Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. szeptember

Címoldal
A legfontosabb beruházás
Községi események
Pedagógus? Pedamókus?
Községi hírek
Munkahelyteremtő szerződések aláírása
Az ózonréteg világnapja
Hetvenkedők találkozója
Kiárusítják a csődbe jutott vállalatokat
Adai a százezredik
Generáció
Én mindenekelőtt színész vagyok…
Kihasználatlan lehetőség
Mi újság Völgyparton?
VMSZ baráti találkozó
Nyugdíjasok vetélkedője
Joó József emlékverseny
Szorgoskodó nyugdíjasok
Megkérdeztük...
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Hírek
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Gyermekszínjátszóink jubileuma - IX.
Fiatalok írják – Fiatalokról írják
Befejeződött a községi sporthorgászliga
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

VESTI IZ OPŠTINE

Predaja zabavišta

    Predsednik opštine Ada, Bilicki Zoltan je, uz prisustvo  republičkog poslanika, Tot Tamaša, pokrajinskog poslanika Tobijaš Jožefa, direktorice predškolske ustanove Čika Jova Zmaj, dece  i vaspitačice,  svečano predao na  upotrebu  renovirano zabavište „Srce“, u ulici Maršala Tita u Adi. Na zgradi zabavišta su promenjeni prozori i vrata, prefarbana je preostala drvenarija koja nije menjana, postavljena je nova podna obloga, postavljena je pluta, a u garderobi su postavljene pločice. Zidovi su prefarbani i iznutra i spolja. U opštini Ada je ovo jedina zgrada zabavišta gde vaspitanje teče na srpskom jeziku. U mlađoj grupi ima 25 dece uzrasta od 3 do 5 godina, a u starijoj predškolskoj grupi uzrasta od  6 godina,  ima ukupno 17 dece. Ovo je šesta po redu zgrada predškolske ustanove koja je renovirana u ovom mandatu. 

Zita Dragin Miricki

Gebi – prvi investitor sa strane

    Dana 24.08.2011.godine, u kabinetu Predsednika opštine Ada, Bilicki Zoltana, održao se radni sastanak sa vlasnikom firme ,,GEBI“ d.o.o. iz Čantavira, Ožvar Tihomirom, prvim investitorom koji nije sa teritorije opštine Ada. Tema sastanka je bila izgradnja novih protočnih silosa u opštini Ada, a izgradnja će se odvijati u dve faze. U prvoj fazi je planirana izgradnja silosa kapaciteta 400 vagona, čija je vrednost izgradnje oko 300.000 evra, a druga faza je planirana u slučaju potrebe proširenja obima kapaciteta silosa,što će zavisiti od količine otkupa žitarica sa teritorije opštine Ada. Gospodin Ožvar naglasio je, da je jedan od razloga za izgradnju silosa u našoj opštini, bogat i razvijen poljoprivredni sektor, sa velikom i dugom tradicijom, prepoznatljivom u celom regionu. Predsednik opštine Ada, Zoltan Bilicki, obećao je, u razgovoru sa gospodinom Ožvarom, da će Lokalna samouprava Ada, izaći u susret ovoj Brownfield investiciji, tako što će izgraditi kanalizacionu mrežu do parcele nove fabrike, za potrebe novih silosa.

Zlatko Prekajski

Izgradnja prečistača otpadnih voda

    Projekat ”Waterprotection” za izgradnju prečistača otpadnih voda je veoma značajan za našu opštinu, zato predsednik opštine Ada, Zoltan Bilicki želi da o radovima konstantno informiše građane: 

    ­ Posle dva i po meseca od početka radova možemo da kažemo da izgradnja nesmetano teče i pre nekoliko dana nakon izbetoniranja temelja podignut je i prvi zid. Finansiranje projekta od strane Evropske unije teče po zacrtanom planu, a sopstveni deo od 15%-a je obezbedilo Ministarstvo životne sredine, rudarstva, i prostornog planiranja. U protekla dva meseca smo vodili pregovore i sa jednom firmom za proizvodnju vodenih pumpi iz Nemačke,  i u toku je nabavka potrebnih uređaja. Prečistač otpadnih voda je zgrada sa oko 600 m², koji će se staviti u pogon  28.02.2012. godine, i u početku će moći opslužiti Industrijsku zonu, odnosno 50% domaćinstava iz Ade i Mola. Njegov kapacitet će se naknadno povećati da bi se na isti moglo priključiti svako domaćinstvo sa teritorije naše opštine.


Запошљавање на првом месту

    Одбор за смањење сиромаштва општине Ада и општина Ада угостили су директора НСЗ Дејана Јовановића, покрајинског секретара за рад, запошљавање и равноправност полова Мирослава Васина, помоћницу покрајинског секретара за запошљавање Наду Бурмазовић, директора Покрајинске службе за запошљавање Владимира Срдића, директорку филијале Кикинда НСЗ Татјану Поучки, руководиоца Центра за информисање НСЗ Ивану Грбић, поводом свечане промоције реализованих активних мера запошљавања. Уз њихову помоћ и подршку запослили смо велики број људи.  Горе поменути гости су обишли предузетника општине Ада, Аданко Нандора (Аданко д.о.о.), који успешно спроводи активне мере запошљавања НСЗ. Такође су обишли особе са инвалидитетом које су запослене у оквиру јавног рада „Очување животне средине и природе и побољшање инфраструктуре простора“ које спроводи ЈП „Адица“. У општини Ада су одобрена три јавна рада у вредности од 4,4 милиона динара а на њима су ангажована 22 лица. Овим мерама НСЗ материјално је обезбеђено много породица општине Ада. На крају промоције председник општине Ада Золтан Билицки је потписао уговор са привредницима општине Ада којима се додељује по 100.000 РСД за свако ново запошљавање.
    Овај сусрет је од изузетне важности за промовисање успешне сарадње општине Ада , Националне службе за запошљавање и Владе АП Војводине, који нам увек излазе у сусрет и помажу нам да заједнички пребродимо највећи проблем са којим се суочавају грађани Републике Србије па и општине Ада, а то је незапосленост.


Pitanje Potisja

    U kabinetu predsednika opštine Ada, Bilicki Zoltana vođen je razgovor sa osnovnim javnim tužiocem iz Subotice, g-dinom Rankov Branislavom, u prisustvu  Predsednika saveza samostalnih sindikata opštine Ada, Senta, Kanjiža g-dina Belančić Miroslava, koji je ujedno i Poverenik saveza samostalnih sindikata opštine Ada. Glavna tema razgovora je bilo preduzeće „Potisje“ - Fabrika alatnih mašina iz Ade. Glavni cilj Predsednika opštine je da se ubrza proces ispitivanja i istraživanja.

Zita Dragin Miricki


OBAVEŠTENJE

    Lokalna samouprava opštine Ada obaveštava svoje sugrađane, da se o radu lokalne samouprave i drugim aktuelnim dešavanjima u našoj opštini u svako doba mogu informisati na sajtu www.ada.org.rs

septembar 2011.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Vesti iz opštine
Изграђена је чесма на Православном гробљу у Ади
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Šarena strana
Impresum


Design by VA