Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2012. február

Címoldal
Munkahely kellene a fiataloknak
Községi események
Községi hírek
Sokrétű tevékenység
Fontos kérdésekről döntöttek
Megküzdöttünk a hóval, de...
Helyi hozzájárulás
Örökség
Hol volt, hol nem volt…
Kulturális örökségünk megőrzése
Mit jelent Szerbia államiságának ünnepe?
Ötvenmillió a Standard adóssága
Virtuális madárfotó kiállítás
Kilátástalan pénzügyi helyzetben a községi Vöröskereszt
Kétrészes temetés
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Gyermekszínjátszóink jubileuma - XIV.
Fiatalok írják
Zöld levél
Nyelvi jogaink Szerbiában - 4.
Ereszd el a hajamat!
A Vén Fiáker Lovasklub farsangi rendezvénye
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

Kilátástalan pénzügyi helyzetben a községi Vöröskereszt

    A Vöröskeresztben most készül az idei év munka-  és pénzügyi terve. Az évi közgyűlést márciusban tervezik megtartani. Előzetesben még csak annyit, hogy pénzügyi helyzetük katasztrofálisnak mondható.
Krizsán Vilmos titkártól a múlt évi tevékenységről és az idei év programja felől érdeklődtem
    -Az eredmények összegezése most van folyamatban, de már látható, hogy összességében a múlt év nagyon nehéz volt, talán egyike a legnehezebbeknek az utóbbi időben – kezdte a titkár. Elsősorban sok volt a munka, a létszámunk is megcsappant, mivel nincsenek a civil katonák, akikre eddig támaszkodhattunk. Másrészt pénzügyi helyzetünk sem volt kielégítő, alig tudtuk eredményesen zárni az évet. Mindezek után azonban mégis sikerült realizálni az előlátott feladatok nagy részét, sőt két új aktivitást is beindítottunk. Az egyik ilyen új munkánk az emberkereskedelemről szóló előadások megszervezése volt az általános és a középiskolában, a nagycsaládosok és más civil szervezetek vezetőinek. Így mintegy 800 embert kapcsoltunk be ebbe az előadássorozatba. Főleg a fiatal generációnak tartom fontosnak felhívni a figyelmét az ebből eredő veszélyekre.
    ­ A másik programunk a népkonyha beindítása volt, amit hosszabb huzavona után sikerült megvalósítanunk. Így egytálételt tudtunk biztosítani az adai és moholi általános iskolákban a rászoruló, szegény családok gyerekeinek. Szervezetünk 12-féle élelmiszert biztosított, és egyik magánvendéglő vállalta az ételek elkészítését. A szükséges pénzeszközöket a közbeszerzési pályázatokon nyertük, valamint az önkormányzat támogatásából. Ennek köszönhetően a tavalyi év utolsó három hónapjában 5343 porció meleg ételt tudtunk kiosztani. Sajnos, a diákok ezekben a napokban nem kapnak egytálételt, mert az önkormányzat még nem utalt át erre a célra egy dinárt sem ebben az évben, Most segélycsomagok szétosztásával próbálunk segíteni a rászoruló, szegényebb családoknak.
    ­ A következő fontos munkánk a véradási akciók megszervezése, ami már nagy hagyománynak örvend. Tavaly 536-an adtak vért a községben, de ettől többen jelentkeztek, de a kötelező orvosi vizsga több véradót eltanácsolt. Települések szerint Adán a legsikeresebbek az akciók, amit az utóbbi években az I. Helyi Közösség helyiségeiben tartunk szombati napon. Moholon az a gond, hogy munkanapon (csütörtökön) vannak az akciók, így többen nem tudnak megjelenni, vagy pedig Adára jönnek át szombati napon. Törökfaluban a legkritikusabb a helyzet, nagyon lecsökkent az érdeklődés. Annak külön örülünk, hogy sikerült kiosztani az elismeréseket a többszörös véradóknak, és reméljük, hogy ebben az évben megvalósulhat legalább egy kirándulás a véradók részére.
    ­ Az elmúlt évben is külön figyelmet szenteltünk az elsősegély-nyújtási témának. Tanfolyamokat szerveztünk az általános és a középiskolákban, külön a munkások számára, így kb. 200 személyt kapcsoltunk be ebbe az aktivitásba. Megtartottuk a községi versenyt, ahonnan a győztes csapat részt vett a tartományi versenyen. Ami még fontos, egy év szünet után, tavaly újra sikerült megszervezni a gyermektábort hat község összefogásával: Ada, Zenta, Magyarkanizsa, Bácstopolya, Kishegyes és Szenttamás. A tábor a neves Kátai tanyán volt, és általános vélemény szerint sikeresnek mondható.
    A Vöröskereszt titkára elmondta még, hogy tavaly megszervezték a nyelv- és számítógép tanfolyamot, megszervezték a Napsugaras ősz elnevezésű rendezvénysorozatot, majd megemlítette, hogy a pénzügyi keretüket az önkormányzat (240.000 din.), a szerencsejáték (650.000 din.), valamint saját eszközeikből (400.000 din.) tevődtek össze. Kihangsúlyozta, hogy az idén is szeretnék mindazt az aktivitást végrehajtani, amit a múlt évben megvalósítottak, mert csak így tudja megtartani létjogosultságát a Vöröskereszt szervezete.

Bálizs Géza

februar 2012.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Vesti iz opštine
Svetosavski bal u Adi
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Izveštaj o čišćenju ulica od snega
Mladi pišu
Impresum


Design by VA