Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. szeptember

Címoldal
A legfontosabb beruházás
Községi események
Pedagógus? Pedamókus?
Községi hírek
Munkahelyteremtő szerződések aláírása
Az ózonréteg világnapja
Hetvenkedők találkozója
Kiárusítják a csődbe jutott vállalatokat
Adai a százezredik
Generáció
Én mindenekelőtt színész vagyok…
Kihasználatlan lehetőség
Mi újság Völgyparton?
VMSZ baráti találkozó
Nyugdíjasok vetélkedője
Joó József emlékverseny
Szorgoskodó nyugdíjasok
Megkérdeztük...
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Hírek
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Gyermekszínjátszóink jubileuma - IX.
Fiatalok írják – Fiatalokról írják
Befejeződött a községi sporthorgászliga
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Pedagógus? Pedamókus?

    A szeptember mindig az iskolakezdésről szól, elkezdődik egy új tanév s a szabad, gondtalan nyárra már csak a rajzlapokon és a fogalmazásfüzetben emlékeznek a diákok.
    Jönnek a harcos hétköznapok és az örökös, elnyűhetetlen téma, az iskola. Mert mindenki megvívja ilyenkor a maga kis csatáját, szülő gyerekkel, gyermek a tanárral, tanár a szülővel, a cél közös, igaz, életrevaló embert nevelni a kis palántából. A cél közös, az eredmény azonban sokszor kétes. És hogy ki a felelős azért, ha a huncut szemű lurkóból nem lesz híres építész, sztárügyvéd, atomfizikus vagy agysebész, arról megoszlanak a vélemények.
    A pedagógusok szerint a „gyerekanyag” már nem olyan, mint régen. Már nincsenek padot véső, rajzszögezős, az udvaron „klikkerező”, parittyás rosszcsontok. A mai gyerekek pörögnek ezerrel, mindent azonnal akarnak, szakadatlan gombokat és képernyőt nyomogatnak. A televízió és a számítógépes játékok hatására jó néhányan agresszívak, kevés már az igazán szigorú, következetes szülő is, és a tanárnak sincs már akkora tekintélye, mint egykoron volt. A szülő agyonhajtott, nincs ideje, az iskola pedig nem nevelhet helyette.

Radnóti Miklós
SZEPTEMBER

Ó hány szeptembert értem eddig ésszel!
a fák alatt sok csilla, barna ékszer:
vadgesztenyék. Mind Afrikát idézik.
a perzselőt! a hűs esők előtt.
Felhőn vet ágyat már az alkonyat
s a fáradt fákra fátylas fény esőz.
Kibomló konttyal jő az édes ősz.

1940. július 15.

    A másik tábor szerint pedig az a baj, hogy sok a pedamókus, hogy az egyik ismerős szóhasználatával éljek, vagyis az olyan tanár, aki csak a fizetésért, és nem hivatástudatból döntött a tanári pálya mellett. A pedamókusok a pedagógusokkal ellentétben nem törődnek a gyerekekkel, nem törik magukat értük, szükséges rossznak tartják őket.
    S akár tetszik, akár nem, és talán az előbb említett pedamókusok miatt is, azt tartják, hogy tanárnak lenni kényelmes és egyszerű dolog. Elveszett a tanári hivatás presztízse. Pedig annak idején még megbecsülték azt, aki olvasásra, betűvetésre tanított, megtanított gondolkodni, véleményt alkotni, világot szemlélni.
    Az iskolában töltött néhány esztendő határozza meg, merre indulunk azon a bizonyos úton, hogy atomfizikus lesz-e belőlünk, vagy maradunk a kapanyélnél.
    Éppen ezért nagy a tanár, a tanító felelőssége, de a szülőé még nagyobb, hiszen ha otthon személyes módon, és talán kicsit túlzott hevességgel mondunk véleményt egy-egy tanárról, hogyan is várnánk el, hogy a gyermek becsülje, tisztelje azt, aki oktatni, okítani próbálja.
    S lássuk be, tanárnak lenni sem könnyű, hiszen egy pedagógus nap mint nap kiáll legádázabb kritikusai élé, s amellett, hogy megméreti tudását, felkészültségét, vizsgázik emberségből, tisztességből, következetességből, kis és nagy problémákat old meg, ézs nem utolsósorban példát mutat, követendő példát.
    A gyerekanyag megváltozott, és pedamókusok is előfordulnak, habár létezésük, tudományosan nincs bizonyítva, mégis, és ezt tapasztalatból mondhatom, több az igazi pedagógus, aki tudást, ismeretet, értékrendet ad, és akit érdemes tisztelni, s kell becsülni.

Józó Krizsán Mónika

septembar 2011.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Vesti iz opštine
Изграђена је чесма на Православном гробљу у Ади
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Šarena strana
Impresum


Design by VA