Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

 
2004. szeptember

Címoldal
Címoldali képünkhöz
Ez lenne a turizmusunk?
Miért van bizalmunk az ingatlanközvetítõben?
Nagyboldogasszonyi Aranykapu vásár
Megnyílt a moholi napközi
Fejen állva is végigsétálna a parkon!
"Itt az idõ, most vagy..."
LI Zöld levél
Nagysikerû rendezvény a medencéknél
A Délvidéki Napokon, Budapesten
Évrõl évre csökken a tanulók létszáma
Nemzetközi ügetõversenyt tartottak Adán
Hírek
Nyelvi figyelõ
Rendõrségi hírek
Fiatalok írják
Jó hangulat, sikeres alkotások
A léggömbkötés nagyasszonya
Kézilabdatábor Adán
Hírek az adai sporthorgász egyesületbõl
Tarka oldal
Impresszum

Megnyílt a moholi napközi
A Szivárvány civil szervezet legalább hetven hátrányos helyzetû gyermekrõl gondoskodik

    Szerdától alapítványi támogatásból mûködik a hátrányos helyzetû gyermekek számára létesített moholi napközi otthon a Szivárvány civil szervezet helyiségeiben. Az Egyenlõ eséllyel elnevezésû felzárkóztató program keretében létesített napközi otthont Vesna Tucakov Piperski szociális és munkaügyi miniszterhelyettes nyitotta meg a szerdai tanévkezdésre. A Szivárvány civil szervezet által koordinált program elsõdleges célja, a hátrányos helyzetû többségében roma, illetve magyar és szerb gyermekek társadalmi integrációja és felzárkóztatása az oktatásban. Vesna Civriæ, a civil szervezet vezetõje közölte, négyévi próbálkozás és többszöri nekifutás után az idei tanévkezdésre sikerült elõteremteni a napközi otthon egész évi mûködtetéséhez szükséges pénzösszeget:
    - A Nyitott Társadalom Alapítvány, a Save the Children és a hollandiai Spol humanitárius szervezet támogatja a felzárkóztató programot. Õk fizetik a napközi otthon mûködési költségeit, a tanfelszerelést és támogatják a hátrányos helyzetû gyermekek szüleit. Itt az elmúlt évben naponta hetven gyermek ebédelt és tanult nyolc tanító közremûködésével. Az idén jóval többen lesznek, mivel elfogadjuk azokat a gyerekeket is, akiknek szülei dolgoznak, viszont fizetést nem kapnak. Az idén száz füzetcsomagot osztottunk szét a rászorulók között. A községi Szociális Védelmi Központtal közösen választottuk ki azokat a családokat, melyek tényleg rászorulnak erre a támogatásra. A gyerekek két váltásban érkeznek az otthonban, attól függõen, hogy délelõtt vagy délután járnak iskolába. A nap nagy részét a napközi otthonban töltik, ott is ebédelnek. Itt tanulnak és készítik el a házi feladatot, a tanfelszerelést és az iskolatáskájukat sem viszik haza. Az óvodáskorúak számára is létesítettünk csoportot. A roma nemzetiségûek roma nyelvet tanulhatnak Az idén öt tanulónk iratkozott be a középiskolában. Két roma nemzetiségû középiskolás leány jövõre az egyetemen szeretné folytatni tanulmányait. Ez négyévi szorgos és kitartó munka eredménye. Ha folytatjuk tevékenységünket, akkor tíz év után még több iskolázott, ugyanakkor kevesebb írástudatlan és manipulálható ember lesz a községben. - mondta
    Vesna Tucakov Piperski szociális és munkaügyi miniszterhelyettes támogatja a moholi kezdeményezést. Véleménye szerint a szociális védelemi politikát decentralizálni kell, mivel a gondokat a helybeliek ismerik fel leghamarabb. A miniszterhelyettes elmondta, kellemesen meglepõdött, amikor látta, hogy a közösségi összefogás mit tehet a gyermeki sorsok jobbrafordulásáért.
    A megnyitó után a miniszterhelyettes polgári aktivisták és helyi szociális és oktatási intézményvezetõk társaságában megtekintette Mohol legszegényebb negyedét, az Újfalut. Bejárta a városrészt, és elbeszélgetett a helybeliekkel. Déltõl a moholi Idõsek Otthonában szervezett kerekasztal-megbeszélésen vett részt, ahol a községet érintõ legégetõbb szociális kérdésekrõl tárgyalt a helyi oktatási és szociális intézmények vezetõivel, a civil szervezetek aktivistáival, valamint a Roma Nemzeti Tanács képviselõivel.

Csincsik Zsolt

septembar 2004.

Naslovna strana
Izabran je novi direktor Centra za socijalni rad u Adi
Kako glasati
Za koga glasati
Vesti iz policije
Mladi pišu
Slikari naše opštine
Impresum


Design by VA