Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

 
2004. szeptember

Címoldal
Címoldali képünkhöz
Ez lenne a turizmusunk?
Miért van bizalmunk az ingatlanközvetítõben?
Nagyboldogasszonyi Aranykapu vásár
Megnyílt a moholi napközi
Fejen állva is végigsétálna a parkon!
"Itt az idõ, most vagy..."
LI Zöld levél
Nagysikerû rendezvény a medencéknél
A Délvidéki Napokon, Budapesten
Évrõl évre csökken a tanulók létszáma
Nemzetközi ügetõversenyt tartottak Adán
Hírek
Nyelvi figyelõ
Rendõrségi hírek
Fiatalok írják
Jó hangulat, sikeres alkotások
A léggömbkötés nagyasszonya
Kézilabdatábor Adán
Hírek az adai sporthorgász egyesületbõl
Tarka oldal
Impresszum

ZA KOGA GLASATI

    Sada kada biramo organ lokalne samouprave koji treba uspešnije nego do sada da rešava svakodnevne probleme, oèekujemo veæu zainteresovanost, veæu samoodgovornost graðana, a samim tim i veæi izlazak na glasanje.
    Izuzetno loše funkcionisanje lokalne samouprave u proteklom mandatu, podstaklo je mnoge sugraðane da se kandiduju za razne funkcije. Podstaknuti lošim radom prethodne lokalne samouprave, i nagomilanim problemima koji se uz bolju organizaciju mogu brže i efikasnije rešavati postojeæe kandidatske liste, a posebno kandidati za gradonaèelnike imaju vizije i programe, kako da se prevaziðe postojeæe stanje koje nas èesto dovodi u bezizlaznu a èesto i ponižavajuæu situaciju.
    Svakodnevno se održavaju predizborni skupovi na kojima posebno kandidati za gradonaèelnike upoznaju graðane sa svojim vizijama i programima i oèekuju predloge i sugestije graðana u pravcu bržeg i efikasnijeg prevazilaženja postojeæih problema. Uèešæem na tim skupovima i davanjem sugestija šta treba da rade, mi se neposredno ukljuèujemo i dajemo doprinos suštinskom zaživljavanju lokalne samouprave. Samo uz pomoæ graðana i saradnjom sa lokalnim institucijama možemo bržim i èvršæim koracima iæi napred u prevazilaženja nezadovoljavajuæeg stanja.
    Naše probleme u Opštini neæe niko rešavati umesto nas. Ukoliko na izbore izaðu samo pretežno stranaèko opredeljeni graðani, biæe izabrani pretežno stranaèki podobi i poslušni odbornici, koji æe da slušaju "direktive" iz stranaèke centrale (Beograda, Novog Sada, Subotice itd.). Oni neæe imati dovoljno sluha za naše lokalne probleme. Da li æe se to ostvariti, to zavisi pre svega od graðana koji treba da izaðu na izbore i da glasaju za liste kandidata koje se do sada nisu kompromitovale i u negativnom smislu dokazale, koji nude programe za brži napredak i prevazilaženje lokalnih problema. Glasajmo za liste èiji su se kandidati afirmisali kao dobri domaæini, uspešni u svom poslu, tolerišu razlièitosti, koji uživaju društveni ugled u svom okruženju. Za one koji su odani èoveku, svojim bližnjima i spremni su da zbog zajednièkih interesa žrtvuju stranaèke i druge pojmove i velièine, nevažne za naš opštinski lokalitet, nevažne za graðanina.
    Kod izbora gradonaèelnika se nalazimo u izuzetno povoljnoj situaciji. Imamo izvanrednu ponudu. Nadajmo se da æemo za prvog èoveka Opštine izabrati kandidata koji æe doprineti da brže i uspešnije ostvarimo Evropske standarde u svakodnevnom životu.
    Kod izbora za Skupštinu APV Vojvodine je najsloženija situacija. Tu imamo tri izrazite grupacije i to:
    1. Imamo beogradske stranke koje nas stalno plaše separatizmon i " maðarizacijom", zato su protiv svake autonomije.
    2. Nadalje imamo sugraðane koji su neposredno uèestovali u donošenju i zaživljanvanju ustavnog položaja Vojvodine iz 1974 god. Tada je Vojvodina ostvarila najdinamièniji razvoj u svojoj istoriji. Tada su došli do punog izražaja svi prirodni i društveni potencijali Pokrajine. Da li je greh zahtevati da nam se vrati ono što nam je oduzeto i što smo juèe imali?
    3. Neke "maðarske" stranke se zalažu samo za personalnu autonomiju, kao da se time rešavaju pitanja masovnog odlaska mladih, društvena i materijalna nerazvijenost kao i održavanje i unapreðivanje nacionalnog identiteta Maðara, koji ostaju van podruèja personalne autonomije koja bi obuhvatala samo 1/3 Maðara u Vojvodini.
    Svi mi koji živimo u Vojvodini, bez obzira kada smo došli i koji svoju perspektivu vezujemo za Vojvodinu, logièno je da glasamo za program one stranke koja nudi takav status kojim se obezbeðuje razvoj Vojvodine po svojoj sopstvenoj specifiènosti. To znaèi da Vojvodina ima autonomiju pri utvrðivanju i ostvarivnju pravaca sopstvenog razvoja.
    Zato treba da glasamo za program kandidatske liste, koja se zalaže za punu autonomiju Vojvodine, koja æe biti odgovorna za sopstveni razvoj i u punoj meri uèestovati u finansiranju zajednièkih potreba jedinstvene Srbije. Prièe o separatizmu, to je za naivne i lakoverne.

Aksin Dimitrije

septembar 2004.

Naslovna strana
Izabran je novi direktor Centra za socijalni rad u Adi
Kako glasati
Za koga glasati
Vesti iz policije
Mladi pišu
Slikari naše opštine
Impresum


Design by VA