Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

 
2004. szeptember

Címoldal
Címoldali képünkhöz
Ez lenne a turizmusunk?
Miért van bizalmunk az ingatlanközvetítõben?
Nagyboldogasszonyi Aranykapu vásár
Megnyílt a moholi napközi
Fejen állva is végigsétálna a parkon!
"Itt az idõ, most vagy..."
LI Zöld levél
Nagysikerû rendezvény a medencéknél
A Délvidéki Napokon, Budapesten
Évrõl évre csökken a tanulók létszáma
Nemzetközi ügetõversenyt tartottak Adán
Hírek
Nyelvi figyelõ
Rendõrségi hírek
Fiatalok írják
Jó hangulat, sikeres alkotások
A léggömbkötés nagyasszonya
Kézilabdatábor Adán
Hírek az adai sporthorgász egyesületbõl
Tarka oldal
Impresszum

KAKO GLASATI

    Približava se 19. septembar, kada æemo glasati za naše predstavnike tj. odbornike u Skupštinu opštine Ada, Skupštinu AP Vojvodine kao i gradonaèelnika opštine Ada. Tada æe se birati i èlanovi Saveta I. MZ Ada kao i èlanovi Saveta MZ Utrine.
    Kada doðemo na mesta, dobiæemo glasaèke listiæe i to:
    1. Glasaèki listiæ za izbor odbornika Skupštinu AP Vojvodine – birane po proporcijalnom sistemu. Izbor se vrši po proporcijalnom sistemu, tj. sabiraju se glasovi iz cele Vojvodine. Zaokružuje se 1 (jedna) lista.
    2. Glasaèki listiæ za izbor odbornika Skupštine AP Vojvodine neposrednih predstavnika opštine Ada. Tu imamo 7 kandidata. Zaokružuje se 1 (jedan) kandidat.
    3. Glasaèki listiæ za izbor gradonaèelnika Opštine Ada – na navedenoj listi imamo 8 kandidata. Zaokružuje se 1 ( jedan) kandidat.
    4. Glasaèki listiæ za izbor odbornika SO Ada – tu imamo 19 kandidatskih listi. Zaokružuje se 1 (jedna) kanditatska lista.
    5. Graðani u Prvoj MZ Ada kao i MZ Utrine æe dobijati glasaèke listiæe za izbor èlanova Saveta MZ. Na glasaèkoj listi æe biti napisano koliko se od predloženih kandidata bira.
    Za oèekivati je, da æe ovo po izlaznosti graðana na birališta, biti jedan od najuspešnijih izbora. U predizbornim aktivnostima na sakupljanju potpisa graðana koji podržavaju neke od kandidatskih listi, obuhvaæeno je preko 4000 graðana – biraèa. Oni su veæ neposredno ukljuèeni u predizbornu aktivnost. Sam broj kandidata koji se nalaze na kandidatskim listama za odbornike oko 306, animiraæe još 2-3 graðanina da glasaju za svoje najbliže.
    Prisutnija je sve veæa aktivnost, kako kandidata za gradonaèelnika, tako i nosilaca kandidatskih listi za izbor odbornika za SO Ada. Za prvog èoveka opštine imamo 8 Kandidata, koji po najnovijim zakonskim propisima ima izuzetno široka ovlašæenja. Nadalje, imamo 306 kandidata za odbornike SO tj. za svako odbornièko mesto imamo 10,5 kandidata.
    Po prvi put se primenjuje zakonska obaveza da na kandidatskim listama mora biti i najmanje 30% žena. Koliko æe ih biti izabrano, videæe se nakon okonèanja izbora. Takoðe je neizvesno kako æe se ostvariti regionalna zastupljenost u SO Ada, tj. da li æe sva naselja srazmerno broju biraèa biti zastupljena u SO, kao što je do sada bio sluèaj kada su se odbornici po veæinskom principu birali.

septembar 2004.

Naslovna strana
Izabran je novi direktor Centra za socijalni rad u Adi
Kako glasati
Za koga glasati
Vesti iz policije
Mladi pišu
Slikari naše opštine
Impresum


Design by VA