Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2012. február

Címoldal
Munkahely kellene a fiataloknak
Községi események
Községi hírek
Sokrétű tevékenység
Fontos kérdésekről döntöttek
Megküzdöttünk a hóval, de...
Helyi hozzájárulás
Örökség
Hol volt, hol nem volt…
Kulturális örökségünk megőrzése
Mit jelent Szerbia államiságának ünnepe?
Ötvenmillió a Standard adóssága
Virtuális madárfotó kiállítás
Kilátástalan pénzügyi helyzetben a községi Vöröskereszt
Kétrészes temetés
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Gyermekszínjátszóink jubileuma - XIV.
Fiatalok írják
Zöld levél
Nyelvi jogaink Szerbiában - 4.
Ereszd el a hajamat!
A Vén Fiáker Lovasklub farsangi rendezvénye
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

Kulturális örökségünk megőrzése

    A Himnusz, Kölcsey Ferenc műve 1823. január 22-én született meg, s a vers megírásának dátuma lett a magyar kultúra napja. Ezt a napot ünneplik 1989 óta egyre több helyen, határokon innen és túl, és ezt a napot ünnepelték január 20-án az adai Városháza nagytermében, bemutatva dr. Hódi Sándor legújabb, Szívügyek című könyvét.
    A kultúra, melyet letűnt korok nagyjai örökítettek ránk, sohasem öncélú, hanem éppen elkenkezőleg, eszméket, gondolatokat, magatartásmintákat közvetít, és így formálja a nemzeti tudatot. Méltán lehetünk büszkék elődeinkre, akik olyan művészi és erkölcsi értékeket fogalmaztak meg, amelyek a nemzet sorsáért érzett felelősségvállalásról tanúskodnak - mondta dr. Hódi Éva , a Szarvas Gábor Könyvtár vezetője ünnepi beszédében, amelyben a nemzeti kultúrára leselkedő veszélyekre is felhívta a figyelmet. - A média olykor sosem látott magasságokba felfuttat valakit, pénzt, propagandát nem sajnálva sulykolja fejünkbe a kiválasztott celebritás láthatatlan érdemeit, hogy aztán a reflektorok kihunyta után maga is megfeledkezzen róla. Ez a hamis, mesterségesen kialakított kulturális értékrend komoly veszélyeket rejt magában, nem szolgálja nemzeti közösségünk érdekeit, sőt ellenkezőleg, bomlasztásának irányában hat.


Dr. Hódi Sándor és Krnács Erika

    Dr. Hódi Éva kitért a kulturális stratégia megalkotásának jelentőségére, a nemzet számbeli csökkenésének veszélyeire, valamint szólt az elvándorlás kultúrasorvasztó hatásáról ,és  hangsúlyozta:
    Kulturális örökségünk ápolása, hagyományaink megőrzése a mi feladatunk, tulajdonképpen mindannyiunké, akik ugyanazon nemzetnek részei, és a közös kultúra birtokosai vagyunk, akár tudatosítjuk ezt, akár nem, nemzeti nyelvünk, közös múltunk, közös jelenünk, közös sorsunk olyan sok szállal köt össze minket, amelyeket még szándékosan sem lehet teljesen szétszakítani.
    A magyar kultúra ünnepén dr. Hódi Sándor újonnan megjelenő Szívügyek című könyvét is bemutatták. A szerző elmondta, hogy a néhány évvel ezelőtt megjelent, családszociológiai kutatásokat bemutató könyv folytatásaként készült el az a mű, amely a lélek jeges űrt olvasztó megnyilvánulását, a szerelmet dolgozza fel, és járja körül minden dimenzióját.
    A könyv többek között kitér a férfi­nő viszony történelmi alakulására, az égi és földi szerelem különválására, valamint a költészet szerelemfogalmának alakulására is. De nemcsak a viszonzott, a kölcsönös szerelem került bele a könyvbe, a csalódás, és a csalódás miatt érzett fájdalom, a tüzes vassal égetés érzését is körüljárja a szerző.


Koncz Éva operaénekes

    Minden szerelem más, de a szerelem célja az emberiség történetében, hogy  emberi nagy lélekké neveljen. - magyarázta dr. Hódi Sándor -  A fájdalom csiszolja az emberi lelket, hogy az alkalmassá váljon a szerelemre. A szerelem folyamatos teremtés, hisz a szerelmes ember olyat ismer fel a másikban, amely a többi szem nem láthat, de ennek ellenére a józan ész és a szív csak együtt hozhatja meg a boldogságot.- hallhattuk az összejövetelen.
    Az alkalmi könyvbemutatót még ünnepélyesebbé tették a szerelem ezer arcát bemutató irodalmi szemelvények Krnács Erika tolmácsolásában, de a népes közönség Koncz Éva, Subotički Nadina és a Musica Humana Kamarakórus segítségével a zene szárnyán is megülhette a magyar kultúra ünnepét.

Józó Krizsán Mónika

februar 2012.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Vesti iz opštine
Svetosavski bal u Adi
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Izveštaj o čišćenju ulica od snega
Mladi pišu
Impresum


Design by VA