Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. április

Címoldal
Egy asztalnál a négy helyi közösség
A II. Helyi Közösség idei programja
Visszanyerni a helyi közösség tekintélyét
Aki nem tervez, saját bukását segíti elő
Kellemes húsvéti ünnepeket!
Irgalmasság - szeretet - húsvét - imaév
Az Isten, szeretet
Európa legnagyobb hobbis találkozója
Osztatlan siker egy hangversenyen
Rímek 2006
Csigabiga-találozó Óbecsén
Az Aranymanók kiállítása
„Az idő igaz, S eldönti, ami nem az”
Törökfaluban történt
630-an vettek részt a megelőző akcióban
Tojásfestés növényekkel
Fiatalok írják
Homolya Miklósra újra büszkék lehetünk!
Versenyt tartottak a Műszaki Iskolában
Nyelvi figyelő
Rendőrségi hírek
Hírek
Zöld levél
Egészségünk érdekében
Szerény támogatás, szerény eredmények
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Árnyas oldal
Impresszum

CSIGABIGA-TALÁLKOZÓ ÓBECSÉN

TAVASZ VAN! GYÖNYÖRŰ!
(József Attila)

    Ünnep volt április 7-én Óbecsén a különleges bánásmódot igénylő Bratstvo Általános és Középiskolában. Ugyanis ezen a napon rendezték meg másodízben az értelmi fogyatékos gyerekek számára a találkozót. Reggel kilenc órától várták az iskola szervezői, diákjai a 16 iskolából érkező gyerekeket, kísérő tanítóikat, tanáraikat. Egész Vajdaság területéről érkeztek a kis csapatok, hogy bemutatkozzanak egymásnak: tánccal, énekléssel, szavalással…
    Eljöttek: a kanizsaiak, a zentaiak, a nagybecskerekiek, a tornyosiak, a tiszaszentmiklósiak, az adaiak, a törökbecseiek, a zomboriak, a szabadkaiak, a kikindaiak, a felsőhegyiek, bácskossuthfalviak, a topolyaiak, a zomboriak, de voltak Krivajáról és Hódegyházáról is.
    Nagy volt a nyüzsgés az iskolában. Gyülekeztek a kis csapatok, hozták a kiállításra a kézimunkákat. Mivel a találkozó a tavasz és a húsvét jegyében zajlott, hímes tojást, pattogatott kukoricával kirakott kis fákat, tavaszi virágokat, s más szép kézimunkákat hoztak, melyekből kiállítást rögtönöztek a lelkes tanítók, tanárok.
    Míg nem jött össze a társaság, arról beszélgettünk a vezető tanárokkal, ki, mivel készült erre a találkozóra. Šćekić Sonja Szabadkáról jött a diákjaival a Žarko Zrenjanin Általános és Középiskolából, a tanulási nehézséggel küzdő gyerekek iskolájából.
    – Mivel édesanyám magyar, tökéletesen beszélem mindkét nyelvet, Így szerbül is és magyarul is tanítok. Műszaki szakos tanár lévén erre a szemlére szép kézimunkákat hoztunk. Kiállításunkon szereplő tárgyak a természet ébredését mutatják be, a húsvéti hímes tojások pedig a húsvéti készülődésre emlékeztetnek. Nagyon szeretek a gyerekekkel foglalkozni. Sokféle technikával készült munkákat hoztunk erre a kiállításra: gyöngyfűzést, üvegfestékkel festett tojásokat, papírmunkákat… A gyerekek nagyon szeretnek szép, színes anyaggal foglalkozni.


Megérkeztek az adaiak szép kézimunkáikkal

    Gyarmat Valéria tanítónő, Dragin Anasztázia pszichológus és Tóth Erika tanítónő Adáról érkeztek. Két nagydoboz kézimunkát hoztak.
    – Kézművességgel, rajzokkal készültünk. Nagyon várták már a gyerekek ezt a találkozót. Mivel az ősszel voltunk Zentán, az elsőn, már tudták, hogy jól fognak szórakozni – mondta Erika.
    Tóth Borsos Ottilia, az óbecsei iskola magyartanárnője:
    – Mivel ez a találkozó a tavasz, a húsvét jegyében telik, József Attila: Tavasz van! Gyönyörű! című versét tanítottam be egy diákommal, a másik tanulóm meg énekel.
    Pozsgai Éva tanítónő is ennek az iskolának a tanítónője, de a kihelyezett tagozaton készíti föl a gyerekeket:
    – Nyolc évvel ezelőtt az iskola nyitott egy tagozatot Péterrévén, hogy a kicsi elsős, másodikos gyerekeknek ne kelljen utazni Óbecsére. Ők is örültek, hogy jöhetnek erre a találkozóra, ismerkednek a gyerekekkel, s nem utolsó sorban a leendő iskolájukkal.
    Lassan minden vendég megérkezett, kezdődhetett a műsor, a gyerekek bemutatkozása.
    Még az idő is kedvezett, mert mire összejött a társaság, az eső elállt, kisütött a nap. Az udvaron fölállított színfalon a csigabiga fölött felhők úsztak, de az udvart bearanyozta a tavaszi napsütés. Elsőként az iskola igazgatója, Radovan Vujović meleg hangon köszöntötte a vendégeket, majd Nacsa Gabriella okleveles defektológus magyarul szólt az egybegyűltekhez: – Üdvözlöm a kedves vendégeket! Köszönjük, hogy elfogadták meghívásunkat. A Csigabiga találkozó kezdeményezője a kanizsai Csigabiga Észak-vajdasági Gyógypedagógus Egyesülete, s ezért is kapta a találkozó a Csigabiga nevet…
    Pető Zita tanárnő vezetésével föllépett az óbecsei iskola énekkara, mégpedig tréfás dalokkal szórakoztatta a közönséget. Ezután mutatkoztak be a más városokból érkező, s természetesen az óbecsei gyerekek is: énekeltek, szavaltak, táncoltak, jeleneteket mutattak be. A műsor befejeztével minden tanuló és vezető tanító, tanár köszönőlevelet kapott kis jelképes ajándék kíséretében. Persze, ezeket az ajándékokat, köszönőleveleket a verseny fő szervezői: Sőregi Krajcsik Angéla magyartanárnő, Lucser Mária okleveles defektológus, és Nacsa Gabriella készítették a gyerekek segítségével. Szép volt a gyöngyből fűzött virág, a bőrből készült nyakék…
    Oláj Ibolya pedagógus, ennek a találkozónak a megálmodója elvállalta, őszre ismét Zentán szervezi meg a szemlét.
    – Valójában tavaly ősszel Apró Piroskával közösen szerveztük meg a találkozót. Egész Vajdaság területéről eljött 120 gyerek, 25 pedagógus, kísérő. Azt hiszem, nagyon jól sikerült. A gyerekek szüleinek segítségével csuhévirágokat készítettünk, ezzel és díszoklevéllel ajándékoztuk meg a vendégeinket.
    Ezután, míg a tanulók kint az udvaron ismerkedtek, barátkoztak, addig a vezetőik bent az osztályban szakmai tanácskozást folytattak.

Koncz (Pósa) Erzsébet

april 2006.

Naslovna strana
Novi put, trotoari, uređene javne površine
Običaji u narodu vezani za Uskrs
Oda o pesniku
Izložba o Novaku Radoniću
Mladi pišu
Aktivnosti boraca rata 90-ih
Za kvalitetan socijalni dijalog
Molski dobošar
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA