Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. július

Címoldal
Az óriási munka meghozta az eredményt
Megünnepeltük Ada napját
Megünnepeltük Ada napját - képek
Ada ünnepelt
Elégedett házigazdák és szervezők
Civilben az olimpiáról
Önkormányzati eseménynapló
A levegő bajnokai
Itthon ünnepeltek
Nyitva állt az Aranykapu
A határon túl játszani mindig felemelő érzés
Kishírek
Június a tanyavilágban
Gazdag programmal készülnek Mohol ünnepére
Közünk a zsidókhoz
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Hódi Sándor könyvének bemutatója
Az iskolából jelentik
Hittanosok tollából
Az emberiség a természet hatalmában
Zöld levél
A sárgadinnye
Adai csapatok és sportolók helyezése az olimpián
Tömeges volt a Böködi-emlékverseny
Olimpiai érmeseink
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

Június a tanyavilágban

    A sok csapadék után megérkezett a meleg, napos igazi aratóidő, amit a földművesek már nagyon vártak, hiszen meg kellett kezdeni a kenyérgabona betakarítását. Június közepén meg is kezdődtek a munkálatok a határban. Zúgtak az aratógépek, és csattogtak az üresen érkező kocsik, porfelhőt hagyva maguk után. Éjjel-nappal a forró levegőt áttörve a gépek morajló zúgása töltötte be környezetünket. A kevésnek tűnő gabonaparcellákat gyorsan learatták a modern technikával, valamint még a szomszéd községek településeire is eljutottak. Az idei aratás alatt a Valkai soron nem volt hosszú kocsisor, az előző évekkel ellentétben pár óra után a termelők át tudták adni a termést. Az aratás problémamentesen elmúlt, tűzesetek nélkül, aminek az önkéntes tűzoltók is örültek. Nem bánták, hogy nem akadt munkájuk az ügyeletük alatt. Tűz nem volt, de történt egy baleset a Nagypál tanyánál, szerencsére emberi áldozat nélkül. A Törökfaluból érkező traktorról lekapcsolódott két búzával teli pótkocsi, és belefordult az út melletti mocsárba, szerencsére a traktort és vezetőjét nem rántva maga után. Természetesen anyagi kár keletkezett, de amennyi gabonát meg tudtak menteni, azt kézi erővel visszarakták a pótkocsikra.

    Völgyparton a régi szélmalom rekonstruálása részben befejeződött, csak még egy ideiglenes tetőszerkezetet kellene magára az épületre helyezni, hogy az időjárási viszontagságok ne károsítsák meg az eddig elvégzett munkálatokat. Az adai AKORD cég munkásai új ablakokat, ajtókat építettek be, valamint külső fugázást és belső tapasztást végeztek el az épületen Most a szélmalom már messziről tündöklik, ennek a helybeliek is örülnek, valamint a „Jár a malom” elnevezésű július 22.-én tartandó ünnepségre készülődnek.
    Valkai soron az idén már a 10. aratóünnepség volt megtartva június 30.-án hagyományaink megőrzése céljából. Szombaton 7,30 órai  kezdettel már várták az érkező aratócsapatokat az Ifjúsági Otthon udvarában. Tizenhárom aratócsapat vett részt ezen a versenyen, első három helyezettjei az adai ifjak, a moholi nyugdíjasok és a muzslyai csapat lettek. Szép számban összejöttek az ünnepségre, akik megtekintették a versenyzők ügyességét, de voltak, akik részt is vettek a különböző vetélkedésekben melyeket megszerveztek. Az ünnepség egyik látványos pontja a kocsisok felvonulása volt, valamint a muzslyai ostorcsattogtatók, akik több alkalommal is megmutatták, hogy mekkorát tud szólni az ostor.

    Az ünnepi ebédet az Otthon udvarában felállított sátorban tálalták, ami disznó- és birkapaprikás volt, és hozzá vidám zene, amelyet a moholi Dutty együttes szolgáltatott. Az estéli tábortűznél elfogyasztott parasztvacsora, ami sültkolbász és szalonna volt, szintén nagy sikert aratott, és utána hajnalig tartó mulatozás, tánc következett.
    A jó dolgok mellett sajnos ott húzódnak a rosszak is, melyekre inkább nem szeretnénk odafigyelni, csak sajnos azok általában sokat rontanak, és problémát hagynak maguk után. Egy ilyen sajnálatos eset történt a Május 1 Mezőgazdasági Birtok háta mögött élő tanyavilággal a Szűgyi és Török tanya között. Az esti órákban e tanyák lakói észrevették, hogy a villanyáram meggyengült, és el is ment. Ugye a mai világban ez nem újdonság, még ha nem is volt vihar. Sajnos reggelre sem jött meg az áram, pedig már nagy szükség lett volna rá a fejés végett. Egyszer csak észrevették, hogy a trafó hiányzik a helyéről! Az éjszaka lába kelt, azaz ellopták. A zentai villanyegység és rendőrség értesítése után megoldódott a hiányzó trafó pótlása de a kár akkor is megvan, csak még a tettesek hiányoznak. Az egyik károsult tanya tulajdonosai egy egész  mélyhűtőnyi húst fel kellett, hogy dolgozzanak, vagy kidobjanak mire a villanyáram megérkezett.
    Hát ilyen a mai világunk, melyben mindent lehet és szabad, de ne feledjük, nem minden az emberiség javát szolgálja. Mindezzel szemben semmit sem tehetünk, csak tétlenül állunk és hallgatunk. Az idén még a kártevők is hamarabb megérkeztek, hangos falatozással mindent lerágnak a fákról, még a diófákat sem kímélik.

Molnár József

jul 2007.

Naslovna strana
Proslavljen Dan Ade
Proslavljen Dan Ade - fotografije
Dnevnik aktivnosti Lokalne samouprave
U slavu radničkog sporta
Dani Mola - program
Vesti
Vesti iz policije
Molski dobošar
Osvajači medalja sa olimpijade
Tragom izgubljenog vremena
Šarena strana
Impresum


Design by VA