Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2008. március

Címoldal
Ünnepek és hétköznapok
Szép vers mára
Községi hírek
Đinđićre emlékeztek
A Második Helyi Közösség tavaly elvégzett munkálatai
Külföldi tőke segítségével közös beruházás Adán
Jézus kereszthalála
A húsvét története
Virágárnyékban
Mikor miért szólnak a harangok?
Tavaszi történet
A Törökfalusi Helyi Közösség 2007-ben
Három kovács egy kovács
Lépésről lépésre Mari nénivel
Tavasz
Tisztújítás a moholi Önkéntes Tűzoltó-testületben
A szakszervezet szerepe a munkahelyi egészségvédelemben
Gondolatok egy kézimunka-kiállítás kapcsán
Megemlékezés Adán
Hírek
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
Hittanosok tollából
Nyelvi figyelő
Községi szavalóverseny
Zöld levél
Mind erőteljesebben pattog a kaucsuklabda
Békéscsabai és adai győzelem
Andruskó Károly 1915-2008
Búcsú barátunktól
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Sportoldal
Tarka oldal
Impresszum

Külföldi tőke segítségével közös beruházás Adán

    Az adai ipari negyed a közeljövőben újabb létesítménnyel gyarapszik. Február 21-én az INO Brežice szlovén cég meghatalmazott adai képviselője, a Termometal igazgató-tulajdonosa Micsiz József aláírta az önkormányzattal kötött szerződést, amely a telek 99 évi használatát tartalmazza. Ez volt az utolsó láncszem azokban az előkészületekben, melyek a két cég közös befektetésére vonatkoznak, ami végeredményben azt jelenti, hogy a közeljövőben (már májusban) elkezdődhet a közös gyárrészleg kiépítése. Ez lesz Adán a másik jelentős ipari beruházás, azzal, hogy ebben az esetben külföldi tőke is részt vesz a megvalósításban.

    Ezekről a kérdésekről magával a legilletékesebbel, Micsiz Józseffel beszélgettem el, ő a következőket mondta:
    - Tudjuk, hogy a Termometal még 2007-ben egy közös beruházásba kezdett az INO Brežice szlovéniai céggel több mit tíz éves személyes kapcsolat, és az adai lehetőségek eredményeként. Az INO Brežice cég tulajdonosa maga is meggyőződhetett arról, hogy vállalkozását itt akár egyedül beindíthatja, akár közös vállalat formájában. Mivel fémipari vállalatról van szó, aminek tudvalevőleg Adán nagy hagyományai vannak, valamint az önkormányzat pozitív hozzáállása folytán pozitív döntés született a beruházó INO tulajdonosa részéről, így azt is elmondhatjuk, hogy külföldi tőke beáramlása Adára ezen keresztül valósul meg először. A beruházás teljes termelési programja a külföldi piac felé irányul. Mindez legalább 50 új munkahelyet fog nyitni a fémes szakmában (hegesztők, mezőgazdasági gépszerelők, lakatosok, CNC megmunkálók, operátorok stb.)
    Milyen újítások lesznek a közös vállalkozásban, és hogyan épül meg?
    - Ki kell hangsúlyoznom, hogy a magas szintű szakmai tudásnak köszönhetően elsőnek Adán, de azt hiszem Vajdaságban is, kerül sor a lemez lézervágású technológia alkalmazására, valamint olyan lemezmegmunkáló gépek is programba kerülnek melyek teljes egészében számjegyvezérlésűek. Mindezek alkalmazását már erre az évre tervezzük. Magát a beruházás időtartamát 3 évre irányoztuk elő, értéke pedig 3,4 millió euró. Ezeket az eszközöket főleg kölcsönökből próbáljuk előteremteni, elsősorban az INO Brežice EU-s befektetési alapokból, másrészt a szerbiai kormány a gazdasági és regionális fejlesztési minisztériumának segítségére számítunk. Ezek olyan kölcsönök, ahol nem kell jelzálog garancia, hosszúlejáratú kölcsönök, 1-3%-os évi kamattal.
    Mit nyer a Termometal, mit nyer Ada község ezzel a közös vállalkozással?
    - Ha egy szóval válaszolhatnák, azt mondanám, sokat. Nagyon fontos ez a beruházás itt ezen a környéken, mivel Szlovénia már az Európai Unió tagja, ami a lehetőségek széles skáláját nyitja meg. Nem várhatunk mi itt az EU csatlakozásra, lépni kell előre. Ez lényegében azt jelenti, hogy így sokkal könnyebben és gyorsabban juthatunk Európába, ez a közös vállalkozás azt is garantálja, hogy a Termometal termékei biztonságosan és könnyebben – igaz még szlovén zászló alatt – ki tud jutni az EU piacára, ami nagy jelentőséggel bír. De van még egy fontos vetülete ennek a közös vállalkozásnak. A Termometal elsősorban a CNC gépek beruházását célozta meg, így termelését is erre irányította. A modern lemezmegmunkáló technológiára már nem tudtunk eszközöket biztosítani, de itt az alkalom, hogy erre a szegmensre most külön figyelmet szenteljünk. Az új részlegben a legmodernebb technológia alkalmazása fog dominálni, ami nem más, mint a lézervágás, plazmavágás, CNC vágás, élhajlítás, értsd mindezt a lemez megmunkálására. Ezek olyan technológiák, amelyek pillanatnyilag nincsenek a Termometálban. Ha a két vállalat együttműködése megszületik, a mai német partnerünk is több újabb munkát tud majd biztosítani nekünk, és ezzel a kivitel értékét növelhetjük.
    Ami pedig a községet illeti, terveink szerint a közös vállalatban létesítendő 50 munkahelyen kívül indirekt úton még 100-150 új munkahely nyílhat a vállalkozóknál. Arról van szó ugyanis, hogy az INO Brežice programja már eddig is nagyban támaszkodik a beszállítókra (más szóval: bedolgozókra), ami azt jelenti, hogy az alkatrészek nagy számát kis vállalkozók, saját üzemükben állítják elő, amit azután a vállalatban szerelnek össze. Meggyőződésem, hogy az adai vállalkozók ezt a lehetőséget felismerik, kihasználják, hiszen a világon ma már ez a modell működik. Bízom benne, hogy 2009-ben, amikor beindul a termelés, stabil és megbízható beszállítóink lesznek, akik természetes, hogy  tiszteletben tartják a határidőket és a minőséget. Az áraknak pedig olyanoknak kell lenniük, hogy mindkét fél megtalálja a maga számítását.
    Végezetül szeretném felhívni minden érdekelt figyelmét azokra a lehetőségekre, amelyek az EU-s pályázatokon való részvételre utalnak. Tavaly ugyan megalakítottuk a fémipari vállalkozók asszociációját, de nem sokat produkáltunk, főleg elfoglaltságunk miatt. Az asszociáció normális működése érdekében állandó munkaerőt kellene alkalmazni (jogász, közgazdász), akiken keresztül rengeteg elgondolás, terv, lehetőség valósulna meg mindannyiunk javára – fejezte be Micsiz József.

Vastag János

mart 2008.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Ovogodišnji planovi Prve mesne zajednice u Adi
Kada, zašto zvona zvone?
Mladi pišu
Molski dobošar
Vesti iz policije
Šarena strana
Impresum


Design by VA