Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. szeptember

Címoldal
A legfontosabb beruházás
Községi események
Pedagógus? Pedamókus?
Községi hírek
Munkahelyteremtő szerződések aláírása
Az ózonréteg világnapja
Hetvenkedők találkozója
Kiárusítják a csődbe jutott vállalatokat
Adai a százezredik
Generáció
Én mindenekelőtt színész vagyok…
Kihasználatlan lehetőség
Mi újság Völgyparton?
VMSZ baráti találkozó
Nyugdíjasok vetélkedője
Joó József emlékverseny
Szorgoskodó nyugdíjasok
Megkérdeztük...
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Hírek
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Gyermekszínjátszóink jubileuma - IX.
Fiatalok írják – Fiatalokról írják
Befejeződött a községi sporthorgászliga
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

HÍREK

Könyvillusztrációk

    A Szarvas Gábor Könyvtár galériájában szeptember 1-én egy rendhagyó, de érdekes kiállítás nyílt meg, Elsüllyedt jelek címmel. Témája a Vajdasági magyar könyvillusztrációk 1918-2000 között. A tárlat katalógusának ismertetőjében Ninkov Kovačev Olga művészettörténész többek között ezt írja: „A könyvillusztráció olyan alkalmazott műfaj, amely a képzőművészethez és az irodalomhoz egyaránt kötődik, miközben fejlődése és elterjedése a nyomdászat előrehaladásával is összefügg. Egy-egy illusztrált könyv felér egy kis tárlattal, avagy egy virtuális képtárral…”
    A kiállítást Hódi Éva nyitotta meg, majd Klima Döniz, a Vadvirág  H.K. kis énekese népdalokat énekelt. Utána Viszmeg Adriána könyvtáros a könyvillusztrációkról értekezett, majd Boros György szabadkai képzőművész, tanár szólt néhány szót a tárlatról. Elmondta, hogy ez egy kis része annak a monográfiának, amely ezt a témakört feldolgozta. Kitért arra is, hogy a művészeti akadémiának ma már van olyan ágazata, melyeken könyvillusztrátorokat, grafikusokat képeznek ki.
    A kiállításon láthattuk többek között Faragó Aranka munkáját (Gárdonyi Géza – Cifra mese c. könyvét illusztrálta), Csernik Attila (Juhász Erzsébet – Átlók), Szabó Erika (Szűgyi Zoltán – Ördögkapu), Gyurkovics Hunor (Arany János – Toldi), Boros György (B. Foky István – Szabadkanapvirág), Farkas Zsuzsa (Székely Tibor – Kumevava), Kanyó Ervin könyvillusztrációk, Léphaft Pál (A hörcsögkirály) stb.
    A kiállítás szeptember 12-ig tartott nyitva.

Bálizs Géza


Képzőművészeti kiállítás

    Ada község amatőr képzőművészeinek és kézműveseinek kiállítása nyílt meg szeptember 14-én (17 órakor) a Szarvas Gábor Könyvtár képtárában. A megnyitó ünnepség Klima Döniz kisleányka éneklésével kezdődött, majd dr. Hódi Éva igazgató rövid beszédet mondott.
     „E kiállítás a község amatőr alkotóinak festményeit és más képzőművészeti alkotásait foglalja magába és hagyományosan minden évben megszervezzük. A szorgalmas képzőművészek alkotásait, csakúgy mint korábbi években, 3 tagú zsűri értékeli: Barna Kolozsi Valéria (zentai Bólyai Tehetséggondozó Gimnázium), Pesznyák Erika (adai Cseh Károly általános iskola rajztanára) és Bakos Anita (a moholi Novak Radonić általános iskola rajztanára) – mindhárman egyetemi végzettségű festők – és az általuk kiválasztott, ill. értékelt legjobb alkotások eljutnak a magyarkanizsai körzeti szemlére...” - mondta dr. Hódi Éva. Szerb nyelven Ágoston Ibolya könyvtáros tartott rövid beszédet.


Részletek a kiállításról

    A kiállításon 17 képzőművész, iparművész, fotós alkotásait láthattuk, amelyek különféle technikával készültek: olaj, pasztell, tempera, akril, grafika, kombinált technika, ceruzarajz,  ugyanakkor láthattunk gyöngyfűzéssel készült ékszereket, cserépre festett alkotásokat, strucctojás lámpát és fotókat is.
    A tárlat szeptember 25-ig lesz látogatható.

Bálizs Géza


tŰnŐdÉs...

    • …amíg községünkben a turizmussal foglalkozók, és annak a fejlesztéséért kiálló politikusaink belátják, hogy a kis állatkerünk rendbetétele és működtetése is éppen olyan fontos lenne, mint a többi turisztikai objektum fejlesztése,
    • …amíg értesítjük az üres házak tulajdonosait – örököseit arról, hogy a ház előtti köztér rendben tartása kötelező,
    • …amíg a szennyvízcsatorna-hálózat használói kiharcolják, hogy harminc év után használati díjat fizethessenek,
    • …amíg az adai fürdőbe látogató vendégek így utólag is megértik és megemésztik, hogy augusztusban közel a plusz 40 fok melegben a hírekben arról hallhatunk, hogy a fürdők a kánikulára való tekintettel meghosszabbították a nyitva-tartást, nálunk Adán ennek pontosan az ellenkezőjét tették, lerövidítették a munkaidőt 20-ról 19 órára. Az ilyen és ehhez hasonló hibás döntésekhez nem kell kölün kommentár,
    • …addig eltűnődöm azon, hogyan is fog működni a jövőben a kóborkutyák befogása, és a sérült állatok ellátása, elhelyezése, mivel az önkormányzat nem az adai állatorvosi szolgálattal kötött szerződést, hanem a nagykikindaiakkal. Aggódásom nem alaptalan, mivel a szerződéskötés napján, szeptember 20-án reggel, a szűk központban elütöttek egy kutyát, aki súlyosan megsérült. Egy járókelő megsajnálta és az úttestről a zöld övezetre húzta. Sajnos, a kutya egész nap, még szürkületkor is ott volt kinlódva a fájdalmával. Körkérdést intéztem az „illetékesekhez”, és megtudtam, hogy bizony a kutya tőlük biztosan ott fog maradni még másnap is. Arra a kérdésre, mi lesz, ha elpusztul, a felelet ugyanaz volt, hogy akkor is ott marad, ők nem illetékesek tovább. Néhány állatbarát közbenjárására a sérült ebet egy állatorvos megvizsgálta és biztonságos helyre szállították, hogy ha el is pusztul, az ne az iskolába tartó gyerekek szeme láttára történjen.

e. n.


A VAJDASÁGI MAGYAR SZÖVETSÉG
népszámlálási felhívása


A második X küszöbén
A Vadvirág HK ünnepi közgyűlése

    Idestova 20 éve annak, hogy nagy lelkesedéssel és összefogó erővel megalakult a Vadvirág Hagyományápoló Kör. Biztos anyagi alapok nélkülözése ellenére is erős elhatározással igyekezett lehetőséget teremteni a jövő generációjának bevonására minden tevékenységbe. Mindenki számára ismert valóság, hogy a Kör munkájának első 10 éve a háborús hangulatok kereszttüzében sem halványult. Nemzetmegtartó és nemzetösszetartó jelentőségű példát képvisel.
    Elérkezett a megalakulás 20. évfordulója, ez alkalomból ünnepi műsort tervez a Kör vezetősége. Ennek megbeszélésére össze is gyűltek egy ünnepi közgyűlésre. Mindenekelőtt gyertyagyújtással emlékeztek meg az elhunyt tagokról és nevelőkről:

    Ezután Varga Lívia megmutatta azt az érdemérmet, mellyel az Önkormányzat kitüntette a Vadvirág HK-t az Ada-napi ünnepségsorozat keretein belül, vagyis a megérdemelt kitüntetés gazdájára talált.
    „Következetes értékrendet közvetít” – jellemezte az egyesületet Dr. Hódi Éva és Dr. Hódi Sándor, akik többek között felszólaltak ezen a közgyűlésen. A Kör megfogalmazott céljait a körülményekhez igazítva fogódzónak tudhatjuk kultúránk és hagyományaink megtartásában. A gyarapodó lelkes tagság bizonyíték arra, hogy az egyesület tevékenysége olyan örökséget közvetít, melyben mindenki otthon érezheti magát!
    Aki szeretne részese lenni az jubiláló Vadvirág HK ünnepi hétvégéjének, annak már nem sokat kell várnia, csak figyelje a plakátokat!

Lajkó Szilvia


Sikeres tagtoborzó néptáncbemutató volt a Vadvirág HK székházában
Ugrós, frisses meg tyúkverés

    Gyermekjátékokkal és főleg a somogyi néptánc alaplépéseivel kötötte le a dalos kedvű és táncos lábú gyerekeket Gazsó Tibor „Somi” és Varga Viola.
A gyermektáncház jellegű bemutatón a jelenlegi tagokon kívül új érdeklődők is részt vettek. A délutáni program vezetői, Somi és Viola régen tagjai voltak a Vadvirág HK-nak, és most is, mint annyiszor a tavaszi fesztiválokon, sikeres táncházat vezettek le. Felpörgették a gyerekek hangulatát, akik szeptember 5-én nagy számban jöttek el a Vadvirág HK székházába. Az apróságok fáradhatatlanul táncoltak és játszottak nevelőikkel. Egyikük sem adta fel, még a legfiatalabb 3 éves kislány sem, aki, mint a nagyok, végigtáncolta és -játszotta a másfél órás táncházat. Végül kipirulva, mégis fülig érő szájjal köszöntek el mindannyian.

    „Örülök, hogy nagy volt az érdeklődés – mondta Varga Lívia – és annak még jobban, hogy a toborzót követő első táncpróbára is mindenki eljött. Az idén két új csoportot szeretnénk indítani, egyet az ovisoknak, a másikat pedig a kisiskolásoknak. Ezután is szívesen látunk minden érdeklődőt, hiszen a közös játék és tánc öröme semmivel sem helyettesíthető emberformáló eszköz!”

Lajkó Szilvia

septembar 2011.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Vesti iz opštine
Изграђена је чесма на Православном гробљу у Ади
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Šarena strana
Impresum


Design by VA