Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2008. szeptember

Címoldal
120 kisdiák kezdte meg a tanulást!
Községi hírek
A munkanélküliek díjmentes átképzése
Munkalátogatáson az egészségügyi titkár
Meghiúsult az adai vegyesvállalat terve
Korszerű berendezések, haladó szemléletű tanárok
Októberben idősek klubja nyílik Adán
Megkezdődött...
Barátoknál jártunk
Napsugaras ősz, tanfolyamok, előadások...
Az iskolai agresszió
Amit megteremtettünk, ne hagyjuk tönkremenni
„Mit sütsz, kis szűcs?…”
A moholi vadászat 130 éve
Új gépkocsi az adai iskolának
Drágábbak a lakások Adán
„Tűzoltó leszel, s katona”
A legszebb nyári élményem
Hogyan tanuljunk?
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Rendőrségi hírek
Házilag főzött kábítószer
Zöld levél
A szakszervezeti szervezkedés joga
Egynapos művésztelep
Festmény köszönettel
Címeres nemeslevelek - V.
Árnyas oldal
A lányok öt napon át rúgták a bőrt
Focisuli 2008
Sport
V. CAC kutyakiállítás
40 éves osztálytalálkozók Adán
Tarka oldal
Impresszum

A szakszervezeti szervezkedés joga

    A munkások jogaiért folyó harc kezdete a XIX. század végére vezethető vissza, amikor is Chicagóban közel 25 000 munkás többnapos tüntetés útján harcolt a 8 órás munkanapért és a jobb munkafeltételekért. Akkor a rendőrség e tüntetéseket véresen elfojtotta, több munkás életét adta, nyolc élen járót pedig letartóztattak, majd az ún. chicagói nyolcas elitélése néven ismert, megrendezett bírósági eljárásban először mindegyiküket halálra ítélték, később a halálbüntetést öt személy esetében életfogytiglani börtönre változtatták, hármukat azonban kivégezték.
    Azóta sok idő eltelt, de a munka és a tőke világa közötti harc ma is tart, azt hinnénk mindig is tartani fog, csak annak módja és az elért eredmények kérdésesek. Röviden megpróbáljuk ecsetelni, mi a helyzet ma Szerbiában a munkásjogokért és a foglalkoztatottak szakszervezeti szervezkedésre való jogáért folyó harc terén. Országunk 2000. november 24-én jóváhagyta a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet két jelentős konvencióját és egy ajánlását, ami a szakszervezeti szervezkedés és tevékenység szabadságát és a szakszervezeti jogok és szabadság védelmét illeti, éspedig: - a 87. számú konvenció a szakszervezeti szabadságról és a szakszervezeti jogok védelméről (1948-ban hozta meg a NMSz); - a 98. számú konvenciót a munkások szervezkedési és kollektív tárgyalási jogáról (1949-ben hozta meg a NMSz); - a 143. számú ajánlást a munkásképviseletekről (1971-ben hozta meg a NMSz). 
    A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (NMSz) az egyik legrégibb és legtömegesebb nemzetközi szervezet. 1919-ben Párizsban jött létre, majd 1946-ban az Egyesült Nemzetek Szervezete különleges ügynökségévé formálódott. Alapfeladatát azon tevékenységek képezik, amelyek útján javít a foglalkoztatottak munka-, gazdasági- és szociális helyzetén, mégpedig nemzetközi jogi mércék megállapításával, konvenciók és ajánlatok révén. Szerbia alkotmánya és a munkáról szóló törvény is a konvenciókból és ajánlatokból átvett fenti jogokat szavatolják, és közelebbről taglalják a foglalkoztatottak szakszervezeti szervezkedésre való jogát. Sajnos, ma is léteznek még olyan munkaadók, akik megkülönböztetést végeznek, nemcsak a foglalkoztatottaknak a szakszervezetbe való betagosodása, hanem a munkásoknak a pozitív törvényes előírásokon alapuló minimális munkaügyi jogai kapcsán is.
    Másrészt azon munkaadók, akik a munkásra nem költségként, hanem befektetésként tekintenek, nem néznek rossz szemmel a szakszervezetbe szerveződött munkásokra, mert tudják, hogy a munkások képviselőivel folytatott minőséges szociális párbeszéd és egy minőséges kollektív szerződés - mint a vállalat jogerős általános aktusa szerint (amely rögzíti a munkások, a munkaadók jogait és kötelezettségeit) egy toleráns légkörben sokkal nagyobb termelékenység valósul meg. Tehát a foglalkoztatottak szakszervezeti szervezkedésre való joga önkéntes és törvénnyel, és alkotmánnyal garantált jog, míg a szakszervezeti tagság, többek között: ingyenes jogsegélyt, bírósági-, felügyelőségi- és más illetékes állami szervek előtt folyó eljárás esetén képviseletet, a munkából és munkaviszonyból eredő jogok védelmét, szakszervezeti továbbképzést, jogi információkat, pihenést és különböző kedvezményes vásárlási lehetőségeket, munkás- és sporttalálkozókon való részvételt biztosít, és a szervezeten belüli választói jogot, valamint a szakszervezet szerveibe való beválasztásra is lehetőséget ad stb.
    Értesítjük a foglalkoztatottakat, akik eddig nem tagosodtak be, de szeretnének a szakszervezet tagjai lenni, hogy részletes tájékoztatót Ada község Önálló Szakszervezete székhelyén kaphatnak, személyesen, vagy a 024-851-086 telefonszámon, minden munkanapon 07,00 - 14,00 óráig. Biztató az újonnan megválasztott községi szervek nem hivatalos bejelentése is, hogy a községi szintű szociális párbeszéd kapcsán, várható a Szociális-Gazdasági Tanács közeljövőben való megalakítása, amely az előttünk álló időszakban a tranzíciós átállás konfliktusaival, megfelelő stratégiák (munkanélküliség és a feketemunka elleni harc) és más, a munkások, és polgárok helyzete szemszögéből lényeges kérdésekkel foglalkozna.
    A lehetőségek sokrétűek, a kérdés csak az, mindannyiunk jóléte érdekében milyen mértékben élnek majd a szociális partnerek a lehetőségekkel.

Miroslav Belančić

septembar 2008.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Besplatna prekvalifikacija
Sedmica uplaćena u Molu!
Vesti iz policije
Šarena strana
Impresum


Design by VA