Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. április

Címoldal
Egy asztalnál a négy helyi közösség
A II. Helyi Közösség idei programja
Visszanyerni a helyi közösség tekintélyét
Aki nem tervez, saját bukását segíti elő
Kellemes húsvéti ünnepeket!
Irgalmasság - szeretet - húsvét - imaév
Az Isten, szeretet
Európa legnagyobb hobbis találkozója
Osztatlan siker egy hangversenyen
Rímek 2006
Csigabiga-találozó Óbecsén
Az Aranymanók kiállítása
„Az idő igaz, S eldönti, ami nem az”
Törökfaluban történt
630-an vettek részt a megelőző akcióban
Tojásfestés növényekkel
Fiatalok írják
Homolya Miklósra újra büszkék lehetünk!
Versenyt tartottak a Műszaki Iskolában
Nyelvi figyelő
Rendőrségi hírek
Hírek
Zöld levél
Egészségünk érdekében
Szerény támogatás, szerény eredmények
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Árnyas oldal
Impresszum

Visszanyerni a helyi közösség tekintélyét

    Korai még sikerekről beszélni, de már szemmel látható eredményeket tud felmutatni a Moholi Helyi Közösségnek közel egy éve működő tanácsa. Az elmúlt időszakban számos olyan döntést hozott, amelyek arra engednek következtetni, hogy gyökeres változásokra kerül sor egy olyan közösségben, ahol éveken át jóformán semmi sem történt, csak saját magával küszködöt. Ma viszont úgy tűnik, azon az úton indult el, amely a közösségi szellem, az egymás közötti megértés, a polgárok problémáinak megoldása felé vezet.

    Hogy ez mennyire van így, arról Csomor Éberhardt Verona, a helyi közösség titkára nyilatkozott, aki a múlt év szeptembere óta tölti be ezt a funkciót.
    -Tisztában vagyunk azzal, hogy a helyi közösség a polgárok érdekeit hivatott szolgálni és mi, így próbálunk viszonyulni minden kérdéshez. Elmondhatom, hogy kezdő vagyok ezen a téren, de a kezdet itt számomra nem volt nehéz, az emberek közötti viszony megfelelő szinten volt, de annál több munka várt rám. Először is az adminisztrációs munkát kellett rendbe rakni, majd magukra a helyiségekre került sor. Közös munkával sikerült rendbe tenni a helyi közösség helyiségeit, így elértük azt, hogy ma már itt tarthatják összejöveteleiket a sport-, a civil- és más társadalmi szervezetek, itt kaptak helyet a sporthorgászok, a nőaktívák, a kórus itt tartja a próbáit, egyszóval bármiféle rendezvénynek otthont adhatunk. 2005 májusától, amikor megválasztották az új tanácsot, még nagyobb aktivitás észlelhető. Elmondhatom, hogy munkánk folytán az emberek lassan megszokják, magukévá teszik a helyi közösség törekvéseit.
    - Szép eredményeket értünk el a belső örökölt problémák megoldása terén. Itt elsősorban a Vajdasági Bank épületének a megvásárlása körül kialakult helyzet rendezésére gondolok, de a homokgondot is megoldottuk, ami már eredménynek számít. Különösen fontos számunkra, hogy eddig még senkitől sem kaptunk elmarasztaló bírálatot. Ezek után merem remélni, hogy a polgárok elégedettek a szolgáltatásainkkal.
    - Igyekszünk szorosabb kapcsolatot kialakítani a község többi helyi közösségével. A múlt év őszén meghívót kaptunk Törökfalu napjának megünneplésére, ez nekünk nagyon sokat jelentett. A közelmúltban pedig egy munkajellegű találkozót szerveztünk itt Moholon a négy helyi közösség és az önkormányzat képviselőinek részvételével. Felállítottunk egy további együtt működési programot, pénzügyi és más vonatkozásban egyaránt.
    - A tervekkel kapcsolatban elmondhatom, hogy már néhányat teljesítettünk is ebben az évben: letisztítottuk az útpadkákat, de sokkal nagyobb gondot okoz a talajvíz elvezetése, amit úgyszintén meg kell oldanunk, hogy parciálisan, vagy más módon tesszük-e, az a pénzeszközöktől függ. Beterveztük az utak, a járdák, a bekötőutak karbantartását, ugyanúgy a csatornahálózat részleges kiépítését. Számítunk még egy-két utca kibetonozására, valamint a piac környékének rendbetételére, különös tekintettel a parkolási lehetőségekre. Ide sorolnám még az új helyi járulék bevezetése körüli teendőket, mert ez év végén lejár a ma érvényben lévő járulék.

Vastag J.

april 2006.

Naslovna strana
Novi put, trotoari, uređene javne površine
Običaji u narodu vezani za Uskrs
Oda o pesniku
Izložba o Novaku Radoniću
Mladi pišu
Aktivnosti boraca rata 90-ih
Za kvalitetan socijalni dijalog
Molski dobošar
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA