Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. július

Címoldal
Az óriási munka meghozta az eredményt
Megünnepeltük Ada napját
Megünnepeltük Ada napját - képek
Ada ünnepelt
Elégedett házigazdák és szervezők
Civilben az olimpiáról
Önkormányzati eseménynapló
A levegő bajnokai
Itthon ünnepeltek
Nyitva állt az Aranykapu
A határon túl játszani mindig felemelő érzés
Kishírek
Június a tanyavilágban
Gazdag programmal készülnek Mohol ünnepére
Közünk a zsidókhoz
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Hódi Sándor könyvének bemutatója
Az iskolából jelentik
Hittanosok tollából
Az emberiség a természet hatalmában
Zöld levél
A sárgadinnye
Adai csapatok és sportolók helyezése az olimpián
Tömeges volt a Böködi-emlékverseny
Olimpiai érmeseink
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

Itthon ünnepeltek

    Ez a rövid riport, vagy inkább beszélgetés nem a teljesség igényével készült, csupán egy szép és maradandó családi esemény játszott közre megírásához. Ötven éves házassági évfordulóról van szó, amit, ha megérik a házastársak, minden bizonnyal megünnepelnek. Ilyesmi történt esetünkben is, de ezúttal más varázsa is van a dolognak. Az ötven együtt eltöltött évet a Kanadába kivándorolt macedóniai Bognár család itthon ünnepelte meg a hazai rokonsággal családi körben.


Ötven évvel ezelőtt és ma

    Ennek a riportnak még egy érdekessége van: a beszélgetésre abban a házban került sor, amelyet a Bognár család tagjai még valamikor az 1950-es évek elején építettek fel a saját erejükből, ahogy mondani szokás. Így alkalom volt újra látni két kezük munkáját, igaz ma már átépítve, de még így is elevenen emlékeztek akkori munkájuk minden kis részletére.


A régi családi ház előtt, a gyerekekkel és az unokákkal

    A ma 75. évét taposó Bognár József, Józsi bácsi és felesége Margitka, aki hét évvel fiatalabb nála, szinte egyszerre akarták elmondani röviden életük eddigi történetét, de csak egy kis rész került papírra. Elmondták, hogy 1968-ban vándoroltak ki Kanadába a 8 éves Józsi fiukkal, és az öt éves Valika lányukkal. Nem mentek idegenbe, mert Józsi bácsi idősebb testvére már kint élt. Úgy gondolták, hogy 5-6 évet lesznek kint, keresnek valami kis pénzt, aztán hazajönnek. De nem így történt. Az akkori lehetőségeket kihasználva maradtak ott, és rendezték be életüket. Az itthoni házat nem is adták el, éppen a fenti okok miatt, de később, amikor már rendeződött a helyzetük, mégis megváltak tőle. Józsi bácsi különben a Potisje munkása volt, felesége Margitka pedig a Tisza, majd Crvena Zvezda, illetve a BEKO készruhaüzemben dolgozott.
    Csupán azért jöttek haza, hogy itthon ünnepeljék meg az ötvenéves évfordulót, vagy más ok is közrejátszott?
    - Az igazság az, hogy már tavaly haza szerettünk volna jönni, különösen a gyerekek, de azt mondtuk, halasszuk a következő évre, mert akkor lakodalom lesz a testvéreménél, és akkor megyünk haza – meséli Margitka. Ez így is lett, és mivel ebben az évben töltjük be az ötvenedik házassági évfordulónkat, így ez nagyon jó alkalom arra, hogy itthon ünnepeljük meg. Sikerült találkozni minden testvérrel, családjukkal és együtt megünnepelni ezt a jeles napot. Ha visszamegyünk, a barátainknak is tartunk egy lakodalmat – mondta Margitka.
A két ünnepelt ezúttal nem egyedül jött haza, velük volt a fiuk, József, aki 32 évvel ezelőtt volt itthon utoljára, akkor még mint gyerek. Vele volt a felesége Betty, fia Kristofer, lányai Stefani és Jessica, valamint a lányuk, Valéria. Népes család jött most haza, hogy találkozzon a rokonsággal, szétnézzen a valamikori otthonuk környékén.


Bognár József és Margitka

    Beszélgetésünk végén, Margitka elérzékenyülve, könnyeivel küszködve köszöni meg elsősorban gyermekeinek így az újságon keresztül azt az irántuk tanúsított figyelmet, hogy mindent olyan nagyon szépen elrendeztek, külön megköszöni a testvéreinek azokat a felejthetetlen perceket, amit nekik szereztek. - Köszönet mindenkinek, akik itt voltak körülöttünk, törődtek velünk és örülhettünk egymásnak – mondta végezetül Margitka.

Vastag János

jul 2007.

Naslovna strana
Proslavljen Dan Ade
Proslavljen Dan Ade - fotografije
Dnevnik aktivnosti Lokalne samouprave
U slavu radničkog sporta
Dani Mola - program
Vesti
Vesti iz policije
Molski dobošar
Osvajači medalja sa olimpijade
Tragom izgubljenog vremena
Šarena strana
Impresum


Design by VA