megemlékezésekre január 26-án került sor.
    Az adai Cseh Károly Általános Iskolában, ahol mindhárom tagozat tanítói, tanárai és tanulói részt vettek, jelen volt Bilicki Zoltán községi elnök, Világos Tibor elnökhelyettes, Búcsú Attila, a községi tanács tagja, nem utolsósorban Szauer Miklós atya és Boško Simić, pravoszláv pap.
    Sziráki Mihály igazgató megnyitó beszéde után Boško atya rövid istentiszteletet celebrált a helyszínen, majd Bilicki Zoltán 20-20 futball-, kézi-, kosár- és hálólabdát adott át az iskolának, amit az önkormányzat kapott donációként a VAT Árutartalék Igazgatóságától és a Tartományi Sport és Ifjúsági titkárságtól. Az ünnepség további részében a diákok az iskolák védőszentjéhez kötődő műsort mutattak be.


    Az adai Műszaki Iskolában ugyancsak január 26-án emlékeztek meg Szent Száváról, a nép első tanítójáról, a kereszténység úttörőjéről, az iskolák védőszentjéről. Megnyitó beszédet Miklós Nándor, az iskola igazgatója intézett a megjelentekhez, egyben pedig üdvözölte a jelenlevő vendégeket, a tanári kart és a diákokat. A megemlékezési ünnepséget a Bartók Béla zeneiskolával közösen szervezték meg, így a rövid műsorban fellépett a zeneiskola énekkara, egy hangszer-szólista fuvolán játszott, valamint az iskola diákjai mindkét nyelven az ünnephez méltó irodalmi összeállítást adtak elő.
    Az ünnepség vendégei között volt Boško Simić pravoszláv atya, és rövid istentiszteletet mutatott be, továbbá az önkormányzatnak, az adai helyi közösségeknek a képviselői és a két iskola tanári kara.


    A moholi Novak Radonić Általános Iskolában úgyszintén megemlékeztek az iskolák védő-szentjéről, Szent Száváról. Az ünnepségen legközelebbi munkatársaival részt vett Bilicki Zoltán községi elnök, ez alkalomból 14-14 kosár-, háló-, kézi- és futball-labdát adott át az iskolának, amelyeket az önkormányzat ugyanabból a donációból kapott, mint amit Adán adott át a Cseh Károly iskolának.

V. J.

FELHÍVÁS

    A Vajdasági Magyar Folklórközpont pályázatot hirdet a VIII. POLÁK MARGIT hímzés pályázaton való részvételhez lakástextil  és viselet  témában

    A kétévenkénti gyakorisággal meghirdetett pályázat célja: elsősorban vidékünk, továbbá a Kárpát-medence magyar, hagyományos, népi-paraszti hímzései mintakincsének felkutatása, továbbéltetése, feldolgozása, megmérettetési és bemutatkozási lehetőség biztosítása Bácska, Bánát és Szerémség területén, népi hímzéssel foglalkozók számára.
    A pályamunkák (melyek kizárólag használati tárgyak lehetnek) elkészítői a hagyományos magyar népművészetből merítsenek alkotásaikhoz, melyek prezentálják a történelmi korok, stílusok, tájak sajátosságait és a továbbélés tendenciáit. Ezenkívül a történeti textíliákra jellemző hímzéssel készített pályamunkákat is elfogadjuk .
    A pályázaton bárki részt vehet: egyéni alkotók és csoportok.
    Pályázni  maximum öt, a Polák Margit Hímzéspályázaton eddig nem zsűrizett, új darabbal, ill. több darabból álló együttessel  lehet.
    A pályázat lebonyolításának rendje szerint előzsűrizés után, a szakzsűri által elfogadott pályamunkák kerülnek bemutatásra.
    A pályázati kiállítás megnyitójának időpontja: 2012. május 12. 18,00 óra.
    Helyszín: VMF székház, (24000 Szabadka,  Dózsa György u. 17.)
    A három legkiválóbb alkotás díjazásban részesül.
    A pályázati anyagot postán a VMF címére (24000 Szabadka,  Dózsa György u. 17.) 2012. április 25-ig, illetve a jelölt időpontig személyesen, minden kedden 15:00-18:00 óra között lehet átadni.
    A pályázaton való részvétel benevezési díja személyenként 350,00 dinár (folyószámlaszám: 355 - 1043344 - 92; (a befizetést igazoló lapot legyen szíves magával hozni átadáskor, ill. mellékelni).  Info.: a 024 530-866 telefonszámon és a 063 8 658 661-es mobilszámon.
    Várjuk pályamunkáikat!
    Szabadka, 2012. január 25

a Szervezők


Tűzoltó-testületi gyűlés

    Az adai Önkéntes Tűzoltó Testület Elnöksége Teleki Zsolt elnök vezetésével január 31-én este tartotta első idei évi gyűlését. A gyűlésen jelen voltak az elnökség és ellenőrző bizottság tagjai;  Szó volt a tavaly év végén elvégzett leltárról, az idei munkatervről  és aktuális témákról – a Különfélék alatt.
    A Testület idei évi munkatervét Bálizs Géza titkár ismertette. Elmondta, hogy e terv az Alapszabállyal összhangban készült el. A titkár azt is kihangsúlyozta, hogy tavaly több feladatot objektív és szubjektív okok miatt nem realizáltak, így újból bekerültek a munkatervbe.
    A Különfélék alatt az elnök több aktuális kérdést ismertetett, problémát, és vázolta, hogy pénzügyi szempontból a Testület 2012-ben nagyon nehéz helyzetben lesz, és kérdéses, hogy mi minden valósulhat meg a tervből, mivel az Önkormányzat a községi költségvetésben nem irányzott elő eszközöket a Testület részére.

Bálizs Géza


Munkaakción a tanárok

    Rendkívül szimpatikus - egyben mások figyelmébe is ajánlott - munkaakcióra futottam rá pénteken, február 17-én az adai Műszaki Iskolában. Ugyanis a tanárok, az igazgatóval az élükön, takarították a havat az iskola előtt, benn az udvarban, a műhely előtt, az udvari parkolóban, a teherbejárónál.
Az igazgató néhány szóval elmondta, hogy kérésére kijött ugyan a közvállalat kisebb hó túrója, ahol tudta, el is takarította a havat, de sok szűk helyre nem fért oda, így egy akciót szervezett, hogy teljes mértékben és mindenhol eltakarítsák a sok helyen már méteres havat. Az akció sikerült, így a diákok a kényszerszünet után már járható utakon léphettek az iskolába.
    A munka után, mint ahogy az lenni szokott, nem maradhatott el a tea, a forralt bor és a baráti beszélgetés.

V J.


Ezen a napon történt...

    Február 24. - A gregorián naptár szerinti év 55. napja. Az évből 310 nap van még hátra. Szökőévben 311.Szökőévekben szökőnap. Ilyenkor a névnapok 25-re kerülnek át. 

    Névnapok: Mátyás, Dára,  Darina,  Darinka,  Edömér,  Etel,  Eunika,  Euniké,  Hedda, Hédi, Hedvig, Janek,János, Jávorka, Jázmin
    • 487 éve, 1525-ben A páviai csata ("a lovagkor utolsó csatája"), a francia csapatok súlyos vereséget szenvednek a császári hadaktól.
    • 430 éve, 1582-ben XIII. Gergely pápa bevezeti a róla elnevezett Gergely-naptárat, amely október 4-én átlép 10 napot, vagyis október 15-e követi.
    • 164 éve, 1848-ban I. Lajos Fülöp francia király lemond a trónról.
    • 144 éve, 1868-ban Az első Mardi Gras karnevál New Orleansban.
    • 121 éve, 1891-ben Kiadják Brazília második, a köztársaság első alkotmányát.
    • 92 éve, 1920-ban Németországban megalakul a Nemzeti Szocialista Párt az 1933-tól Adolf Hitler által vezetett Nemzetiszocialista Német Munkáspárt jogelődje.
    • 73 éve, 1939-ben Magyarország csatlakozik az antikomintern paktumhoz.
    • 67 éve, 1945-ben Az amerikai hadsereg felszabadítja a Fülöp-szigetek fővárosát Manilát a japán megszállás alól.
    • 21 éve, 1991-ben Az Amerikai Egyesült Államok hadereje összehangolt légi, szárazföldi és tengeri támadást indított Irak ellen az első Iraki-háborúban.
    • 5 éve, 2007-ben A virginiai kongresszus mindkét háza bocsánatot kért azért a szerepért, amit a szövetségi állam játszott a feketék rabszolgasorban tartásában az USA-ban.
    • 4 éve, 2008-ban Nyolcvanadik éve rendezik meg az Éves Akadémiai Díjkiosztót (Annual Academy Awards), vagyis az Oscar-t.

Gecse Attila


Itt a farsang, áll a bál

    Az idén is nagy volt az érdeklődés a Vadvirág Hagyomány-ápoló Kör farsangi mulatságára.
    Körülbelül ötven óvodás és kisiskolás jelmezes érkezett a Kör székházába február 11-én, egy egész délutánt kitöltő vidám programmal várta őket Varga Imola, Szollár Anna, Varga Emese és Varga Lilla –  a Tarsóka táncegyüttes tagjai, Resócki Roland táncoktató, valamint a Véka népzenei együttes, akik gondoskodtak a felhőtlen hangulatról.
    A maskarás kavalkád fergeteges hangulatban ünnepelte a tavaszelő farsangi hagyományát, melyet a Kör évről évre felelevenít az Adára jellemző néprajzi gyűjtésből.
     „A maskarás felvonulások közül Adán a lakodalmas menetnek van gyökeres hagyománya.  – fogalmazott , a Vadvirág HK elnöke – A falut járó felvonulókat egy vicces megjelenésű menyasszonynak öltözött legény meg egy mókás vőlegénynek álcázott lány vezette, mellettük a vőfély, mögöttük pedig a maskarába öltözött násznép meg a zenekar. Ezt a hagyományt ez alkalommal a Kör székházának falain belül elevenítettük fel a jelenlevő gyermekekkel és fiatalokkal. Emellett minden résztvevő vállalkozva és bátran vett részt minden játékban és vetélkedőben, sőt fáradhatatlanul állta a sarat a táncházasokkal. Örülök a nagyszámú érdeklődőnek, a szülők érdeklődésének és támogatásának. Annak, hogy a kellemetlen időjárási körülmények ellenére is elhozták ide a gyermekeiket, ötletes jelmezekben, így járulva hagyományunk eme részletének ápolásához!”

Lajkó Szilvia


Felhívás
Felvételi előkészítők matematikából és képzőművészetből

    A Bolyai Farkas Alapítvány 2012-ben is szervez felvételi előkészítőt matematikából és képzőművészetből (rajz, festészet és szobrászat).
    Felhívjuk a tanulók, szülők, osztályfőnökök figyelmét, hogy érdeklődni és jelentkezni a 024/816-700-as telefonszámon lehet Vujačić Andreánál, e-mailben a vjanos@bolyai-zenta.edu.rs, címen, illetve személyesen az alapítvány irodájában Vida Jánosnál, a Posta utca 18. szám alatt, a II. emeleten.
    A felvételi előkészítők időpontjai:
    Képzőművészetből február 25-én, szombaton, 9 órától kezdődik a foglalkozás (a szülőket is) várjuk. További időpontok: március 3., 10., 24., 31., április 21., 28., május 12., és 26.
    (A foglalkozások szombatonként de. 8.30-11.30 és du. 12.30-15.30 között tartanak.)
    Matematikából: február 26-án, 10 órakor kezdődik az első felkészítő foglalkozás, amelyre a szülőket is várjuk, majd márciusban 4-én, 11-én, 18-án, 25-én, valamint 31-én, továbbá április 1-jén, 14-15-én, 22-én, májusban 6-án, 12-13-án, 19-20-án, valamint 26-27-én találkozunk.
    Az egynapos foglalkozásokat vasárnaponként 10 és 17 óra között tartjuk meg. A kétnapos foglalkozások szombatonként du. 16 és 19 óra között, vasárnap de. 9 és 12 óra, du. 13 és 16 óra között lesznek.
    Várjuk az érdeklődő tehetséges 7. és 8. osztályos tanulók jelentkezését.
    A felkészüléshez és a majdani felvételihez sok sikert kívánunk!


Esküvő-kiállítás

    Házasulandók és romantikát kedvelők figyelem!!!
    Első alkalommal Adán Esküvő-kiállítás március 3-án és 4-én a Park Hotelban.
    Menyasszonyi ruhaszalonok, dekoratőrök, cukrász, fotós, videós, fodrász, pékség, ékszerész..., minden, ami az esküvőhöz kell, itt lesz egy helyen.
    Árengedmények, meglepetések, nyereményjáték a  két napos rendezvényen!
    A Kifutón ruhabemutatók és más érdekességek
    Bővebben: www.puzzle.8x.hu, vagy 064-211-3054

februar 2012.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Vesti iz opštine
Svetosavski bal u Adi
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Izveštaj o čišćenju ulica od snega
Mladi pišu
Impresum


Design by VA