Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

 
2004. szeptember

Cmoldal
Cmoldali kpnkhz
Ez lenne a turizmusunk?
Mirt van bizalmunk az ingatlankzvettben?
Nagyboldogasszonyi Aranykapu vsr
Megnylt a moholi napkzi
Fejen llva is vgigstlna a parkon!
"Itt az id, most vagy..."
LI Zld levl
Nagysiker rendezvny a medencknl
A Dlvidki Napokon, Budapesten
vrl vre cskken a tanulk ltszma
Nemzetkzi getversenyt tartottak Adn
Hrek
Nyelvi figyel
Rendrsgi hrek
Fiatalok rjk
J hangulat, sikeres alkotsok
A lggmbkts nagyasszonya
Kzilabdatbor Adn
Hrek az adai sporthorgsz egyesletbl
Tarka oldal
Impresszum

Megnylt a moholi napkzi
A Szivrvny civil szervezet legalbb hetven htrnyos helyzet gyermekrl gondoskodik

    Szerdtl alaptvnyi tmogatsbl mkdik a htrnyos helyzet gyermekek szmra ltestett moholi napkzi otthon a Szivrvny civil szervezet helyisgeiben. Az Egyenl esllyel elnevezs felzrkztat program keretben ltestett napkzi otthont Vesna Tucakov Piperski szocilis s munkagyi miniszterhelyettes nyitotta meg a szerdai tanvkezdsre. A Szivrvny civil szervezet ltal koordinlt program elsdleges clja, a htrnyos helyzet tbbsgben roma, illetve magyar s szerb gyermekek trsadalmi integrcija s felzrkztatsa az oktatsban. Vesna Civri, a civil szervezet vezetje kzlte, ngyvi prblkozs s tbbszri nekifuts utn az idei tanvkezdsre sikerlt elteremteni a napkzi otthon egsz vi mkdtetshez szksges pnzsszeget:
    - A Nyitott Trsadalom Alaptvny, a Save the Children s a hollandiai Spol humanitrius szervezet tmogatja a felzrkztat programot. k fizetik a napkzi otthon mkdsi kltsgeit, a tanfelszerelst s tmogatjk a htrnyos helyzet gyermekek szleit. Itt az elmlt vben naponta hetven gyermek ebdelt s tanult nyolc tant kzremkdsvel. Az idn jval tbben lesznek, mivel elfogadjuk azokat a gyerekeket is, akiknek szlei dolgoznak, viszont fizetst nem kapnak. Az idn szz fzetcsomagot osztottunk szt a rszorulk kztt. A kzsgi Szocilis Vdelmi Kzponttal kzsen vlasztottuk ki azokat a csaldokat, melyek tnyleg rszorulnak erre a tmogatsra. A gyerekek kt vltsban rkeznek az otthonban, attl fggen, hogy dleltt vagy dlutn jrnak iskolba. A nap nagy rszt a napkzi otthonban tltik, ott is ebdelnek. Itt tanulnak s ksztik el a hzi feladatot, a tanfelszerelst s az iskolatskjukat sem viszik haza. Az vodskorak szmra is ltestettnk csoportot. A roma nemzetisgek roma nyelvet tanulhatnak Az idn t tanulnk iratkozott be a kzpiskolban. Kt roma nemzetisg kzpiskols leny jvre az egyetemen szeretn folytatni tanulmnyait. Ez ngyvi szorgos s kitart munka eredmnye. Ha folytatjuk tevkenysgnket, akkor tz v utn mg tbb iskolzott, ugyanakkor kevesebb rstudatlan s manipullhat ember lesz a kzsgben. - mondta
    Vesna Tucakov Piperski szocilis s munkagyi miniszterhelyettes tmogatja a moholi kezdemnyezst. Vlemnye szerint a szocilis vdelemi politikt decentralizlni kell, mivel a gondokat a helybeliek ismerik fel leghamarabb. A miniszterhelyettes elmondta, kellemesen meglepdtt, amikor ltta, hogy a kzssgi sszefogs mit tehet a gyermeki sorsok jobbrafordulsrt.
    A megnyit utn a miniszterhelyettes polgri aktivistk s helyi szocilis s oktatsi intzmnyvezetk trsasgban megtekintette Mohol legszegnyebb negyedt, az jfalut. Bejrta a vrosrszt, s elbeszlgetett a helybeliekkel. Dltl a moholi Idsek Otthonban szervezett kerekasztal-megbeszlsen vett rszt, ahol a kzsget rint leggetbb szocilis krdsekrl trgyalt a helyi oktatsi s szocilis intzmnyek vezetivel, a civil szervezetek aktivistival, valamint a Roma Nemzeti Tancs kpviselivel.

Csincsik Zsolt

septembar 2004.

Naslovna strana
Izabran je novi direktor Centra za socijalni rad u Adi
Kako glasati
Za koga glasati
Vesti iz policije
Mladi pišu
Slikari naše opštine
Impresum


Design by VA