Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. szeptember

Címoldal
A legfontosabb beruházás
Községi események
Pedagógus? Pedamókus?
Községi hírek
Munkahelyteremtő szerződések aláírása
Az ózonréteg világnapja
Hetvenkedők találkozója
Kiárusítják a csődbe jutott vállalatokat
Adai a százezredik
Generáció
Én mindenekelőtt színész vagyok…
Kihasználatlan lehetőség
Mi újság Völgyparton?
VMSZ baráti találkozó
Nyugdíjasok vetélkedője
Joó József emlékverseny
Szorgoskodó nyugdíjasok
Megkérdeztük...
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Hírek
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Gyermekszínjátszóink jubileuma - IX.
Fiatalok írják – Fiatalokról írják
Befejeződött a községi sporthorgászliga
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Aktivnosti sindikata
Talas poskupljenja se nastavlja  

    Savez samostalnih sindikata Srbije se oglasio početkom septembra u kojem ukazuje na alarmantan materijalni i socijalni položaj zaposlenih i svih građana i poziva Vladu Srbije da hitno preispita sva povećanja cena u ovoj godini. U saopštenju javnosti, SSSS je podsetio da je talas poskupljenja iz prethodne godine nastavljen i tokom ove.
    Poskupele su osnovne životne namirnice (meso, šećer, mleko, ulje, voće i dr.), kao i komunalne i druge usluge, a posebno zabrinjava najavljeno poskupljenje energenata i svih drugih proizvoda čije su cene pod direktnom ingerencijom države.  
    Rast cena, uz sve veći broj nezaposlenih i onih koji ili ne primaju zaradu ili primaju minimalnu i nižu od nje, doprinosi daljem padu životnog standarda i opštem osiromašenju stanovništva. Stopa rasta cena u julu 2011. godine, u odnosu na isti mesec 2010. godine, iznosi 12,1 odsto, dok su cene osnovnih prehrambenih proizvoda povećane više od 30 odsto. Povećanje cena najviše pogađa više od 700.000 siromašnih, više od 750.000 nezaposlenih, oko 100.000 onih koji rade a ne primaju zaradu i oko milion sa primanjima ispod prosečne zarade. Što sve zajedno, ne računajući penzionere i druge osetljive kategorije stanovništva, čini armiju od oko dva i po miliona ljudi čija je egzistencija ugrožena. Prosečna zarada bez poreza i doprinosa u julu 2011. godine iznosila je 39.127. dinara i znatno je niža od vrednosti prosečne potrošačke korpe koja je u junu iste godine iznosila 56.082 dinara.
    Za kupovinu prosečne potrošačke korpe potrebno je 1,4 prosečnih zarada. S obzirom na to da Vlada Srbije nije do sada saopštila nove mere koje bi ublažile posledice nove ekonomske krize, Savez samostalnih sindikata Srbije će organizovati stručne skupove i razgovarati sa svim parlamentarnim partijama od kojih će tražiti njihovo viđenje rešenja izlaska zemlje iz krize.
    Savez samostalnih sindikata Srbije upozorava da nastavak dosadašnje ekonomske politike preti da se talas nezadovoljstva potpuno prelije na ulice i izazove opšti socijalni bunt građana.

Miroslav Belančić

septembar 2011.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Vesti iz opštine
Изграђена је чесма на Православном гробљу у Ади
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Šarena strana
Impresum


Design by VA