Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2008. március

Címoldal
Ünnepek és hétköznapok
Szép vers mára
Községi hírek
Đinđićre emlékeztek
A Második Helyi Közösség tavaly elvégzett munkálatai
Külföldi tőke segítségével közös beruházás Adán
Jézus kereszthalála
A húsvét története
Virágárnyékban
Mikor miért szólnak a harangok?
Tavaszi történet
A Törökfalusi Helyi Közösség 2007-ben
Három kovács egy kovács
Lépésről lépésre Mari nénivel
Tavasz
Tisztújítás a moholi Önkéntes Tűzoltó-testületben
A szakszervezet szerepe a munkahelyi egészségvédelemben
Gondolatok egy kézimunka-kiállítás kapcsán
Megemlékezés Adán
Hírek
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
Hittanosok tollából
Nyelvi figyelő
Községi szavalóverseny
Zöld levél
Mind erőteljesebben pattog a kaucsuklabda
Békéscsabai és adai győzelem
Andruskó Károly 1915-2008
Búcsú barátunktól
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Sportoldal
Tarka oldal
Impresszum

Tavasz

    A körülöttünk lévő természet vegetációs folyamata, a mi beleszólásunk ellenére megkezdte az általa előírt, azaz bennlévő igényt az életre. Élet melyet az Alkotótól kapott kódok szerint működik, teszi  hasznossá önmagát, szépíti a földgolyó minden pontját, hogy az itt élő „homo sapiens” jól érezze magát. Tehát a természet felébredt felváltva a sáros telet, érkezik a tavasz, az ébredés, az élni akarás folyamata, mely vidámságot és örömet szeretne belopni az ember szívébe. Az emberek között is észre lehet venni a tavasz folyamatát, mivel többet sürgünk és szorgoskodunk a kertben, a határban, hogy környezetünk szebb legyen. Egy szóval ez a tavaszi jelenség minket is indított a változtatásra, és belesegítésbe a természetes folyamathoz.
    Mindez tapasztalható volt kicsiben vidékünkön, amikor egy napos hétköznap kellős közepén a nyugodt tavaszi csendet erős zúgás törte meg. Pálfi Iván és két társa terepjáró motorjaikkal megérkezett Törökfaluba. Adáról indultak a túrára, és minket is útba vettek. Jómagam is kinéztem az iroda ablakán. Azt hiszem, hogy sokan mások is megtették a nagy hangzavar hallatára.
    Kicsi gyermekeink a törökfalui ovisok és völgyparti ovisok - kis iskolások húsvéti kifestőket színeztek ki, melyek a helyi közösség épületeiben vannak kiállítva. Ezzel is a tavasz és húsvét ünnepét jelezve kedveskednek a falubelieknek.
    Március 12-én délelőtt az adai egészségház dolgozói vérnyomás-, vércukor-, testsúly- és magasságmérést végeztek Törökfalun a HK épületében, ezen ötvenen vettek részt. Ezt az akciót este a vérnyomás okairól és megelőzéséről szóló előadással folytatták.
    Törökfalu számára, de a környező településeknek is igen fontos esemény történt március 1-jén. A becsei magántulajdonban lévő Mio-Gor kereskedelmi vállalkozás üzletet nyitott. Háztartási és villamossági eszközöket, barkácsfelszerelést, festéket és sok mindent, amire szükség van egy ház körül, megtalálhat a vásárló a kicsi üzletben. Tehát sok mindent meg lehet találni amiért a nagyobb településekre nem kell beutazni külön. Az üzletben két helybeli lakos dolgozik: Komlós István és Mihalek Jutka. Az ő tapasztalatuk és ez az üzlet nagyon jól jött az itteni lakosoknak. Ez az üzlet az egyes számú a becsei Mio-Gor üzletláncban mivel van még Becsén, Pérerrévén, Moholon és Adán is üzletük. Az itteni üzlet megnyitás március 1-én történt meg reggel 8 órai kezdettel  agy akció során, hogy a vásárlók részt vehettek a nyeremények  kihúzásában. A fődíj egy DVD készülék volt, Kiss Violetta nyerte meg, valamint két porszívót Bakos István és Vince Szebasztián, két vasalót Csúzdi Ferdinánd és Szakács Edit, két asztali porszívót pedig Doszkocs Julianna és Trombitás Klárika nyerték meg. Magát a húzást az üzlethelység előtti téren bonyolították le, a legfiatalabb részvevőnek Kiss Valentinának a közreműködésével. Az üzlet 8-19 óráig tart nyitva, és valóban nincs, amit nem lehet benne megtalálni, amire szüksége van egy háztartásnak a mindennapi munkában.
    Mindannyian reméljük, hogy sem a tulajdonosok, sem a vásárlók nem fognak csalatkozni ebben az üzletben, amely megnyílt Törökfalun.

Molnár József.

mart 2008.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Ovogodišnji planovi Prve mesne zajednice u Adi
Kada, zašto zvona zvone?
Mladi pišu
Molski dobošar
Vesti iz policije
Šarena strana
Impresum


Design by VA