Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. szeptember

Címoldal
A legfontosabb beruházás
Községi események
Pedagógus? Pedamókus?
Községi hírek
Munkahelyteremtő szerződések aláírása
Az ózonréteg világnapja
Hetvenkedők találkozója
Kiárusítják a csődbe jutott vállalatokat
Adai a százezredik
Generáció
Én mindenekelőtt színész vagyok…
Kihasználatlan lehetőség
Mi újság Völgyparton?
VMSZ baráti találkozó
Nyugdíjasok vetélkedője
Joó József emlékverseny
Szorgoskodó nyugdíjasok
Megkérdeztük...
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Hírek
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Gyermekszínjátszóink jubileuma - IX.
Fiatalok írják – Fiatalokról írják
Befejeződött a községi sporthorgászliga
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

133. Zöld levél
Harlekinkatica


Két harlekinkatica és egy hétpettyes katicabogár a szőlőbogyón Adán

    A szerbiai környezetvédelmi és területfejlesztési minisztérium a minap közzétette, hogy szigorú új természetvédelmi előírásokat hoztak, miszerint például egy katicabogár (szerbül bubamara) elpusztításáért tízezer dináros büntetés szabható ki. Másfelől – külföldi híradásokat böngészve – ilyen címekre bukkanok: „Pusztítsa el, és adja fel postán a katicabogarat!” Miről is van szó?
    Az ökológusok már korábban jelezték, hogy egy új katicafaj, a harlekinkatica (Harmonia axyridis) jelent meg nálunk, amelyik veszélybe sodorhatja az itt élő katicafajokat, többek között a hétpettyes katicabogarat is. Az ázsiai harlekinkaticát biológiai védekezés céljából hozták be Európába, de sikeresen megtelepedett a természetben, és rohamosan terjed az egész kontinensen. Komoly károkat is okozhat, például, tönkreteheti a mustot, és tömegesen telepedhet be lakásokba. Úgy látszik, a szerbiai környezetvédelmi minisztériumban erről még nem tudnak, mert ha tudnának, akkor pontosabban fogalmaznának, és azt mondanák, hogy csak a hétpettyű katicabogár (Cociella septempunctata) és az egyébként is ritka szemfoltos katica (Anatis ocellata) a szigorúan védett fajok.
    A harlekinkatica eredetileg egy kelet-ázsiai, mérsékelt övi faj, fő táplálékát levéltetvek és pajzstetvek képezik. Lárvája, valamint a kifejlett rovar jelentős mennyiségű levéltetűt fogyaszt naponta, ezért előszeretettel alkalmazzák a biológiai védekezésben. Elsőként Észak-Amerikába vitték be 1916-ban a levéltetvek ellen. Európában szabadföldi és üvegházi kártevők ellen telepítették. Ukrajnában kezdték el alkalmazni levéltetű ellen az 1960-as években, majd 1982-től Franciaországban, 1993-tól Görögországban, 1997-től Belgiumban.
Első (magyarországi) példányára 2008-ban bukkantak Szigetszentmiklóson. A faj megjelenése nem volt váratlan, a rohamos nyugat-európai elterjedés miatt számítani lehetett rá, hogy előbb-utóbb a Kárpát-medencében is előkerül.
    A harlekinkaticát azóta már Dunántúl-szerte megtalálták, sőt Szegeden és Sátoraljaújhelyen is, így kijelenthető, hogy a faj már az egész Kárpát-medencében elterjedt, néhol tömegesen. Ez alól Bácska sem kivétel, és habár nálunk sohasem alkalmazták biológiai védelemre, már Adán is lépten-nyomon megtalálható.
    Intenzív terjedésének az ökoszisztémára nézve legnagyobb veszélye, hogy kiszoríthatja a jelenleg nálunk élő katicafajokat. Mindamellett, hogy eleszi előlük a táplálékot, ha nincs elég levéltetű, akkor gyakran a többi katicafaj petéit és lárváit is elfogyasztja. Versenyképességét növeli, hogy míg az európai katicafajoknak évente egy, esetleg két nemzedéke van, addig a harlekinkaticának általában kettő, de délebbre akár 4 nemzedéke is lehet. Nagyobb távolságokat képes megtenni, mint az itteni fajok, a növényvédő szerekkel szemben pedig sokkal ellenállóbb. "Nem nagyon van olyan faj a rovarvilágban, ami megtámadná őket; a terjedésük akár ezer fajra nézve is súlyos következményekkel járhat" – ecsetelte a helyzet súlyosságát egy biológus-kutató.
    Annak ellenére, hogy a kártevőkkel szemben hasznosnak bizonyult, komoly károkat okozhat a mezőgazdaságnak is. Táplálék híján szívesen fogyaszt gyümölcsöket, különös tekintettel a szőlőre. A bogyókon táplálkozó bogarakat nem lehet mind eltávolítani, és a szőlő feldolgozása során az állat testéből keserű vegyületek (alkaloidák) kerülnek a mustba, jelentősen rontva annak értékét.
    A harlekinkatica ősszel előszeretettel húzódik az ember közelébe. A teleléshez készülő állatok gyakran nagy tömegekben szállják meg a lakásokat, sok bosszúságot okozva a lakóknak. A lakásba való bejutás megakadályozására a nyílások tömítése, esetleg hálós beborítása a legjobb megoldás.

Király János
(greenfo)

septembar 2011.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Vesti iz opštine
Изграђена је чесма на Православном гробљу у Ади
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Šarena strana
Impresum


Design by VA