Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. szeptember

Címoldal
A legfontosabb beruházás
Községi események
Pedagógus? Pedamókus?
Községi hírek
Munkahelyteremtő szerződések aláírása
Az ózonréteg világnapja
Hetvenkedők találkozója
Kiárusítják a csődbe jutott vállalatokat
Adai a százezredik
Generáció
Én mindenekelőtt színész vagyok…
Kihasználatlan lehetőség
Mi újság Völgyparton?
VMSZ baráti találkozó
Nyugdíjasok vetélkedője
Joó József emlékverseny
Szorgoskodó nyugdíjasok
Megkérdeztük...
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Hírek
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Gyermekszínjátszóink jubileuma - IX.
Fiatalok írják – Fiatalokról írják
Befejeződött a községi sporthorgászliga
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Nyelvi figyelő
Megszüntetnék a kézírást?

    Megdöbbentő hír jutott el hozzám nemrégen, miszerint Amerika egyes államaiban meg akarják szüntetni a kézzel írás kötelező tanítást. A terv a pedagógusok és a pszichológusok körében óriási felháborodást és tiltakozási hullámot váltott ki. Ha a hír tényleg igaz, és nemcsak egy interneten keresztül terjedő „kacsa”, akkor valóban eléggé meglepő. Az eddigiek során ugyanis egy népesség kulturáltságának szintjét éppen hogy az írástudással hozták összefüggésbe: minél magasabb az írástudatlanok száma, annál elmaradottabbnak számít az a térség, míg fejlett országokban alacsony mutatók jelzik az írni-olvasni nem tudók számát. 

    Vajon mi lehet e mögött az elképzelés mögött? Az való igaz, hogy a ma embere sokkal kevesebbet ír kézzel, mint apáink vagy nagyapáink. A számítógép korában csak a billentyűket nyomkodjuk, és nem a betűket formázzuk. Ez meg is látszik a mai kézírásokon. Míg az ötven, száz évvel ezelőtti kézírásos szövegeket nagy gonddal, szép írással készítették, a mai kézírásos szövegek eléggé elnagyoltak, kapkodósak, egyenetlenek. Ez egyértelműen annak tudható be, hogy számítógéppel gyorsabban lehet írni, tehát nincs annyira szükség a szép kézírásra. De hogy meg sem tanuljuk? A kézzel írás megtanulása a gondolkodásra, az agypályák működésére is kihatással van, és belegondolni sem nagyon tudunk, mi lehet a következménye annak, ha ez kimarad. Azt is csak találgatni lehet, egyáltalán miért merült fel ez a gondolat.
    Az írás és olvasás körül manapság mifelénk is gondok vannak. Pedagógusok és pszichológusok egyaránt felfigyeltek arra a jelenségre, hogy a „funkcionális analfabetizmus” környezetünkben is jelen van, és sajnálatos módon növekvő tendenciát mutat. Írni-olvasni megtanult emberek nehézségekkel küzdenek, hogy megértsék az olvasott szöveget. Veszélyes helyzet ez, mert így nem tudják megérteni a különböző írásos anyagokat, szerződéseket, értesítéseket, és így bizonytalanul mozognak a különböző élethelyzetekben. Diákoknál is megfigyelhető, hogy bizonytalanul, akadozva olvasnak, a szavakkal birkóznak, és a lényeg, a tartalom rejtve marad.
    Úgy gondolom, nagy gondot kellene fordítanunk a szövegértésre, mint ahogy az írástanításra is. A számítógép korában lehet éppen leegyszerűsített jelekkel is kommunikálni, főleg baráti szinten, zárt körben, de tartalmas, kiérlelt gondolatokat nagyobb befogadó közönség számára csakis a nyelv autentikus eszközeivel lehet közvetíteni

Hódi Éva

septembar 2011.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Vesti iz opštine
Изграђена је чесма на Православном гробљу у Ади
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Šarena strana
Impresum


Design by VA