Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2008. szeptember

Címoldal
120 kisdiák kezdte meg a tanulást!
Községi hírek
A munkanélküliek díjmentes átképzése
Munkalátogatáson az egészségügyi titkár
Meghiúsult az adai vegyesvállalat terve
Korszerű berendezések, haladó szemléletű tanárok
Októberben idősek klubja nyílik Adán
Megkezdődött...
Barátoknál jártunk
Napsugaras ősz, tanfolyamok, előadások...
Az iskolai agresszió
Amit megteremtettünk, ne hagyjuk tönkremenni
„Mit sütsz, kis szűcs?…”
A moholi vadászat 130 éve
Új gépkocsi az adai iskolának
Drágábbak a lakások Adán
„Tűzoltó leszel, s katona”
A legszebb nyári élményem
Hogyan tanuljunk?
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Rendőrségi hírek
Házilag főzött kábítószer
Zöld levél
A szakszervezeti szervezkedés joga
Egynapos művésztelep
Festmény köszönettel
Címeres nemeslevelek - V.
Árnyas oldal
A lányok öt napon át rúgták a bőrt
Focisuli 2008
Sport
V. CAC kutyakiállítás
40 éves osztálytalálkozók Adán
Tarka oldal
Impresszum

Napsugaras ősz, tanfolyamok, előadások...

    A Vöröskereszt épületére szinte rá sem lehet ismerni, ezért nem is csoda, hogy ottjártunkkor Krizsán Vilmos titkárt először arról kérdeztük, mikor kerül sor az átadására.
    Bízom benne, hogy október elsején, Az idősek nemzetközi napján átadásra kerül a klubhelyiség és megkezdheti működését a nappali tartózkodásra berendezett klub – válaszolta Krizsán Vilmos . – Az épület tatarozásának 3. és 4. fázisa is befejezésre kerül és ezzel most már csak kisebb javítások maradnak hátra. Több éves kitartó és áldozatos munka után végre megfelelő körülmények között foglalkozhatunk az idősekkel, de a gyerekekkel és felnőttekkel is.
     Milyen programokat szerveznek az időseknek ?

    – A klubhelyiségben történő állandó tevékenység mellett vérnyomás- és vércukorszint-méréseket végzünk. Októberben sor kerül a Napsugaras ősz elnevezésű rendezvényre, ahová a 70 évesnél idősebbeket hívjuk meg. Október 5-én Moholon a nyugdíjasok klubjában, október 12-én Adán a Második Helyi Közösségben és október 19-én Adán az Első Helyi Közösségben tartunk összejöveteleket. Ezeken a műsoros délutánokon tavaly több mint 300-an voltak jelen. Az idén szeretnénk Törökfaluban és Völgyparton is egy-egy örömteli délutánt szerezni ennek a generációnak. Az idősekről való gondoskodás programja keretében további látogatásokat tervezünk, a leginkább rászoruló öregek részére pedig tisztálkodási csomagokat biztosítunk.


A tartományi elsősegély-nyújtási verseny első helyezett adai csapata

    Milyen programok indulnak a fiatalok és felnőttek részére?
    – Kezdődnek az elsősegély-nyújtási tanfolyamok. Először bemutatókat tartunk a község valamennyi iskolájában, utána összeírjuk az érdeklődőket és október végén lesznek az első órák. Az idén is minél több diákot szeretnénk megtanítani az elsősegélynyújtásra, de jó lenne újra jól felkészíteni a csapatokat a községi és tartományi versenyre is. A nyáron a középiskolás csapatunk első lett a tartományi verseny B ligájában és a legjobbak között versenyezhetett. Ez kötelez bennünket. Sajnos nem sikerült új ruhákat vásárolnunk a gyerekeknek, de reméljük a jövő évi versenyig lesz majd aki segít nekünk. Az Egészségház segítségének köszönhetően sikerült egyforma ingeket varratnunk, amelyekben a csapataink már felismerhetőek lesznek. Sokkal többet kellene az elsősegélynyújtásra költenünk, de sajnos nincs miből. Most újra tanfolyamot indítunk a munkaszervezetek dolgozói részére is, remélve, hogy az itt befolyó pénzt felszerelésre költhetjük majd.
    Milyen tanfolyamokat indítanak még?
    –  Számítógép-kezelői tanfolyamokat is indítunk kezdők részére és a 2. fokozatra. Dér Oszkár oktatónk 6 héten keresztül foglalkozik majd a jelentkezőkkel. Várjuk a jelentkezéseket az angol, német és szerb tanfolyamokra is, hiszen már nyolc éve szervezzük ezeket . Örülünk neki, hogy sokan rajtunk keresztül gyarapították tudásukat. A Vöröskereszt ezzel is segít, hiszen a tudás az, amit nem vehetnek el senkitől. Egyébként háziápolási tanfolyamot is tervezünk.
    Biztos lesznek más programok is?
    – Természetesen. Kirándulást szervezünk a véradóink és aktivistáink számára október 11-én Szenttamásra. A középiskolában előadásokat tartunk a végzősök számára az önkéntes véradásról, az elsősöknek pedig az AIDS-ről. Október végén tartjuk meg a Szolidaritási napok elnevezésű gyűjtési akciónkat, mellyel a rászorulókon szeretnénk segíteni a nehéz téli hónapokban. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy folytatni tudjuk a függőségi betegségekkel kapcsolatos tréninget, hiszen egyre inkább elharapódzik a fiatalok körében az alkohol- és a drogfogyasztás. Egy új programot is szeretnénk elindítani, amelynek a Közösségben élni elnevezést adtuk. Ebben a barátság, a család és a közösség emberformáló szerepét szeretnénk kiemelni. Ezt a programot az általános meg a középiskolában is feldolgoznánk. Sajnos, a megvalósításhoz, mint minden más programunk megvalósításához is, pénz kell. Azzal pedig nagyon rosszul állunk, hiszen hónapról hónapra alig tudjuk fenntartani szervezetünk működését. Szükségünk lenne az önkormányzat hathatósabb támogatására, ezt irányozza elő a Vöröskeresztről szóló törvény is. Az a 160 ezer dinár, amit évente kapunk borzasztóan kevés. Nekünk vannak szakembereink, önkénteseink, kézikönyveink, szórólapjaink és jó programjaink, de pénz nélkül mi sem tudunk dolgozni. Reméljük, ezt közösségünk vezetői is belátják majd – fejezte be a beszélgetést Krizsán Vilmos.

Velez Teodóra

septembar 2008.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Besplatna prekvalifikacija
Sedmica uplaćena u Molu!
Vesti iz policije
Šarena strana
Impresum


Design by VA