Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. szeptember

Címoldal
A legfontosabb beruházás
Községi események
Pedagógus? Pedamókus?
Községi hírek
Munkahelyteremtő szerződések aláírása
Az ózonréteg világnapja
Hetvenkedők találkozója
Kiárusítják a csődbe jutott vállalatokat
Adai a százezredik
Generáció
Én mindenekelőtt színész vagyok…
Kihasználatlan lehetőség
Mi újság Völgyparton?
VMSZ baráti találkozó
Nyugdíjasok vetélkedője
Joó József emlékverseny
Szorgoskodó nyugdíjasok
Megkérdeztük...
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Hírek
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Gyermekszínjátszóink jubileuma - IX.
Fiatalok írják – Fiatalokról írják
Befejeződött a községi sporthorgászliga
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Szorgoskodó nyugdíjasok

    A közelmúltban Rózsa Sándorral, a moholi nyugdíjasok elnökével beszélgettem, miközben a nyugdíjasok otthonának nagyterme az asszonyok táncpróbájától volt hangos, ugyanis nagy a sürgés-forgás, készülődés a különböző nyugdíjas találkozókra, fellépésekre és nem utolsó sorban a napokban történő újvidéki Halló Tv felvételére.
    Amíg a szorgoskodó asszonyok gyakoroltak, mi a teraszon kellemesen elbeszélgettünk.
    Nagy csodálattal figyelem már hónapok óta a moholi Nyugdíjas Egyesület munkáját, működését. Már szinte várttá váltak községünkben a különböző rendezvények, és ha valami oknál fogva valamelyik elmarad, akkor hiányolják az emberek. Az idén elmaradt az arató verseny amit már az elmúlt években sikeresen megszerveztek, sajnos most az anyagiak közbeszóltak, és nem kerülhetett megszervezésre mindez, de úgy látszik, hogy a Kukoricatörő-fosztó verseny megrendezésre kerül. Az anyagi oldala ennek a rendezvénynek részben már biztosítva van, és a tervek szerint október 15-án meg is valósul.
    Most azonban kanyarodjunk vissza a Nyugdíjas otthonban működő kis csoportokra!
    Elsőként meg kell említenünk az otthon keretén belül működő nyugdíjas nőaktívát, amelynek tagjai korukat meghazudtolva példamutatóan szorgoskodnak. Teadélutánokat szerveznek, jó kapcsolatokat ápolnak Szabadkától Temerinig minden szinte nyugdíjas egyesülettel. Jó kapcsolatban vannak az adai Nyugdíjas egyesülettel, de ez mellett még eljárnak Valkai sorra, Felsőhegyre és Szenttamásra is a különböző hagyományápoló rendezvényekre.
A soron következő teadélutánon pedig a mórahalmi nyugdíjasokat látják vendégül, de az mellett még működtetnek  kórust, tánccsoportot, és készülődnek az alkalmi kiállításokra is mint pl. a legközelebbi karácsonyi, és az ezt követő húsvéti kiállítás.


Az adai és a moholi kukoricatörő-csapat 2008-ban   (Fotó: Király J.)

    Természetesen nem feledkeznek meg a szegényebb sorsú családokról sem, hiszen minden évben a lehetőségekhez mérten 20–30 csomagot osztanak szét a rászorulóknak.
    Ez mellett a „női kényeztetés „is kijár a szorgos kezű asszonyoknak ez pedig a fodrászat, masszázs, pedikűr és manikűr, amit kedvezményesen igényelhetnek a klub keretein belül.
    A nőaktíva mellett persze a férfiakról sem szabad megfeledkeznünk. Az ő rendelkezésükre is a klubhasználat minden délelőtt reggel 8 órától 12 óráig készen áll. Itt kártyázhatnak, beszélgethetnek, újságot olvashatnak (napi szinten járatják a Magyar Szót és a Blicet), tévét nézhetnek. E pár órát kellemesen tölthetik el egy csésze kávé vagy tea mellett.
    Amikor Rózsa Sándor elnök urat a pályázatokról kérdeztem, így felelt:
    Az elmúlt két évben 3 pályázaton tudtak pozitív eredménnyel részt venni, és itt ki kell emelnünk a hat hónapos időtartamú pályázatot, melynek az volt a lényege, hogy a nyugdíjas klub tagjai olyan beteg vagy magányos nyugdíjas társukat látogassák meg és beszélgessenek velük, vagy a kisebb bevásárlásnál, a gyógyszerek beszerzésénél segítkezzenek. Sajnos a pályázat lejártával ez a segítségnyújtás megszűnt, hiszen nincs rá anyagi keret, pedig az embereknek nagyon tetszett, és hiányolják, de az anyagiak sok mindenben beleszólnak...
    A pályázatoknál  és ez mellett sok mindenben nagy segítséget nyújt  Nagy József aki az Idősek Napközijének vezetője.
    Meg kell  még említenünk az önkormányzat segítségét , hiszen ők is ott segítenek ahol tudnak, az ő érdemük a központi fűtés beszerelése, a termek átfestése és a parkoló  kiépítése is.
    A Moholi Helyi Közösséggel is együttműködnek, a különböző rendezvényeken mint pl. moholi napok, vagy kiállítások, előadások alkalmával is sok fellépésük van.
    Az Idősek Otthona is nagy segítségére van az otthonnak, hiszen nagyon jó az együttműködés az ott lakó nyugdíjasokkal is. Kölcsönösen járnak egymáshoz teadélutánokra és különböző rendezvényekre is.
    Az egyesületnek 300 tagja van, de itt mondhatjuk, hogy ez nem állandó létszám, hiszen mindig jönnek új tagok is, hiszen a kellemes szórakozás mellett lehetőségük van különböző kedvezményes vásárlásokra is, mint pl. a tüzelő vagy a liszt több havi lefizetésére.
    Minden szerdán délután lehetőség adódik a tagoknak, hogy születésnapjukat, névnapjukat csoportosan megünnepeljék szerény étel és ital mellett. Igyekeznek az ünnepelt női tagokat alkalmanként egy szál virággal felköszönteni.
    Nem egyszer fordult már elő, hogy az adott ünnepnek akár 14-16 ünnepeltje is volt.
    Az otthonias hangulat nemcsak a termekre jellemző, az udvar rendszeres ápolása, tisztasága sokszor meglepi a betérő vendégeket. Mindezt önerőből, különböző adományokból és az Önkormányzat támogatásából tudják megvalósítani.
    Most pedig térjünk vissza az elején említett Kukorica törő-fosztó versenyre, ami október 15-én lesz Moholon a Tóth Elek 20-as szám alatt. A vendégeket reggel 8 órára várják az adott címen.
    A program a következő: - a vendégek fogadása 8-tól 9 óráig, - ünnepélyes megnyitó 9 órakor, majd ezt követően a parcellák kiosztására kerül sor,  - a verseny kezdete kb. 10 órakor (mintegy 10 csapat jelentkezését várják), - kísérő rendezvények (kukoricadobálás, morzsolás és fosztás), - ebéd 13 órától, utána pedig jöhet a megérdemelt szórakozás élő zenével!
    Tegyük emlékezetessé a 3. alkalommal megrendezett Kukorica törő-fosztó versenyt, és őrizzük meg őseink hagyományát! Szeretettel várnak mindenkit a szervezők: a moholi Nyugdíjas Egyesület és a verseny házigazdája!
    A szponzorok, illetve a résztvevők jelentkezését is várják!

J. Kis Kővágó Mónika

septembar 2011.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Vesti iz opštine
Изграђена је чесма на Православном гробљу у Ади
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Šarena strana
Impresum


Design by VA