Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. április

Címoldal
Egy asztalnál a négy helyi közösség
A II. Helyi Közösség idei programja
Visszanyerni a helyi közösség tekintélyét
Aki nem tervez, saját bukását segíti elő
Kellemes húsvéti ünnepeket!
Irgalmasság - szeretet - húsvét - imaév
Az Isten, szeretet
Európa legnagyobb hobbis találkozója
Osztatlan siker egy hangversenyen
Rímek 2006
Csigabiga-találozó Óbecsén
Az Aranymanók kiállítása
„Az idő igaz, S eldönti, ami nem az”
Törökfaluban történt
630-an vettek részt a megelőző akcióban
Tojásfestés növényekkel
Fiatalok írják
Homolya Miklósra újra büszkék lehetünk!
Versenyt tartottak a Műszaki Iskolában
Nyelvi figyelő
Rendőrségi hírek
Hírek
Zöld levél
Egészségünk érdekében
Szerény támogatás, szerény eredmények
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Árnyas oldal
Impresszum

630-an vettek részt a megelőző akcióban

    Nemrégiben fejeződött be az adai Egészségháznak Te vagy a szívem elnevezésű akciója, amelynek keretében egy orvosokból és nővérekből álló csoport mérte fel a lakosok egészségi állapotát. A négy helyszínen, Törökfaluban, Moholon, és Adán az I. és a II. Helyi Közösség épületében a testsúly, a testmagasság, a derékbőség, a pulzus, a vérnyomás és a vércukorszint mérésen kívül az érdeklődők egy kérdőívet is kitöltöttek. Sőt, az alkalmat kihasználva a nőgyógyászok is elvégezhették a mellek szűrővizsgálatát. A célzott kérdések és a mérések alapján aztán az orvosok megállapíthatták, hogy ki potenciális szívbeteg vagy cukorbeteg. A veszélyeztetetteknél EKG-t is készítettek, és mindenki személyre szóló orvosi tanácsot kapott. Az orvosok fontosnak tartották felhívni a figyelmet arra, hogy mindenkinek, még ha a vizsgálatok eredményei jók is voltak, ügyelnie kell a helyes és egészséges életmódra, s nem szabad megfeledkeznie a rendszeres ellenőrző vizsgálatokról sem. Akiknél a betegség jeleit észlelték, azokat további vizsgálatokra, a kezelőorvoshoz irányították.
    Dr. Tóth Barna Elvira, az egészségház igazgatója elmondta, hogy összesen 630-an vettek részt a vizsgálatokon, ami nagyon jó eredmény, és fontos is, hogy az emberek ügyeljenek egészségükre, annál is inkább, mivel hazánkban a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulási gyakorisága nagyon magas a nemzetközi adatokhoz viszonyítva. Egy-egy akut betegség után az életminőség és a munkaképesség csökkenése maradhat vissza. A szív- és érrendszeri megbetegedések oka még ismeretlen, de a kockázati tényezők felderítése alapvető jelentőségű.
    Mivel a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása már serdülőkorban megkezdődik, fontos, hogy a megelőzést már gyermekkorban megkezdjék. Április 18-án orvosok és nővérek az általános és a középiskolába látogatnak el, ahol a helyes és egészséges táplálkozásra, valamint a rendszeres mozgás szükségességére hívják majd fel a figyelmet. Az óvodákban, és az alsó tagozatokon pedig játékos vetélkedőkkel szeretnék megismertetni és megszerettetni a kicsikkel az egészséges életmódot. A Te vagy a szívem akció jövőre folytatódik
    Az igazgatónő elmondta azt is, hogy hamarosan megkezdődik akciójuk a tuberkulózis megelőzésére. Erre azért is szükség van, mert a nemrégiben megtartott tüdőszűrés alkalmával több ilyen típusú megbetegedést fedeztek fel, habár még nem érkezett meg minden eredmény a kamenicai intézetből.

Krizsán Mónika

april 2006.

Naslovna strana
Novi put, trotoari, uređene javne površine
Običaji u narodu vezani za Uskrs
Oda o pesniku
Izložba o Novaku Radoniću
Mladi pišu
Aktivnosti boraca rata 90-ih
Za kvalitetan socijalni dijalog
Molski dobošar
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA