Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2008. szeptember

Címoldal
120 kisdiák kezdte meg a tanulást!
Községi hírek
A munkanélküliek díjmentes átképzése
Munkalátogatáson az egészségügyi titkár
Meghiúsult az adai vegyesvállalat terve
Korszerű berendezések, haladó szemléletű tanárok
Októberben idősek klubja nyílik Adán
Megkezdődött...
Barátoknál jártunk
Napsugaras ősz, tanfolyamok, előadások...
Az iskolai agresszió
Amit megteremtettünk, ne hagyjuk tönkremenni
„Mit sütsz, kis szűcs?…”
A moholi vadászat 130 éve
Új gépkocsi az adai iskolának
Drágábbak a lakások Adán
„Tűzoltó leszel, s katona”
A legszebb nyári élményem
Hogyan tanuljunk?
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Rendőrségi hírek
Házilag főzött kábítószer
Zöld levél
A szakszervezeti szervezkedés joga
Egynapos művésztelep
Festmény köszönettel
Címeres nemeslevelek - V.
Árnyas oldal
A lányok öt napon át rúgták a bőrt
Focisuli 2008
Sport
V. CAC kutyakiállítás
40 éves osztálytalálkozók Adán
Tarka oldal
Impresszum

Amit megteremtettünk, ne hagyjuk tönkremenni
A polgármester látogatása a sátortáborban

    Már sokszor írtunk róla, kiemeltük jelentőségét különböző fórumokon, hogy a Tisza egész hosszában itt Vajdaságban, fekvésénél, természeti adottságainál, a környezeténél fogva, Adán található a legszebb, legjobb fekvésű és legmegfelelőbb sátortábor. Ám ez még koránt sem jelenti azt, hogy a legjobb is, mert tennivaló mindig akad, különösen, ha a használók szemszögéből nézzük a dolgokat. Mindennek ellenére el kell mondani, hogy az utóbbi években talán az idén először történtek komolyabb beruházások, azzal a céllal, hogy magasabb  és biztonságosabb szintre emeljék a tábor-nyújtotta lehetőségeket a természet kedvelők igényeinek kielégítése érdekében.

    – Felújítottuk és biztonságossá tettük a tönkrement villanyhálózatot, kibővítettük a vízvezetéket, amivel már alapjába véve megjavultak a tábor használatának feltételei – emelte ki Milan Halgašev, a Tisza-kedvelők egyesületének elnöke, aki a sátortábort jelenleg működteti. A terep karbantartását sem hanyagoltuk el, kétszer is lekaszáltuk a kinőtt gazt, a táboron átvezető út töltés -felőli részén 3-4 m. szélességben kitisztítottuk a terepet, ahova parkolóhelyeket tervezünk kialakítani. Elmondhatom, hogy mindezt abból az eszközökből pénzeltük, amit még az előző önkormányzat hagyott jóvá (320.000 dinár) céleszközként a tábor rendezésére, amit az I. HK számláján keresztül használtunk fel. Nagy segítség volt ez számunkra, mert a legégetőbb problémákat így meg tudtuk oldani, a következőkben már csak a többi elvégzendő munkákra összpontosíthatunk, amelynek feltétele a víz és a villany (új WC, mosdó, mosogató stb.). Ha már a pénzeknél tartunk, ki kell emelnem Boldizsár Kornélt, adai kisiparost, aki önzetlenül segíti a tábor működését, anyagi támogatása jelentős. Elmondhatom azt is, hogy eddig ő az egyedüli donátorunk a számos kisiparos és más struktúrák közül – hangsúlyozta Halgašev úr.
    Adán a túrizmus fejlesztése része a gazdasági stratégiának. Ebből az álláspontból kiindulva, augusztus végén a polgármester Bilicki Zoltán munkatársaival látogatást tett a sátortáborban, amikor a helyszínen is meggyőződhetett a mai helyzetről, láthatta a problémákat melyek megoldásra várnak, a lehetőségeket, amik a fejlesztés során megvalósíthatók. Érdeklődéssel hallgatta végig a tábor keletkezésének történetét, a megoldásra váró feladatokat és terveket, majd biztosította a sátortábor vezetőségét, hogy ez a létesítmény is helyet kap a turizmust fejlesztő programban.


Részletek az adai sátortáborból

    – Nem engedhető meg, hogy egy ilyen létesítmény, amit évek hosszú során alakítottak ki, adminisztratív, jogi vagy éppen anyagi gondok miatt tönkre menjen, ellenkezőleg, azon kell dolgozni, hogy még több vendéget vonzzon ide ez a kellemes környezet, ahol az emberek nyugodtan, gondtalanul tölthetik el idejüket. A természetkedvelők paradicsomává kell tenni, ami nem kis erőfeszítésbe kerül, de ezen kell dolgozni. Ami az önkormányzatot illeti, a lehetőségekhez mérten támogatni fogja a sátortábor működését – mondta többek között a polgármester.
    A sátortábor vezetőségétől megtudtuk, hogy az idei idényben összesen 82 lakóegységet (sátor, hálókocsi) vettek nyilvántartásba, ebből kb. 30% vidéki vendég volt.
    – Szám szerint talán meg sem mondható hányan tartózkodtak a tábor területén, de az biztos, hogy nagy volt a forgalom. Hétvégeken pl. megsokszorozódott a vendégek száma (ilyenkor 6-700 ember is volt a táborban), de sokan csak egy-két napra jöttek le – mondta Goran Barać, aki a házigazda szerepét töltötte be, amolyan „mindenes” volt. Ami a tábor használati díját illeti, tagsági díj formájában számolták el. A felállított 82 lakóegység közül 70 befizette a megfelelő összeget, ami valamivel több mint 85%-os megfizettetés. Némi gond mégis adódik ezen a téren, mert többen, főleg adaiak, úgy ítélték meg, hogy „ez a miénk, miért fizetnék érte” – de elvárják, hogy minden tekintetben ugyanúgy élvezzék azokat a lehetőségeket (víz, villany, letisztított terep stb.), mint akik ugyanezt kifizetik – nyilatkozta Goran Barać.
    Végezetül elmondhatjuk, hogy a sátortábor újra éledt, érezhető volt ez a nagyszámú vidéki vendég jelenlétén, a hétvégi látogatottságokon keresztül. Ezt a lehetőséget ezt a természeti adottságot a jövőben csak fokozni, és ésszerűen kell kihasználni, akkor a tábor visszanyeri régi varázsát a mai viszonyokhoz igazodva és valóban kellemes oázisa lesz a természet- kedvelőknek, ugyanakkor szerves része a fejlődő túrizmusnak.

Vastag János

septembar 2008.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Besplatna prekvalifikacija
Sedmica uplaćena u Molu!
Vesti iz policije
Šarena strana
Impresum


Design by VA