Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. április

Címoldal
Egy asztalnál a négy helyi közösség
A II. Helyi Közösség idei programja
Visszanyerni a helyi közösség tekintélyét
Aki nem tervez, saját bukását segíti elő
Kellemes húsvéti ünnepeket!
Irgalmasság - szeretet - húsvét - imaév
Az Isten, szeretet
Európa legnagyobb hobbis találkozója
Osztatlan siker egy hangversenyen
Rímek 2006
Csigabiga-találozó Óbecsén
Az Aranymanók kiállítása
„Az idő igaz, S eldönti, ami nem az”
Törökfaluban történt
630-an vettek részt a megelőző akcióban
Tojásfestés növényekkel
Fiatalok írják
Homolya Miklósra újra büszkék lehetünk!
Versenyt tartottak a Műszaki Iskolában
Nyelvi figyelő
Rendőrségi hírek
Hírek
Zöld levél
Egészségünk érdekében
Szerény támogatás, szerény eredmények
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Árnyas oldal
Impresszum

Fiatalok írják - Mladi pišu

Az én iskolám

    Mohol központjában, a templom közvetlen közelében áll egy emeletes épület, az én iskolám. A moholi Novak Radonić festőművész nevét viseli, aki 1826 és 1890 között élt és alkotott.
    Te drága iskola! Sok ablakod, mint megannyi szem néz a világba…
    Szünetekben zsivaj, lárma hallatszik mindenfelől, olyan, mint egy felbolydult méhkas. A megkopott, öreg falak közt az osztályokban, három sorban keskeny asztalok. Mögöttük székek. Mindegyik asztal mögött egy-egy egyéniség.
    A falon zöld tábla, arca rücskös a krétapor alatt. Itt tanítanak és nevelnek bennünket kitartó és fáradhatatlan tanáraink. Megtanítanak arra is, hogy az élet telis-tele van szabályokkal, amelyeket be kell tartani.
    Az iskola egy ugródeszka az életbe, ahová mindannyian felkészülten lépünk majd.
    Ez a második otthonom. A csoportokon és szakkörökön töltött időt is beleszámítva, többet vagyok az iskolában, mint otthon. Szeretem az itt uralkodó légkört, van benne valami kötöttség, ugyanakkor érzem a szabadság jelenlétét is. Van saját döntési lehetőségem: ha akarok, tanulok, ha nem akarok, nem tanulok. Persze ez utóbbinak nem örülnek sem a tanárok, sem a szüleim.
    Örülök, hogy diákja lehetek ennek az iskolának. Az itt szerzett élményekről és tapasztalatokról mesélhetünk majd a következő generációknak, akik majd elfoglalják helyünket az iskolapadokban.

Bartuc Bettina,
Novak Radoni ć Általános Iskola, Mohol

Moj omiljeni cvet

    Moj omiljeni cvet je ruža. Ruže rastu u bašti, a mogu se kupiti i u cvećari.
    Ruže su meni vrlo lep cvet. One imaju na stabljici bodlje. Latice ruže su nežne i mirisne. Ruže mogu biti raznih boja. Najlepša od svih je crvena. Crvenu ružu poklanjamo onom koga volimo. Cvet ruže je najlepši kad je pupoljak. Ruža cveta od proleća do jeseni, a preko zime se odmara.
    Moja baba ima puno ruža i svaki put kad odem kod nje ja uživam u njima.

Bajin Marina 3.a
OŠ „Čeh Karolj“

Szeretnék játszani, örülni és növekedni

    Manapság sok-sok fajta betegség van. Léteznek olyan betegségek, mint például a torokgyulladás, hátfájás, de sajnos vannak nagyon súlyosak is, mint az AIDS és a rák, amelyeket az orvosok még most sem tudnak kezelni kellő sikerrel. Ha mégis valaki ezekből kigyógyul, arra azt mondják, égi csoda történt.
    Egy nap osztályfőnöki órán beszélgettünk a rákról. Kitűnt, hogy az osztályomnak több mint a fele nem tudta mi a rák. Most már mindannyian tudjuk, hogy a rák egy halálos betegség. A test bizonyos sejtjeinek a káros burjánzása történik. A világon a leggyakoribb rák a tüdőrák. Mivel sajnos sok ember dohányzik, rendszeresen mérgezik magukat, ez okozza a rákot és rövidíti meg életünket. A dohányzó nőknél általában a mell- és méhnyak-rák jelentkezik. Amikor egy nő elveszíti mellét, szörnyű lelki válságon megy keresztül, és kisbabát sem szoptathat többé. Amennyiben a méhét veszíti el, akkor már soha többé nem szülhet gyermeket. A tudományos kutatók kimutatták, hogy a dohányzó kismamák babái súlyban elmaradnak a normálisan fejlődő babáktól, ezenkívül velük született szívrendellenességgel jönnek a világra. Mindenre túlérzékenyek és betegesek lesznek életük végéig. Még az édes anyatej is keserűvé válik a dohányzó szoptató anyáknál, és akkor még csodálkoznak, hogy gyermekük nem akar szopni.
    A rákban megbetegedetteket méregerős gyógyszerekkel kezelik, sugaraztatják őket, és ha ez nem segít, akkor sebészi műtét útján távolítják el a megbetegedett szervet. Ismertem valakit, akinek végtagját vágták le, de mivel későn került sor az amputálásra, a bácsi rövidesen mégis meghalt. A rákbetegségben már sokan meghaltak, mégsem okulnak az egészséges emberek beteg társaik helytelen életének hibáin.
    Az osztályfőnöki órán arról is beszélgettünk, hogy sokszor az emberek saját hibájukon kívül betegednek meg. Igy történt ez Csernobilban, ahol az elavult atomerőmű meghibásodása miatt sugárfertőzést szenvedtek az ott dolgozók. Azok közül szinte mindenki rákban halt meg.
    A gyárnak súlyosan nehezítik életünket, mert szennyezik a levegőt és a vizet. A túl sok tartósítószer és színezék az élelemben, italban sem tesz jót a szervezetünknek. A piacon kapható szőlő, mosolygó alma és csengő barack azért olyan vidám, mert előzőleg méregben fürdették. Az ilyen túl szép portéka rengeteg mérget tartalmaz, s miután elfogyasztottuk őket, a mérgekből mindig marad valamennyi bennünk. Sajnos ez is rákkeltő.
    Nem elég csak helyesen táplálkozni a betegségek megelőzéséhez. Sokat kell sportolni, a szabadban lenni és stressz-mentesen élni.
    Mi, gyerekek, akik szeretnénk még gondtalanul játszani, örülni és növekedni, arra kérjük a felnőtteket, óvjanak meg bennünket a füsttől, sugárveszélytől, mérgektől és stressztől. Több figyelmet fordítsanak ránk, szeressenek bennünket, ha igazán szeretnek!

Bicskei Andrea,
Cseh Károly Általános Iskola,
5.osztály, Törökfalu

Novak Radonić

    Rodio se 1826., a umro je 1890. godine. Bio je veliki pisac i slikar. Prvenstveno slikar, jer je istoriji umetnosti veoma poznat. Njegov književni rad dobro je poznat nama Molčanima, jer su njegova „Molska mudrovanja“ jedini svedok vremena, i reč koja karakteriše Molčane. Ova knjiga govori nam o čudnom molskom mentalitetu koji još i danas postoji. Molčani su ostali isti – NEPROMENJENI!

Nataša Radulaški

KEDVENC KÖNYVEM

    Nekem az Új magyar lexikon a kedvenc könyvem. Édesapámtól kaptam a születésnapomra.
    Több kötetből áll. Nekem mind a hat kötet megvan. Mindegyiknek kék színű a borítója, és aranysárga betűkkel írja rajta a betűrendes címet. Mindegyik a tudományról szól, persze mindegyik különböző tudományággal ismertet meg. Van ami a biológiát ismerteti, állatokról és növényekről szól, de van ami földrajzot, történelmet, számtant, fizikát, irodalmat ismertet.
    Egyszer a biológia tanárnő azt a feladatot adta, hogy írjunk beszámolót a moszatokról. Én csak elővettem az egyik kötetet és minden fontos tudnivalót megtaláltam a moszatokról. Nekem minden fajta tudományos feladatban segítenek ezek a könyvek.
    Én nagyon büszke vagyok ezekre a könyvekre, mert minden hasznos ismeretet megtudhatok belőlük. Mindenkinek ajánlom, hogy legyen tudományos lexikonja, mert nagyon hasznos segítséget nyújt.

Sinkovics Szabolcs, VI. o.
Törökfalu

april 2006.

Naslovna strana
Novi put, trotoari, uređene javne površine
Običaji u narodu vezani za Uskrs
Oda o pesniku
Izložba o Novaku Radoniću
Mladi pišu
Aktivnosti boraca rata 90-ih
Za kvalitetan socijalni dijalog
Molski dobošar
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA