Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. szeptember

Címoldal
A legfontosabb beruházás
Községi események
Pedagógus? Pedamókus?
Községi hírek
Munkahelyteremtő szerződések aláírása
Az ózonréteg világnapja
Hetvenkedők találkozója
Kiárusítják a csődbe jutott vállalatokat
Adai a százezredik
Generáció
Én mindenekelőtt színész vagyok…
Kihasználatlan lehetőség
Mi újság Völgyparton?
VMSZ baráti találkozó
Nyugdíjasok vetélkedője
Joó József emlékverseny
Szorgoskodó nyugdíjasok
Megkérdeztük...
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Hírek
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Gyermekszínjátszóink jubileuma - IX.
Fiatalok írják – Fiatalokról írják
Befejeződött a községi sporthorgászliga
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Az ózonréteg világnapja

    Röviden az ózonról, és annak védelméről: 1987. szeptember 16-án 46 ország írta alá a sztratoszférikus ózonréteg védelmét szolgáló montreali jegyzőkönyvet, amelyhez azóta több mint 160 ország csatlakozott. Az egyezmény értelmében a csatlakozó országok vállalták, hogy megszüntetik a magas légköri ózont lebontó klórozott vegyületek gyártását, kereskedelmét, és használatát.
    Az ózon a Föld légkörében az ultraibolya sugárzás hatására keletkezik. Az UV-sugarak a légköri oxigén molekuláit (O2) különálló oxigén atomokra bontják. Ezek az atomok más oxigénmolekulákkal egyesülve ózont (O3) hoznak létre. Az ózonmolekula instabil, ultraibolya sugárzás hatására szintén szétbomlik egy oxigénmolekulára és egy oxigénatomra. Ez a folytonos ciklus hozza létre az ózonréteget, biztosítva az ózonmennyiség állandóságát. A sértetlen sztratoszférában ez az érték 10 ppm, vagyis minden százezer molekulából egy ózon.

    Az ózonréteg feladata (az élővilág szempontjából) a Napból érkező káros ultraibolya sugárzás elnyelése. Az ózon magas napvédő faktorszáma nélkül nem létezne földi élet, az ultraibolya sugárzás darabokra törné az élő szervezetek DNS-ét, és felbontaná a sejtjeikben lévő kémiai kötéseket.
    Az ózon világnapja alkalmából került sor egy rövid kis előadásra Ada központjában a nyári színpadnál az óvodások és alsó tagozatos diákok számára. Az előadást hagyományosan a Zöld Sziget Ökológai Mozgalom szervezte. Az előadás célja, hogy a gyermekek megkapják a legalapvetőbb információkat az ózonréteggel kapcsolatban, hogy mi is az, hogyan keletkezik, mik a szennyezői, mi hozza létre, és hogy mit lehet tenni, hogy minél inkább megóvjuk az ózonréteget. Szemléltető példán keresztül lett bemutatva nekik, hogy milyen volt a Föld, és milyen most, illetve, hogy ha a szennyezés ilyen mértékben és intenzitással folytatódik, akkor milyenné válhat a Föld. A gyermekek figyelmesen végighallgatták, felnőttként mit tehetnek majd az ózonréteg megvédése érdekében. Az előadás után kréták, rajzlapok, színes ceruzák lettek szétosztva. A gyermekek rajzolhattak a központi sétány útjára, valamint rajzokat készíthettek, amelyek az üzletekbe kerültek, egyfajta üzenetként a jövő generációinak számára. Ők jelenleg ilyennek látják a világot, Földünket színesnek, virágzónak, reméljük a későbbiekben is tenni fognak ezért, hogy ez sokáig így maradjon.

Gecse Attila

septembar 2011.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Vesti iz opštine
Изграђена је чесма на Православном гробљу у Ади
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Šarena strana
Impresum


Design by VA