Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2008. szeptember

Címoldal
120 kisdiák kezdte meg a tanulást!
Községi hírek
A munkanélküliek díjmentes átképzése
Munkalátogatáson az egészségügyi titkár
Meghiúsult az adai vegyesvállalat terve
Korszerű berendezések, haladó szemléletű tanárok
Októberben idősek klubja nyílik Adán
Megkezdődött...
Barátoknál jártunk
Napsugaras ősz, tanfolyamok, előadások...
Az iskolai agresszió
Amit megteremtettünk, ne hagyjuk tönkremenni
„Mit sütsz, kis szűcs?…”
A moholi vadászat 130 éve
Új gépkocsi az adai iskolának
Drágábbak a lakások Adán
„Tűzoltó leszel, s katona”
A legszebb nyári élményem
Hogyan tanuljunk?
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Rendőrségi hírek
Házilag főzött kábítószer
Zöld levél
A szakszervezeti szervezkedés joga
Egynapos művésztelep
Festmény köszönettel
Címeres nemeslevelek - V.
Árnyas oldal
A lányok öt napon át rúgták a bőrt
Focisuli 2008
Sport
V. CAC kutyakiállítás
40 éves osztálytalálkozók Adán
Tarka oldal
Impresszum

Októberben idősek klubja nyílik Adán

    Egy társadalom fontos értékmérője, hogyan bánik az idősekkel, és ahhoz, hogy az idős ember jól érezze magát a társadalomban, megfelelő segítő környezet szükséges, ezt a fajta segítő környezetet biztosítja már évtizedek óta a moholi Idősek Otthona, amelynek dolgozói néhány éve  már a saját lakásukban, házukban élő idős személyek gondozását is ellátják, sőt az intézmény hamarosan megnyitja Adán, Törökfalun és Völgyparton az idősek klubját, ahol tartalmas nappali időtöltést biztosíthatnak a községbeli idős személyek számára. Az Otthon tevékenységéről és az idősek klubja nyújtotta lehetőségekről Nacsa István, a moholi Idősek Otthonának igazgatója számolt be.
    - A moholi Idősek Otthona 2003 óta foglalkozik  az idősek ápolásával, gondozásával az intézményen kívül. – magyarázta Nacsa István, az otthon igazgatója – A községbeli rászoruló időseknek nyújtunk segítséget attól függően, hogy milyen egészségügyi állapotban vannak. Ha egy olyan személyről van szó, aki bizonyos dolgokat el tud végezni maga körül, annak a szükséges dolgokban segítséget nyújtunk, a mozgásképteleneket pedig gondozzuk. Az intézmény arra hivatott szakcsoportja a szolgáltatást igénylő személlyel  és a hozzátartozókkal együtt fölméri, hogy hetente hányszor lenne szüksége segítségre, gondozásra és ennek alapján vállaljuk fel az idős személy  ápolását,  ha kéri, meleg ételt is  biztosíthatunk számára.  Jelenleg 18 személynél végzünk gondozást, ápolást Adán és Moholon, valamint nap mint nap negyvenöt helyre viszünk ötven ebédet.


Nacsa István

    - Hamarosan megnyílik Adán az idősek számára kialakított klubhelyiség.
    - Mivel a szolgáltatásokat igénybevevők száma 2003 óta folyamatosan nő, úgy gondoltuk, hogy Adán, Törökfalun és Völgyparton is létrehozunk egy-egy idősklubot, az idősek nappali tartózkodóját. Moholon már működik ilyen a Petőfi Sándor utcában. A Vöröskereszt adai  szervezetének egyik helyiségében kap helyet az idősklub, amelynek kialakítására anyagi segítséget kértünk és kaptunk a Tartományi Szociális Titkárságtól. Az így szerzett eszközökből nemcsak az átalakítás költségeit fedezzük, hanem a berendezést is ebből vásároljuk meg. A munkálatok alkalmával a villanyhálózatot is felújítottuk,  és földgázt vezettettünk  be, amellyel fűthetjük a helyiséget, és melegvizet biztosítunk a teakonyha és a mellékhelyiségek számára. 2008 áprilisában anyagi támogatást kaptunk a völgyparti és a törökfalui helyi közösségek épületében létesítendő idős klubok kialakítására és berendezésére. A munkálatok itt is folyamatban vannak, és úgy véljük, hogy szeptember derekára be is fejeződnek. A három klubot a Napsugaras ősz rendezvénysorozat alkalmával szeretnénk megnyitni.
    - Milyen időtöltésre lesz itt lehetőség?
    - A klubokban szeretnénk megszervezni az idős polgárok mindennapi időtöltését. Meghallgatjuk, hogy milyenek az igényeik, de már eleve mind a három helyiségben biztosítottunk nagyobb képernyőjű tévékészüléket, számítógépet és különböző társasjátékokat. De arra is mód lesz, hogy személyzetünk különböző apró vizsgálatokat elvégezhessen, pl. vérnyomás-, cukorszint-mérés és egyebek. De természetesen arra törekszünk, hogy tartalmas időtöltést biztosíthassunk az idősek számára. Már tudjuk azt is, hogy a törökfalui nyugdíjasok szeretnék megalakítani a nyugdíjas egyesületüket és ezt a kezdeményezést mi is támogatjuk. Pillanatnyilag két személy dolgozik nálunk a közmunkaprogram keretében. Egyikük egyetemet, a másik pedig főiskolát végzett, ők sajnos csak december másodikáig vannak nálunk, de a program keretében, ha lehetőség lesz rá, megfelelő személyeket szeretnénk alkalmazni a klubok szervezésére, de olyanokat is, akik a klubok nyitva tartásának ideje alatt szolgálják ki az odalátogató időseket. Természetesen minden tevékenység anyagi befektetéssel jár. Reméljük, hogy az újonnan alakult községi képviselő-testület méltányolni és támogatni fogja ezt a törekvést.
    - Hány idős személyt tudnak fogadni a klubban?
    - Az adai klub befogadóképessége 40-50 személy. De naponta akár 80-100 ember is megfordulhat ott. Egyelőre igyekszünk népszerűsíteni a helyet. Nagyon szépen felújítottuk a helyiséget, a kert felöl teraszt is létesítettünk, pillanatnyilag még nem tudjuk befedni, de a későbbiek folyamán ezt is megtesszük. A nagyterem és a teakonyha bútorait már beszereztük. Ugyanígy járunk el Törökfalun is és Völgyparton is, azzal, hogy az utóbbi két településen nem tudunk gázfűtést biztosítani, de a helyiségek fűtését más módon, szilárd tüzelővel oldjuk meg.
    A klubhelyiségek októbertől mindennap működni fognak, de a működési rendet még nem határoztuk meg. – mondta Nacsa István, az otthon igazgatója.

Józó Mónika

septembar 2008.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Besplatna prekvalifikacija
Sedmica uplaćena u Molu!
Vesti iz policije
Šarena strana
Impresum


Design by VA