Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2008. szeptember

Címoldal
120 kisdiák kezdte meg a tanulást!
Községi hírek
A munkanélküliek díjmentes átképzése
Munkalátogatáson az egészségügyi titkár
Meghiúsult az adai vegyesvállalat terve
Korszerű berendezések, haladó szemléletű tanárok
Októberben idősek klubja nyílik Adán
Megkezdődött...
Barátoknál jártunk
Napsugaras ősz, tanfolyamok, előadások...
Az iskolai agresszió
Amit megteremtettünk, ne hagyjuk tönkremenni
„Mit sütsz, kis szűcs?…”
A moholi vadászat 130 éve
Új gépkocsi az adai iskolának
Drágábbak a lakások Adán
„Tűzoltó leszel, s katona”
A legszebb nyári élményem
Hogyan tanuljunk?
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Rendőrségi hírek
Házilag főzött kábítószer
Zöld levél
A szakszervezeti szervezkedés joga
Egynapos művésztelep
Festmény köszönettel
Címeres nemeslevelek - V.
Árnyas oldal
A lányok öt napon át rúgták a bőrt
Focisuli 2008
Sport
V. CAC kutyakiállítás
40 éves osztálytalálkozók Adán
Tarka oldal
Impresszum

Teológiai gondolatok
ISKOLAI HITOKTATÁS

    Az ember végtelenül gazdag létező, több, mint  egyszerű anyagi valóság. Természeténél fogva jó, nyitott a lelki értékek kutatására. Tud és mer azoknak a dolgoknak a hátteréről kérdezni, melyekkel mindennapjaiban találkozik. Az élet értelmének keresésében eljuthat az alapokig, azaz Istenig. De vajon Isten eléréséhez mindig zökkenőmentes, egyenes út vezet? Nem mondunk újat, ha megállapítjuk, hogy az elmúlt évtizedek társadalmi viszonyai előmozdították a vallástól való eltávolodást, a helytelen értékrendek, világnézetek kialakulását.
    Minden bizonnyal ilyen és hasonló gondolatok késztették a törvényhozót, amikor jó pár évvel ezelőtt- választható tantárgyként ugyan, de- jóváhagyta az iskolákban való hitoktatást.  Az iskolai vallásoktatás egy olyan tantárgy keretében történik, amely teljes mértékben igazodik az iskola intézményrendszeréhez, nevelő-oktatói célkitűzéseihez. Ennek a tantárgynak fő célja, hogy objektív, reális képet adjon a vallás jelenségéről általában, illetve magáról a kereszténységről. A katolikus hitoktatás további célja, hogy a tanulók megismerjék Isten szeretetét, hogy a világot Isten ajándékának tekintsék. Feladata, hogy a tanulóknál megteremtse a nyitottságot saját maguk elfogadására, Istennek és a másik embernek a befogadására, hogy a diákokban kifejlessze a jézusi magatartások elsajátítására való készséget, valamint azt a készséget, amely az igazi értékek keresésére és az ellentmondásos értékek kritikájára irányul. Feladata továbbá, hogy a gyermekekkel megismertesse a vallásban, a kereszténységben gyökerező minden pozitívumot, mely nélkül vallásunk, kultúránk nem lenne érthető és követhető.
    A fenti célok és feladatok megvalósításában fontos szerepvállalása van a tantárgyat előadó hitoktatóknak, akik nem lehetnek pusztán ismereteket átadó emberek, hanem inkább követendő életpéldák, akik elsősorban személyes meggyőződésükkel, emberi kapcsolataik minőségével közvetítik a keresztény értékeket, Isten szeretetét.
    Az adai Cseh Károly Általános Iskolában immár nyolc éve folyik az iskolai hitoktatás. Nem kis megelégedéssel állapíthatjuk meg, hogy az említett iskolában a katolikus keresztény vallású gyermekek zöme hittant tanul, és, hogy a hitoktatás terén az iskolával való együttműködés példa értékű. E kiváló kapcsolat méltó példája a már hetedik alkalommal sorra kerülő Szent Gellért-napi tanévnyitó táskaszentelési ünnepség is, melyet szeptember 24-én tartunk az adai Szentháromság templomban tanulók, pedagógusok, hitoktatók részvételével .

Morvai Matild

septembar 2008.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Besplatna prekvalifikacija
Sedmica uplaćena u Molu!
Vesti iz policije
Šarena strana
Impresum


Design by VA