Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2009. november

Címoldal
Ősz, az év utolsó, legbájosabb mosolya
Községi események
Megemlélkezés Moholon
Feliratkozás a választási névjegyzékre
Referendum a Második Helyi Közösségben
Fordult a kocka
Bezár vagy költözik?
Dr. Csányi Erzsébet
Nehéz helyzetben a Vöröskereszt
A beismerés csökkenti a büntetés mértékét
A kaktusz
Küzdelem a fáradtság ellen
Veszélyes reklámok?!
Nyelvi figyelő
Fiatalok írják
Hírek
Rendőrségi hírek
Negyven évvel ezelőtt (II.)
Zöld levél
Nyugdíjasaink házatájáról
Teológiai gondolatok
Ígéretes fiatal pap
Az adai egyházközség története - IX.
Sport
Hol fogunk horgászni és mennyiért?
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

NEHÉZ HELYZETBEN A VÖRÖSKERESZT

    Vöröskereszt adai szervezete nagyon nehéz anyagi helyzetbe került, mert drasztikusan csökkentek azok a támogatások, amelyek a működés feltételeinek biztosításához szükségesek. Erről és más aktuális témákról beszélgettünk Krizsán Vilmos titkárral.
    – Akkor, amikor a legszélesebb körű tevékenységet végezzük a a Vöröskeresztben, katasztrofális   pénzügyi helyzetbe kerültünk – kezdte   a beszélgetést Krizsán Vilmos. – A felére csökkent a köztársasági támogatás, amely a szerencsejátékokból befolyó eszközökből származik. Az önkormányzattól az első 5 hónapban 130 ezer dinárt kaptunk, míg a második 5 hónapban csak 40 ezer dinárt és ebből az 5 hónapból 3 hónapban semmit sem. Évek óta nem tudjuk elintézni, hogy az a kis támogatás is legalább havi bontásban érkezzen, hiszen a költségeink is így valósulnak meg. Arról nem is beszélve, hogy a tevékenységünk alapján a betervezettnél is legalább kétszer annyi pénzre lenne szükségünk. Most meg a költségvetés is csak 70 százalékban valósul meg. Igyekszünk a saját bevételeinkből (tagsági díj, tanfolyamok, adományok, gyűjtési akciók, szülői hozzájárulást, stb.) pótolni a hiányzó eszközöket, de a mostani válságos helyzetben ezek a bevételeink is jócskán megcsappantak.
    Mit lehet akkor tenni?
    – Az igazgató bizottságunk szeptember 14-én elemezte az előállt helyzetet, szigorú takarékossági tervet fogadott el, csökkentette a titkári fizetést 22 százalékkal és kérelmeket juttatott el az önkormányzat, helyi közösségek és a tartományi Vöröskereszt felé. Az önkormányzattól legalább havi 20 ezer dináros támogatást kértünk, de ezt sem szeptemberben, sem októberben nem utalták át. Elküldtük a jövő évi tervünket és egy kezdeményezést községi szolidáris alap létrehozására. Velünk eddig érdemben még egyikről sem tárgyaltak. Látogatást tett nálunk Simka Sommer, a Vajdasági Vöröskereszt titkára, de sajnos az egyeztetés ellenére, sem a községi elnök, sem a pénzügyi osztály vezetője nem fogadta, így Világos Tibor alelnökkel tárgyaltunk. Az elért eredményeink, amelyekért nemrég a szervezetünket és személyesen engemet is kitüntettek, valamint az a széleskörű tevékenység, amelyet végzünk, arra utalnak, hogy méltánytalanul részesülünk ennyire kevés segítségben.


Teleki Mária, a napsugaras ősz legidősebb résztvevője

    – Az önkormányzatra még várunk, hiszen a szolidaritási alap létrehozásával segíteni tudnánk sok olyan rászorulón, akik éheznek, fagyoskodnak, nincsenek megfelelő lakáskörülményeik, betegek és gyógykezelésre szorulnak. Ebbe az alapba nem csak a községi intézmények, munkaszervezetek, vállalkozók és más adományozók fizetnének be eszközöket, hanem a külföldön élő hazánkfiai és különféle támogatók is. Úgy gondoljuk, hogy az előttünk álló tél nagyon sok család és egyén számára túl nagy megpróbáltatást jelent majd, hiszen állandóan szaporodnak az olyan munkanélküliek, beteg és idős személyek, akik valamilyen segítségre szorulnak. Mi sajnos csak olyan kritikus esetekben segíthetünk, amikor már sem a Szociális Gondozói Központ, sem más intézmény nem tud segíteni. Külön gondot jelent az az új kategória, amelyet azok a munkások alkotnak, akik munkaviszonyban vannak, dolgoznak, de fizetést nem kapnak.
    – A helyi közösségek közül csak az I. Helyi Közösség tudott segíteni. Elindítottuk az őszi hagyományos gyűjtési akciónkat is. Az óvodások meglepően sok használt ruhát és lábbelit gyűjtöttek össze. A két általános iskola diákjai pénzadományokat gyűjtöttek és nekik köszönhetően rendezni tudtunk néhány adósságunkat. Köszönjük az óvodások és iskolások segítségét és reméljük, hogy további támogatókra találunk majd.
    – Külön aggaszt bennünket, hogy éppen most, amikor végre befejeztük az épületünk tatarozását és felszerelését, megteremtettük a megfelelő munkafeltételeket a gyerekekkel, fiatalokkal és felnőttekkel való foglalkozásokhoz, most fenntartani sem tudjuk szervezetünk működését. Ami még bosszantóbb, hogy sem községi, sem felsőbb szinten nem foglalkoznak érdemben a problémákkal, pedig a válság még tovább tart majd és sajnos egyre több községi szervezet kerül kilátástalan helyzetbe. Mi egy 3 tagú munkacsoportot alakítottunk, amely javaslatot dolgozott ki és eljuttatta a tartományi és köztársasági Vöröskeresztnek. A Vajdasági Vöröskereszttől kaptunk ugyan  20 ezer dinár gyors segélyt, de ez csak tűzoltásra volt elég, a gondok megoldásához ettől több kell. Hosszabb távra vonatkozó megoldást kell keresniük az illetékeseknek.
    Úgy tudjuk, mindennek ellenére rendkívül aktívan dolgoztak az ősszel, igaz ez?
    – Igen, mi újra bizonyítottunk. Négy helyen szerveztük meg a Napsugaras ősz elnevezésű rendezvényünket. Mindenhol tele voltak a termek, több mint 300 idős személy jelent meg és közel 100-an léptek fel a műsorban. Szép számban voltak 90 éven felüliek és a mosolygós arcok, köszönetnyilvánítások, törődésünket és odafigyelésünket nyugtázó elégedett szempárok kárpótoltak bennünket. Reméljük, az emberek bizalma egyszer majd a vezetőink figyelmét is felkelti.
    – Egy hónap alatt 4 önkéntes véradási akciót is szerveztünk, egy rendkívülit, a középiskolában, Moholon és Törökfaluban. Összegezve az idei eddigi eredményeket elmondhatjuk, hogy valószínűleg  még javítani is tudunk az előző évi megvalósításhoz képest. Figyelembe véve a mostani körülményeket, ez valóban figyelemre méltó eredmény lesz, hiszen a lakosság egészségi és erőnléti állapota szinte állandóan romlik. A december 12-ei adai akciónk előtt azonban arra kérjük a polgárokat, munkaszervezeteink dolgozóit és vezetőit, hogy minél többen vegyenek részt a véradáson, hiszen soha sem lehet tudni, aki ma egészséges és segít másokon, az holnap baleset vagy betegség folytán maga is segítségre szorulhat. Aki ma ad, holnap hamarabb kap, szoktuk mondani. Nagy szükség van a szolidaritásra, emberi együttérzésre, nem árt felkészülni a közelgő ünnepekre.
    – Beindítottuk a tanfolyamainkat is, Mészáros Hajnalka vezetésével a szerb, Gálik Pintér Orsolya oktatóval pedig az angol nyelvtanfolyamot. Dér Oszkár oktatónkkal számítógépes tanfolyam indult. Elsősegély-nyújtási tanfolyamot indítottunk az általános iskolás diákok és a munkaszervezetek dolgozói részére. Ezekre a tanfolyamokra még lehet jelentkezni a Vöröskereszt épületében, vagy a 852-350-es telefon számon – fejezte be a beszélgetést Krizsán Vilmos.

Bálizs Géza

novembar 2009.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Referendum u Drugoj Mesnoj zajednici Ada
Vesti
Vesti iz policije
Molski dobošar
Mladi pišu
Državni prvak u savateu
Priredbe Sunčana jesen u našoj opštini
Impresum


Design by VA