Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2008. március

Címoldal
Ünnepek és hétköznapok
Szép vers mára
Községi hírek
Đinđićre emlékeztek
A Második Helyi Közösség tavaly elvégzett munkálatai
Külföldi tőke segítségével közös beruházás Adán
Jézus kereszthalála
A húsvét története
Virágárnyékban
Mikor miért szólnak a harangok?
Tavaszi történet
A Törökfalusi Helyi Közösség 2007-ben
Három kovács egy kovács
Lépésről lépésre Mari nénivel
Tavasz
Tisztújítás a moholi Önkéntes Tűzoltó-testületben
A szakszervezet szerepe a munkahelyi egészségvédelemben
Gondolatok egy kézimunka-kiállítás kapcsán
Megemlékezés Adán
Hírek
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
Hittanosok tollából
Nyelvi figyelő
Községi szavalóverseny
Zöld levél
Mind erőteljesebben pattog a kaucsuklabda
Békéscsabai és adai győzelem
Andruskó Károly 1915-2008
Búcsú barátunktól
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Sportoldal
Tarka oldal
Impresszum

A HÚSVÉT TÖRTÉNETE

    A húsvét a keresztény világ egyik legnagyobb ünnepe, Jézus feltámadását ünneplik mindenhol a templomokban és a családokban.
    A történet szerint pénteken Jézust keresztre feszítették a római katonák, mert azzal gyanúsították, hogy forradalmat akart indítani tanításaival és, hogy ő akart lenni a király. Ezért csúfságból tövis koronát tettek a fejére, kezét, lábát odaszegezték a kereszthez és a feje fölé odatűztek egy papírt, amin ez állt: I.N.R.I. – Magyarul: Názáreti Jézus, Judea királya. Szegény meg is halt néhány órán belül, a családja eltemette, zsidó szokás szerint egy barlangot ásva a domboldalba az Olajfák Hegyén és egy nagy kővel takarták be a sírt.
    Családja és tanítványai vasárnap mentek ki a sírhoz, de mit találtak ott…? A gödör üres volt, egy angyal állt mellette és mondta: FELTÁMADT !
    A világ minden táján ünneplik valamilyen formában a húsvétot, de lássuk a mi vidékünk szokásait:
    Virágvasárnappal kezdődik a nagyhét. Ez a nap Jézus Jeruzsálembe történő bevonulásának emlékünnepe. Vidékünkön a hívők barka ágat visznek a templomba, ahol azt a pap megszenteli. A  barkaszentelést már a VII. század óta végzik, amely a keresztény és a pogány szokások és hiedelmek ötvözete.
    Nagycsütörtök, nagypéntek és nagyszombat a nagyhét jeles napjai, ami nagyböjt utolsó hete. Nagycsütörtökön, Jézus az utolsó vacsorán elmondja baljós előérzeteit tanítványainak, majd beszélt a feltámadásról is. Ezen a napon megszűnik a harangozás, az orgonaszó és legközelebb nagyszombaton szólal meg újra. Liturgikus szokás a nagycsütörtöki lábmosás. Mindennek célja, hogy Jézus példáját követve alázatra nevelje az embereket.
    Nagypéntek, a keresztrefeszítés napja a legnagyobb gyász és a böjt ideje. Ezen a napon a templomokban csonkamisét tartanak, ahol felidézik Jézus szenvedését.
    Nagyszombat már a feltámadás reményteljes változásait fejezi ki, az oltárt virágokkal, zöld ágakkal díszítik, jelezve ezzel az ünnepélyes szertartással, hogy az élet újra kezdődik.
    Húsvétvasárnap a keresztény világ Krisztus feltámadását ünnepli. Ehhez a naphoz munkatitalom fűződik. Ekkor már a nagyböjti tilalom után szabad volt táncolni, bálokat rendezni, és természetesen enni. A katolikus hívők sonkát, tojást, kalácsot és bort fogyasztanak ezen az ünnepen.
    Húsvéthétfő legjellemzőbb szokása a húsvéti locsolás és az azzal járó köszöntő. A lányokat régen ezen a napon friss vízzel, ma pedig kölnivel locsolják meg a fiúk. A locsolás jutalma a piros tojás, ami ősi termékenységszimbólum.
    Ünnepeljünk az idén is, tiszteletben tartva őseink szokásait hagyományait!

    Boldog húsvéti ünnepeket kívánok!

Sáfrány Ágnes

mart 2008.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Ovogodišnji planovi Prve mesne zajednice u Adi
Kada, zašto zvona zvone?
Mladi pišu
Molski dobošar
Vesti iz policije
Šarena strana
Impresum


Design by VA