Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. április

Címoldal
Egy asztalnál a négy helyi közösség
A II. Helyi Közösség idei programja
Visszanyerni a helyi közösség tekintélyét
Aki nem tervez, saját bukását segíti elő
Kellemes húsvéti ünnepeket!
Irgalmasság - szeretet - húsvét - imaév
Az Isten, szeretet
Európa legnagyobb hobbis találkozója
Osztatlan siker egy hangversenyen
Rímek 2006
Csigabiga-találozó Óbecsén
Az Aranymanók kiállítása
„Az idő igaz, S eldönti, ami nem az”
Törökfaluban történt
630-an vettek részt a megelőző akcióban
Tojásfestés növényekkel
Fiatalok írják
Homolya Miklósra újra büszkék lehetünk!
Versenyt tartottak a Műszaki Iskolában
Nyelvi figyelő
Rendőrségi hírek
Hírek
Zöld levél
Egészségünk érdekében
Szerény támogatás, szerény eredmények
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Árnyas oldal
Impresszum

AKTIVNOSTI SINDIKATA
Za kvalitetan socijalni dijalog

    Dana 23. marta 2006. godine u Novom Sadu održana je 19. Konferencija Saveza samostalnih sindikata Vojvodine uz učešće mnogobrojnih delegata i gostiju iz zemlje i inostranstva, čime su okončane izborne aktivnosti u svim organima Saveza samostalnih sindikata i Samostalnih sindikata delatnosti na svim nivoima organizovanja u našoj pokrajini. Na ovoj Konferenciji našu opštinu su predstavljali Terek Jene, predsednik Opštinskog odbora samostalnog sindikata zanatstva, usluga i preduzetništva i predsednik SSSO Ada. Za predsednika Saveza samostalnih sindikata Vojvodine za naredni mandatni period je izabran dr. Milorad Mijatović, a za sekretara dipl. ing. Miodrag Bradonjić. Takođe na ovoj Konferenciji su donete dve izuzetno značajne deklaracije i to "Deklaracija o uspostavljanju suštinskog socijalnog dijaloga u Srbiji na svim nivoima organizovanja" i "Deklaracija o povlačenju iz procedure najavljenih izmena Zakona o radu" koje su upućene nadležnim organima.
    Dana 29. marta 2006. godine održana je II proširena sednica Veća Saveza samostalnih sindikata opštine Ada gde su osim redovnih aktivnosti kao što su usvajanje pregleda ostvarenja finansijskog plana SSSO Ada za 2005. godinu, donošenje finansijskog plana SSSO Ada za 2006. godinu, usvajanje izveštaja o radu između dve sednice VSSSO Ada, sindikalni aktivisti iz naše opštine zdušno podržali dve gore pomenute deklaracije i na osnovu toga doneli određene zaključke i odluke. Naime, kao što smo upoznati Ministar za rad i zapošljavanje, g.din. Slobodan Lalović, je uprkos činjenici da je novi Zakon o radu donet 23. marta 2005. godine i da je već pretrpeo određene izmene i dopune 18. jula 2005. godine, opet najavio nove izmene i dopune i to uglavnom na štetu zaposlenih kao što su ukidanje prava na minuli rad, isplata za topli obrok i regres da bude kao mogućnost a ne obaveza, manje naknade zarada za bolovanje i godišnji odmor, manje otpremnine kod tehnoloških viškova i sl.. Ove najave su uzburkale radništvo i sindikalnu scenu u Srbiji i najavljeni su oštri protesti uključujući i sve legitimne metode sindikalne borbe, a šta to znači videli smo ovih dana u Francuskoj, kad se već stečena prava zaposlenih drastično umanje. Ipak, ovih dana gore pomenuti Ministar je odlučio da pre najavljenih izmena i dopuna Zakona o radu sa njima upozna sve socijalne partnere (reprezentativne sindikate i udruženja poslodavaca) i da se samo nakon usaglašavanja sa njima pristupi ovim aktivnostima a na osnovu konačnog zaključka Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije. To već predstavlja jedan demokratski i civilizovan način vođenja socijalnog dijaloga što je inače praksa u Evropi i u Svetu.
    Kad smo već kod socijalnog dijaloga sa ove sednice je upućena inicijativa nadležnim organima lokalne samouprave u Adi da se u dokument "Strategija razvoja opštine Ada za period 2006-2012" svakako ugradi element "Uspostavljanje socijalnog dijaloga sa reprezentativnim udruženjima poslodavaca i sindikata". Kao što je poznato na osnovu Deklaracije Evropske unije donete u Kopenhagenu, jedan od najbitnijih uslova za evropske integracije budućih zemalja članica je uspostavljanje i razvijanje kvalitetnog socijalnog dijaloga između socijalnih partnera i to je takozvani evropski model. Za razliku od njega postoji i anglo-saksonski model koji je mnogo nepovoljniji za sve socijalne partnere jer više favorizuje svet surovog liberalnog kapitalizma u odnosu na svet rada. Savez samostalnih sindikata opštine Ada kao jedini reprezentativni sindikat u našoj opštini već tri godine pokušava i pokreće inicijativu prema organima lokalne samouprave u Adi da se uspostavi kvalitetan socijalni dijalog i formira Socijalno-ekonomski savet opštine Ada kao telo koje treba u ovim teškim tranzicionim vremenima da speči eventualne socijalne konflikte i reši nagomilane probleme kojih nažalost puno ima kako u privatizovanim preduzećima tako i u onima koji se nalaze tek u postupku privatizacije, ali i u svim segmentima društvenog života u našoj opštini. Zato je Veće Saveza samostalnih sindikata opštine Ada na svojoj sednici održanoj 29. marta 2006. godine izrazilo svoje žaljenje i nezadovoljstvo što ove aktivnosti u našoj opštini još nisu dovedene do kraja, mada su određene aktivnosti već duže u toku, i sada je prilika da se i ovaj segment svakako ugradi u gore navedeni dokument i da kao rezultat i kruna svih ovih aktivnosti bude skorašnje formiranje Socijalno-ekonomskog saveta u opštini Ada.

Belančić Miroslav

april 2006.

Naslovna strana
Novi put, trotoari, uređene javne površine
Običaji u narodu vezani za Uskrs
Oda o pesniku
Izložba o Novaku Radoniću
Mladi pišu
Aktivnosti boraca rata 90-ih
Za kvalitetan socijalni dijalog
Molski dobošar
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA