Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2009. november

Címoldal
Ősz, az év utolsó, legbájosabb mosolya
Községi események
Megemlélkezés Moholon
Feliratkozás a választási névjegyzékre
Referendum a Második Helyi Közösségben
Fordult a kocka
Bezár vagy költözik?
Dr. Csányi Erzsébet
Nehéz helyzetben a Vöröskereszt
A beismerés csökkenti a büntetés mértékét
A kaktusz
Küzdelem a fáradtság ellen
Veszélyes reklámok?!
Nyelvi figyelő
Fiatalok írják
Hírek
Rendőrségi hírek
Negyven évvel ezelőtt (II.)
Zöld levél
Nyugdíjasaink házatájáról
Teológiai gondolatok
Ígéretes fiatal pap
Az adai egyházközség története - IX.
Sport
Hol fogunk horgászni és mennyiért?
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Bezár vagy költözik?
A megszűnés fenyegeti az adai Póni kisállatkertet

    Az alapító Póni civil szervezetnek nem telik a létesítmény felújítására, így a végleges bezárás árnyéka vetül az adai kisállatkertre. A helyi önkormányzattal kötött bérleti szerződés már hat éve lejárt, a rendezetlen birtokviszony miatt az állatkert nem számíthat beruházókra. Az adai önkormányzat támogatja a létesítmény fenntartását, de új helyszínre költöztetné, mert az állatkert jelenlegi helyén hotel építése szerepel a községi területrendezési tervben. Az önkormányzat anyagiakkal és munkaerővel is hozzájárulna a létesítmény átköltöztetéséhez, ha megegyeznek az új helyszínről. A témával kapcsolatosan Tóth László, a Póni civil szervezet titkára és Bilicki Zoltán adai polgármester nyilatkozott lapunknak.
    Az adai állatkertet 1995-ben nyitották meg civil kezdeményezésre, manapság azonban már zárva tart, csak az etetés alkalmával lehet bemerészkedni, és van mit látni: a létesítmény siralmas állapotban. Tóth László, a civil szervezet titkára szerint szándékosan tartják zárva, mert elhanyagoltan, szégyenletesen néz ki az a létesítmény, amelyet a civil szervezet tagjai építettek a helybeliek támogatásával. Bár lenne beruházó, a Monika Bruckner vezette Đurđevo Természetvédelmi Egyesület hajlandó lenne hosszú távon jelentős összeget térítésmentesen beruházni a létesítmény felújításába, ha rendeződne a státusza.


Mekkora öröm a póniló

„BELEFÁRADTUNK”
    – A Póni civil szervezet 1993-ban vette bérbe tíz évre díjmentesen azt a területet, ahol most az állatkert található – tájékoztat bennünket Tóth László. – Hat éve lejárt a bérleti szerződésünk, azóta már a harmadik önkormányzat van hatalmon, és mindegyiknél süket fülekre talált a kérésünk a bérleti szerződés meghosszabbítására, a beadott kérvények a fiókba kerültek. A Monika Bruckner vezette Đurđevo Természetvédelmi Egyesületnek van lehetősége, hogy európai uniós pénzből térítésmentesen segítsen a kisállatkerteken. Nélkülük talán már nem létezne az adai állatkert sem, hiszen takarmányt vásárolnak az állatoknak, és kérés nélkül is segítenek. Ez az egyesület három éve felajánlotta az adai önkormányzatnak, hogy térítésmentesen korszerű létesítményé alakítja át a helyi kisállatkertet. Ígéretük szerint felújítanák a ketreceket, megcsinálnák az utakat, az állatok számára a természetes életmódhoz hasonló környezetet alakítanák ki. Az előző polgármester, Ürményi Ferenc egyszer tárgyalt velük, majd amikor már a konkrét dolgokról lett volna szó, az egyesület bemutathatta volna a felújításra vonatkozó projektumot, nem fogadták őket a községházán. Azóta elmúlt egy-két év, a jelenlegi önkormányzat vezetőségével többször tárgyaltunk, ők végül kijelentették, hogy az a terület, ahol az állatkert fekszik, szállóda építésére van fenntartva. Emiatt nem maradhat a régi helyén, hanem a rekreációs központ másik oldalán, a strandra vezető út bal felén biztosítanak helyet számára. Kilátástalan helyzetben vagyunk, ha a község úgy gondolja, hogy mi építsük fel az új helyen az infrastruktúrát, akkor be van fejezve, be lehet csukni az állatkertet. Többet nem tudunk tenni, nem harcolunk tovább, belefáradtunk – mondta végül Tóth László.


Látványos lámacsoport az adai állatkertben

„SEGÍTENI AKARUNK”
    Bilicki Zoltán adai polgármester elmondta, hogy új lokációt szeretnének biztosítani az állatkertnek. Erről már tárgyaltak a Póni civil szervezettel:
    − Mindenkinek tudnia kell – állítja –, hogy 2008 végén a községi képviselő-testület elfogadta Ada község területrendezési tervét, és ezt néhány hónapra rá az illetékes minisztérium is jóváhagyta. A területrendezési terv szerint a futópálya és a strandfürdő közötti terület hotel építésére van szánva. Mivel a minisztérium jóváhagyta, nekünk a terv szerint kell eljárni. A Póni civil szervezet megkeresett bennünket egy örvendetes javaslattal, amely szerint ők találtak egy támogatót, aki hajlandó lenne beruházni az állatkert felújításába. Emiatt a részünkről nem lenne korrekt, ha belehajszoljuk őket egy beruházásba az említett területen, majd néhány év múlva azt mondjuk: nem felel meg a lokáció, ki kell költözniük, mert ide egy beruházó tervez hotelt építeni. Ezért azt javasoltuk nekik, hogy mondjanak a község területén egy helyet, amely nekik megfelelne az új állatkert elhelyezésére. Azzal, hogy új létesítmény megépítésénél felhasználnánk mindazt, ami felhasználható a régi állatkertből. Arra is ajánlatot tettünk, hogy az önkormányzat hajlandó anyagilag is hozzájárulni az átköltöztetéshez. Illetve hajlandók vagyunk mozgósítani az összes civil szervezetet, civil szolgálatos katonákat és közmunkásokat, hogy az áttelepítés minél könnyebben és zökkenő-mentesebben folyjon. Az önkormányzat nem akarja megszüntetni a létesítményt, mert dicséretre méltó dolog, hogy egy ilyen kis közösségnek van állatkertje. Szívügyünk, hogy ez meg is maradjon, de az említett okok miatt át kell helyezni. Ami az új helyszínt illeti, tisztában vagyunk vele, hogy az állatkertnek valahol a rekreációs központban lenne a helye. Szerintem legjobb lenne a tiszai strandra vezető út másik oldalára áthelyezni az állatkertet. Ezen a részen több tíz hektárral rendelkezik a község, könnyen találunk megfelelő helyet, ha erre a civil szervezet is mutat hajlandóságot. Nem szabtunk határidőt az áttelepülésükre, igyekszünk a lehető legrövidebb időn belül megegyezni, hogy mikor kezdődhetnének el a munkálatok − közölte az adai polgármester.

Csincsik Zsolt

novembar 2009.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Referendum u Drugoj Mesnoj zajednici Ada
Vesti
Vesti iz policije
Molski dobošar
Mladi pišu
Državni prvak u savateu
Priredbe Sunčana jesen u našoj opštini
Impresum


Design by VA