Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2008. március

Címoldal
Ünnepek és hétköznapok
Szép vers mára
Községi hírek
Đinđićre emlékeztek
A Második Helyi Közösség tavaly elvégzett munkálatai
Külföldi tőke segítségével közös beruházás Adán
Jézus kereszthalála
A húsvét története
Virágárnyékban
Mikor miért szólnak a harangok?
Tavaszi történet
A Törökfalusi Helyi Közösség 2007-ben
Három kovács egy kovács
Lépésről lépésre Mari nénivel
Tavasz
Tisztújítás a moholi Önkéntes Tűzoltó-testületben
A szakszervezet szerepe a munkahelyi egészségvédelemben
Gondolatok egy kézimunka-kiállítás kapcsán
Megemlékezés Adán
Hírek
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
Hittanosok tollából
Nyelvi figyelő
Községi szavalóverseny
Zöld levél
Mind erőteljesebben pattog a kaucsuklabda
Békéscsabai és adai győzelem
Andruskó Károly 1915-2008
Búcsú barátunktól
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Sportoldal
Tarka oldal
Impresszum

HÍREK

Ajándékcsomag az újszülötteknek

    Községünk Népességpolitikai Bizottsága idén is értékes babacsomagokat adott át az év első újszülötteinek. A Bizottság dr. Ivanovics Balda Margaréta gyermek-szakorvost és Csányi Ágnes védőnővért hatalmazta fel a csomagok átadására, amire március 13.-án került sor az adai illetve a moholi Egészségházban.
    A népesedési akciónak a Tartományi képviselőház a fő támogatója, ahol a költségvetésben meghatározott eszközöket láttak elő, amit községenként osztanak szét és mindenki saját belátása szerint használja fel de kizárólag a népességpolitika célkitűzéseinek megvalósítására. Az adai Bizottság ezúttal 10-10.000 dinár értékben gazdag ajándékcsomagot  állított össze három újszülött részére, amely a babakelengye minden fontos részét tartalmazza (tisztálkodószerek, pelenka, mosópor, paplan, takaró, párna, játék és még fotóalbum is.).
    A három szerencsésnek is mondható újszülött illetve családjuk a következők: Hegedűs Nataniel, kisfiú (Ada, Cseh Károly u. 5/a), ő a harmadik gyerek a családban, január 10-én született. A csomagot édesapja László és édesanyja Julianna vette át, akik rendkívül megörültek, mondván erre mindig szükség van.
    A második újszülött ugyancsak kisfiú, Zsáki Dániel (Ada, Laze Kostića 32), ő a második gyerek a családban. A kicsi január 11.-én született. Az apuka Róbert és anyuka Erika örömmel nyugtázták ezt a szép gesztust és megköszönték a csomagot.
    A harmadik újszülött Gyarmat Anasztázia, kislány (Mohol, Temető utca 5), első gyermek a családban, így a boldogság az apuka Ferenc és anyuka Tünde részéről még nagyobb. (Fotók a Tarka oldalon!)

V. J.

Ebéden a hídászok

    Azt hiszem, nem esek túlzásba, ha azt mondom, hogy most már minden kétséget kizáróan megépül a rég megálmodott híd. Szemmel láthatóan haladnak a munkálatok sokunk nagy érdeklődése mellett, hisz naponta látogatják az emberek, és kíváncsian kísérik, hogyan nő ki a földből a hídláb, hogyan épül a több mint 50m magas tartópillér, több százan kisérték végig hogyan helyezték fel az első hídelemeket a helyükre. A hídépítők hatalmas munkát végeznek, megállás nélkül dolgoznak szinte milliméternyi pontossággal, amit mi szemlélők a partról is láthatunk.
    Szép és megkapó gesztusban részesítette ezeket az embereket, a „hídverőket”, február végén az adai Első, Második és a Törökfalusi Helyi Közösség, valamint az önkormányzat, amikor ebédet adott ezeknek a különleges munkát végző embereknek. A mintegy nyolcvan hídépítő munkás örömmel fogadta a meghívást és az Első Helyi Közösség nagytermében a helyi közösségek, és az önkormányzat képviselőivel baráti hangulatban fogyasztotta el a kitűnő savanyú levest és a malacsültet.
    Ennyi figyelmet mindenképen megérdemelnek ezek az emberek.
     (Képek a Községi hírekben)

V. J.

VALDI DISZKONT ADÁN

    Március 14-én, pénteken délelőtt az adai polgárok nagy megelégedésére hivatalosan is megnyílt városunkban egy nagyobb diszkont áruház, a Valdi.
    Az üzletközpont mintegy 2000 m2-en rendezkedett be, ahol több ezer termék várja a vásárlókat. Az üzletben egyenlőre tizenkilenc dolgozót foglalkoztatnak, akiknek kizárólagos feladatuk, hogy a vevők kedvébe járjanak.


Dragan Ačić és Almir Zeineli, a Valdi diszkont üzletemberei

    – Vajdaságban 2006 óta működik ez az üzletláncolat, Kanizsán, Zentán és most Adán. Feltett szándékunk, hogy miután „meghódítottuk” az adai közönséget, tovább terjeszkedjünk. Ez még csak a kezdet, árukínálatunkat is állandóan bővíteni fogjuk és üzletünkben jó házigazdához illően egyéb meglepetésekkel, ajándékokkal és kóstolókkal szeretnénk kedveskedni vásárlóinknak – mondta Almir Zeineli a Valdi diszkont kereskedelmi és marketing előadója.

    Így történt ez már a megnyitón, amikor az üzletház minden idelátogatónak egy kerámiacsészét adott ajándékba. És mit szólnak ehhez a vevők?
    Azt hiszem, se többet, se kevesebbet, a Valdi diszkont meghonosításától valamennyien a vásárlók jobb és olcsóbb ellátását reméljük.

Sáfrány  Á.

Könyvbemutató Moholon

    Baranyi István anyakönyvvezető a moholi Kultúr-otthonban március 29-én 17 órai kezdettel tartja Mohol rendezett tanácsú nagyközség – mezőváros című könyvének bemutatóját.
    A szerző Mohol történetének kronológiai áttekintését rendezte el könyvében, és szívesen lát minden érdeklődőt, hogy bemutathassa azt.
    Az olvasmány pénzszükségleteit elsősorban a moholi Helyi Közösség látta el, emellett az adai Helyi Önkormányzat, a moholi Idősek Otthona - Nacsa István, és Milan Pejčić is anyagi hozzájárulásukkal segítették a könyv kiadását.
    A könyv szerzője, Baranyi István, valamint fő támogatója, a moholi HK mindenkit szeretettel várnak!

Lajkó Szilvia

Az adai ÖTT évi közgyűlése

    Az adai Önkéntes Tűzoltó-testület március 2-án tartotta választási évi közgyűlését, ezen 35 tűzoltó, egy tiszteletbeli tag és hat vendég volt jelen. A megjelenteket id. Kiss Tibor alelnök üdvözölte, mivel igazolt okok miatt Katona Pál elnök nem volt jelen az ülésen. A napirendi pontok elfogadása után és a javasolt munkaelnökség megválasztása után megvitatták a múlt évi munkáról szóló jelentést. Ez a megvalósítás szempontjából megfelelő osztályzatot kapott. A sikerek között szerepel, hogy a moholi körzeti versenyen a junior B fiúcsapat első helyet szerzett, ezzel jogot szerzett az idei országos versenyen való részvételre.
    Az idei évi munkaterv tartalmazza a rendszeres munka leírását, azzal, hogy az ÖTT 125 éves fennállásának megünneplését is beiktatták a munkatervbe.
Az ülés végén megválasztották a vezetőséget, abban az összetételben, amelyet az elnökség a legutóbbi ülésén javasolt, és lapunk előző számában már közöltünk.

Bálizs Géza

Csak úgy mesélek

    Érdekes és élvezetes rendezvényt láttunk március elején a Szarvas Gábor Könyvtár színháztermében: a közönség találkozott Utasi Árpád csantavéri fiúval, aki az RTL Klub TV állomás nemzetközi vetélkedő műsorában, a Csillag születik-ben elnyerte az első helyet, maga mögött hagyva a Kárpát-medencéből részt vevő többi versenyzőt.

    A választékosan és szépen beszélő Árpi négy mesét mondott el, közben, hogy a műsora ne legyen egyhangú, a műsorvezető szavalatokkal, nyelvi játékkal, találós kérdésekkel, sőt még barkochbázással tette érdekessé és élvezetessé a műsort.

Bálizs G.

Irodalmi vetélkedő és koszorúzás a szabadságharc emlékére

    Pénteken, március 14-én az 1848-as szabadságharc és forradalom emlékére irodalmi vetélkedőt rendeztek a moholi Novak Radonić Általános Iskolában. Az adai Baraparty együttes Petőfi-dalait követő verseny során négy csoport, a Tüzes kard, a Forr a dalom, a Pilvax ifjai és a Nagyágyúk tették próbára a szabadságharc egyik legnagyobb alakjának, Petőfi Sándornak az életéről, költészetéről szerzett ismereteket.
    Szombaton a megemlékezés a moholi katolikus temetőben, a szabadságharc áldozatainak emlékére állított kopjafánál folytatódott, ahol Sass Tamás, a Magyar Polgári Szövetség községi elnökének ünnepi beszéde után Sípos Ilona, a Magyar Köztársaság Szabadkai Főkonzulátusának képviselője mondott köszöntőt. Rácz Szabó József, a Magyar Polgári szövetség elnöke beszédében a vajdasági magyarság összefogásának jelentőségére hívta fel a figyelmet, kiemelve, hogy az összefogásnak nemcsak a szavak szintjén, hanem a tettekben is meg kell valósulnia.
    A csókai Rákóczi Férfikórus ünnepi műsora után a kopjafánál  a Magyar Polgári Szövetség, az adai önkormányzat, a Demokrata Párt, a Rákóczi Szövetség, az Ifix Ifjúsági Szervezet és a G17+ képviselői helyeztek el koszorút.

Józó Mónika

Látványos gálaműsor

    A New Ada Dance Táncklub a nemzetközi nőnap alkalmából, március 8-án a színház, zsúfolásig megtelt termében igen látványos gálaműsorral kedveskedett a hölgynézőknek, de ugyanúgy élvezték a férfinézők is. A pazar ruhakölteményeket felsorakoztató programot a mazsorett csoport kezdte, majd az idősebb korosztály táncait láthatta a közönség. Utána az iskolások csoportja következett, de felléptek az óvodások is az ő kacsatáncukkal. A Meteor csoport is nagy tetszést váltott ki a közönség soraiban, őket nyugodtan nevezhetnénk zsonglőröknek is, – annyira ügyesen forgatták, pergették a kötélgolyókat. A továbbiakban a modern táncok voltak műsoron (hip-hop, samba, twist, latin-mix és disco táncok).
    A látványos műsort komolyzenei betétek tették még színvonalasabbá, melyben a zeneiskola diákjai és tanárai vettek részt.

Bálizs G.

mart 2008.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Ovogodišnji planovi Prve mesne zajednice u Adi
Kada, zašto zvona zvone?
Mladi pišu
Molski dobošar
Vesti iz policije
Šarena strana
Impresum


Design by VA