Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2009. november

Címoldal
Ősz, az év utolsó, legbájosabb mosolya
Községi események
Megemlélkezés Moholon
Feliratkozás a választási névjegyzékre
Referendum a Második Helyi Közösségben
Fordult a kocka
Bezár vagy költözik?
Dr. Csányi Erzsébet
Nehéz helyzetben a Vöröskereszt
A beismerés csökkenti a büntetés mértékét
A kaktusz
Küzdelem a fáradtság ellen
Veszélyes reklámok?!
Nyelvi figyelő
Fiatalok írják
Hírek
Rendőrségi hírek
Negyven évvel ezelőtt (II.)
Zöld levél
Nyugdíjasaink házatájáról
Teológiai gondolatok
Ígéretes fiatal pap
Az adai egyházközség története - IX.
Sport
Hol fogunk horgászni és mennyiért?
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Küzdelem a fáradtság ellen
Hova sietünk mindannyian?

    Egész nap felkeléstől egészen a lefekvésig rohanunk, fél lábon állva isszuk meg a kávét vagy a teát, reggelizni nincs időnk. Különösen igaz ez a dolgozó nőkre! Reggel el kell vinni a gyereket, gyerekeket a bölcsődébe, óvodába, iskolába, de előre kell gondolkodni, hova megy a gyerek iskola, óvoda után sportra, zeneiskolába stb., mit eszik, ha hazaér! A férjnek van-e vasalt ing, tiszta zokni! Mielőtt indul a munkahelyre, kikapcsolt-e minden háztartási gépet, rendben van-e a smink, az öltözék megfelel-e a munkahelyi elvárásoknak! Gyakran már fejfájással indul a munkahelyére, mert már egy emberre való feladatot teljesített. A munkahelyen várják az újabb feladatok. Mai világunkban a nőket már csak papíron tisztelik a férfiak, ill. a főnökök.
    Természetesen a férfiakra is sokkal több feladat hárul napjainkban, mégis valamivel könnyebb a helyzetük. A gyermeknevelés nagyon nehéz feladata főleg az anyákra hárul.
    De folytassuk a napi „őrület” leírását. A munkahelyen fittnek, mosolygósnak kell lenni, nem számítanak az otthoni problémák, netán betegségek! A mai világban a törvény és az azt képviselő főnökök elvárják, hogy a nap 24 órájából lehetőleg 26-ot töltsenek a munkahelyen. Ebből a tempóból  aztán következik a sok-sok feszültség, stressz, ami miatt gyakran érzik magukat fáradtnak. Közben elvárják, hogy többet szüljenek a „fehér pestis” miatt!
    Mi is az a fáradtság? Jó vagy rossz? Felfoghatjuk úgy, mint szervezetünk jelzését! Hasonló tünet, mint a láz vagy az ásítás; figyelmeztet a túlterheltségre; jelzi, a szervezetnek pihenésre van szüksége! Orvosi szempontból igaz, hogy szubjektív tünet, műszerrel nem igazán „mérhető”. Rendkívül fontos, hogy ne hagyja sem az, aki érzi, sem az orvos figyelmen kívül. Vészjelzésnek kell felfogni.
    Két fajta fáradtságot különböztetünk meg: fizikait és szellemit. Általában a kettő együtt jelentkezik. A fáradtságnak különböző tünetei vannak: nehéz reggel felkelni, az ember nem érzi magát jó formában, kimerültség érzése, könnyen elveszti türelmét és dühbe gurul, koncentrációs nehézségek, kedvtelenség, hát-, gyomor és hasfájás vagy egyéb fájdalom, feledékenység, aluszékonyság stb.
    A stressz jelentős tényező a fáradtság kialakulásában. De a stresszhatás pozitív is lehet. Sportolóknál fokozza a teljesítményt.
    A fáradtságot kezelni kell. Legfontosabb az okát felderíteni. A tüneti kezelés nem elég! Mindig az okot kell gyógyítani, mert ezzel a tünetek is elmúlnak. Ha gyulladás vagy immunrendszeri probléma áll a háttérben, azokat kell rendbe tenni. Legjobbak a természetes gyógymódok. Ezek lehetnek:
    – relaxáció: 5 perc laza hátradőlés egy kényelmes székben, koncentrálás a „semmire”; az izmok ellazítása csodákra képes.
    – laza séta a friss levegőn, mély belégzésekkel, kéz-láb megmozgatása – több oxigénhez jut a szervezet, felpezsdül a vérkeringés
    – lélekkényeztetés: pár perc kellemes zene hallgatása, egy színes újság állapozása stb. Mindez csupán 5-10 perc munkaszünetet igényel.
    – folyadékpótlás
    – pár perc beszélgetés – könyvről, színházról, vidám dolgokról.
    Stressz ellen hatásos még munka után sétálni, legalább fél órát fordítani a időtöltésre. Pozitív gondolkodással sokat tehetünk azért, hogy ne kapjunk később komoly betegséget. Kívánom, hogy sikerüljön!

Dr. Horváth Edit

novembar 2009.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Referendum u Drugoj Mesnoj zajednici Ada
Vesti
Vesti iz policije
Molski dobošar
Mladi pišu
Državni prvak u savateu
Priredbe Sunčana jesen u našoj opštini
Impresum


Design by VA