Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. július

Címoldal
Az óriási munka meghozta az eredményt
Megünnepeltük Ada napját
Megünnepeltük Ada napját - képek
Ada ünnepelt
Elégedett házigazdák és szervezők
Civilben az olimpiáról
Önkormányzati eseménynapló
A levegő bajnokai
Itthon ünnepeltek
Nyitva állt az Aranykapu
A határon túl játszani mindig felemelő érzés
Kishírek
Június a tanyavilágban
Gazdag programmal készülnek Mohol ünnepére
Közünk a zsidókhoz
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Hódi Sándor könyvének bemutatója
Az iskolából jelentik
Hittanosok tollából
Az emberiség a természet hatalmában
Zöld levél
A sárgadinnye
Adai csapatok és sportolók helyezése az olimpián
Tömeges volt a Böködi-emlékverseny
Olimpiai érmeseink
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

Városszéli szabadtéri előadás
NYITVA ÁLLT AZ ARANYKAPU
  • A nyári napforduló után két napra (június 24.) ünnepeljük Szent Iván napját, Keresztelő Szent János születésnapját, ami a katolikus egyházi évben főünnepnek számít (a pravoszlávoknál július 7. Ivanjdan). Évről-évre ezen a napon tartja az adai, gunarasi Aranykapu Művelődési Egyesület évadzáró ünnepét (idén június 25-én), ami immár 9. volt az évek sorában.

    A rendezvényre a lóversenypálya melletti szabad térségen került sor, ahol az egyesület táncosai, énekesei, vers- és szövegmondói léptek fel a mintegy 400 főre tehető közönség előtt. Ritkán lehet ekkora tömeget látni manapság művelődési előadáson, ám az Aranykapunak évről-évre sikerült mozgósítania községünk „színpadszeretőinek” tömegét, amihez kétségtelenül hozzásegít a városszéli szabad mező, a lekaszált búzatábla egyre ritkábban érezhető illata, a vöröses naplemente látványa.
    Másrészt az emberek, a fiatalok tudják, hogy a színes seregszemle után az emlékeinkből visszahozott, hagyományos tűzgyújtásra, a szentiványi tűzugrálásra kerül sor, aminek elődeink a szórakozás mellett mágikus gyógyítóerőt is tulajdonítottak.


Harmat Tímea és Sóti Zsuzsika

    Az idei előadást az alig egy éve alakult Aranyalma nevű vonós zenekar bácskai ugrós dallamokkal kezdte, majd a csókai vendégek, a Topogó néptánc-csoport gyermekjátékokat és táncszámokat adott elő. Az est kellemes meglepetése volt Harmath Tímea, aki több alkalommal is figyelemre méltó versmondással lépett fel és megcsillogtatta tehetségét. A Sóti-család legfiatalabb tagja, Zsuzsanna az idei Szólj síp, szólj! népzenei vetélkedőn arany fokozatot ért el és most is megmutatta tehetségét, egyrészt különleges hangjával, másrészt találékonyságával, mert amikor éneklés közben rájött a köhögés, ezt szimpatikusan derűs epizódra tudta változtatni. Teljesítményéért nagy tapsot kapott.


Lebilincselő élmény a legnagyobbak csoportjának tánca

    A középiskolások vetélkedőjén második helyet szerzett Katona Nikolina és Adrianna a tőlük megszokott színvonalon bácskai népdalokat énekelt, a helybeli Apróka Kopogtatóka együttes, amelyik a Kőketánc vetélkedőn harmadik helyezést ért el, délalföldi gyermekjátékokat és táncokat adott elő. Utánuk következett a Pengető citeraegyüttes, a Pöttöm, a Pántlika népdalkórus, majd az est másik fénypontja, Sóti Erzsébet és Bacsa Levente kalotaszegi táncai. Ők mindketten a békéscsabai zenei középiskola tanulói.
    A hivatalos műsort a Kopogtató néptánccsoport mezőségi táncokkal zárta, majd Sóti Éva, az Aranykapu Művelődési Egyesület művészeti vezetője mondott köszönetet az egyesület oktatóinak, Virág Mihály kosárfonónak, Mészáros Arankának, a kézműves csoport vezetőjének, Brezovszki Vas Tímea és Vas Endre ének, illetve táncoktatónak és Hézső Zsolt citeraoktatónak. Az egyesület tagjai ugyanígy virágcsokorral mondtak köszönetet Sóti Évának az egész év folyamán tanúsított eredményes oktatói, nevelési munkájáért. Az előadás után a szabadkai Juhász zenekar muzsikált.


A nagyszámú közönség érdeklődve nézte az előadást

     Ez után lángra lobbantották a szentiványi tüzet és Sóti Ernő, az Aranykapu ME vezetője bátran nekifutott a magasra csapó lángoknak és elsőnek ugrotta át a tisztítótüzet. Őt a fiatal és idősebb ugrálók egész hada követte. Mondhatjuk, a jó szórakozás mellett a közönség így maga is részese lehetett az előadásnak, segített feléleszteni, élővé tenni nagyapáink, nagyanyáink elbűvölő hagyatékát!

Írta és fényképezte: Király János

jul 2007.

Naslovna strana
Proslavljen Dan Ade
Proslavljen Dan Ade - fotografije
Dnevnik aktivnosti Lokalne samouprave
U slavu radničkog sporta
Dani Mola - program
Vesti
Vesti iz policije
Molski dobošar
Osvajači medalja sa olimpijade
Tragom izgubljenog vremena
Šarena strana
Impresum


Design by VA