Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

 
2004. szeptember

Cmoldal
Cmoldali kpnkhz
Ez lenne a turizmusunk?
Mirt van bizalmunk az ingatlankzvettben?
Nagyboldogasszonyi Aranykapu vsr
Megnylt a moholi napkzi
Fejen llva is vgigstlna a parkon!
"Itt az id, most vagy..."
LI Zld levl
Nagysiker rendezvny a medencknl
A Dlvidki Napokon, Budapesten
vrl vre cskken a tanulk ltszma
Nemzetkzi getversenyt tartottak Adn
Hrek
Nyelvi figyel
Rendrsgi hrek
Fiatalok rjk
J hangulat, sikeres alkotsok
A lggmbkts nagyasszonya
Kzilabdatbor Adn
Hrek az adai sporthorgsz egyesletbl
Tarka oldal
Impresszum

KZILABDATBOR ADN
sszer hozzllssal sok minden megvalsthat

    A Rekrecis-mszaki Kzpont pletben vagyunk, ahol els zben szervezett kzilabdatbort az adai Halsz Jzsef ni kzilabdaklub. A folyoskon rend s tisztasg, a fldszinti nagyobb teremben a kvetelmnyeknek megfelelen egy hosszabb trgyalasztal kell szm szkkel, a sarokban katonsan sszerakva az dtitalos dobozok, ltszik, hogy az ott tartzkodk a kzvetlen krnyezetkre is nagy gondot fordtanak. rthet is, hisz lnyokrl van sz, akiknek a rend s a tisztasg szinte velk szletett tulajdonsg kell, hogy legyen. Szemmel lthat, hogy itt nagyfok fegyelem is uralkodik. Kt lelkes sportember vezeti a tbort: SPOS RUDOLF edz s VINCE JZSEF mindenes. Velk beszlgettem el a tborozs cljrl, az ott foly munkrl.
    Hogyan jtt ltre a tborozs megszervezse? volt az els krds.
    - Az adai kzilabdatbor megszervezse, gy mondanm, az sszersg eredmnye - kezdi a beszlgetst Spos Rudolf edz. Minden vben rkeznek ugyanis vidkrl rtestsek, hogy a lnyaink vegyenek rszt klnbz kzilabda tborokban. Akrhogy is szmoltunk, 2-3 lny kltsge egy nyolc napos tborozson 16-18000 dinrba kerlne a klubnak, ha egyltaln lenne r pnze. Ezek tudatban megprbltunk mi megszervezni sajt ernkbl itt helyben ugyanolyan vagy hasonl tbort, ahol elzetes szmtsaink szerint 20.000 dinrbl 15-20 lny tborozst tudnnk biztostani. Minden felttel adott, itt van ez a szp, de kihasznlatlan plet, kzvetlen kzelben a kzilabdaplya, itt vannak a medenck, a Tisza, teht egy kilomteres krzetben minden megvan, ami a felkszlshez, az edzshez, a kiegszt mozgshoz szksges. Meg kell emltenem, hogy a szervezsbe termszetesen bekapcsoldott a klub elnke, Vuurovi Duanka is, aki mellesleg teljes mrtkben tmogatta is az elkpzelst. Meg kell emltenem Horti Gyrgyt is, akivel gyakorlatilag kiviteleztk a megszervezst, teljesen nernkbl, mert sem az nkormnyzattl, sem a sportszvetsgtl nem kaptunk tmogatst. Hogy mgis sikerlt sszehoznunk a tbort, a moholi Idsek s nyugdjasok otthonnak s igazgatjnak Nacsa Istvnnak ksznhetjk, aki biztostotta a teljes elltst, a Mlinprodukt malomipari vllalatnak, tovbb az ADICA dltetsi Kzvllalatnak s igazgatjnak, aki ingyenes belpt biztostott az dlkzpontba a lnyok rszre.


A kzilabdatbor rsztvevi: Latk Csilla, Farkas Lvia, Rkos Zsuzsanna, rmnyi Tmea, B elani Natasa, Horti gnes, Kovaev Ines, Duds Anik, Szke Zsanett, Pmer Edina, Jakovljevi Anna, Apr Rita, Fajka va, Papp Sra, Ahc Diana, Tth Dra, Fehr Katalin.

    Kik a tborozs rsztvevi, mita foglalkozol velk?
    - Hrom vvel ezeltt vettem t ezeket a kislnyokat, azzal a felttellel, hogy valjban nemcsak az edzseket vezetem, hanem biztostsk a felkszlst s a velejr ktelezettsgeket is. A csoport vegyes, vannak itt ifjabb pionrok, kzpkorosztly, kadt-s ifjsgi csoport is. Ahogy folyik a bajnoksg, mi mindig ott vagyunk, habr nem szerepelnk egy ligban sem. Els s f dolog a csapat kialaktsa, gy sok meccset lejtszunk. Ebben az vben mr 30 mrkzsnk volt, tavaly tbb mint 60 meccset jtszottunk. A tborozs lnyege is az, hogy sszetartsuk ezt a genercit, mert idvel vidkre mennek tanulni, gy kevesen maradnak egy korosztlyban. Mr az is nagyon sokat jelent, ha egy csoportbl 3-4 jtkos kineveldik, itt marad, szmtani lehet r, mint kivl utnptlsra. Nagyon nehz ezt fenntartani, de ha nem neveljk a fiatal genercit, egy-kt ven bell komoly gondok jelentkezhetnek. Ahogy tnkrement az adai futball az utnptls hinya miatt, ugyangy tnkremehet a kzilabda is.
    Lnyegben akkor nhny lelkes sportember munkjrl beszlhetnk?
    - gy igaz. Nlklk ez nem valsulna meg. Azt is el kell mondani, hogy Adn ilyen tbor mg nem volt, noha jval korbban is foglalkoztam a fiatalokkal. Kzlk azta mr neves kzilabdzk lettek, mint Vmos Boglrka, Sterbik Anita, vagy reg Ildik. Tbbszr is megesett, hogy majdnem egy teljes utnptlst adtam t az els csapat rszre. Mindez kesen bizonytja, hogy kell foglalkozni a fiatalokkal.
    Milyen a hangulat a tborban?
    - Mondhatom kitn. lland kapcsolatban vagyunk a szlkkel, minden este lejnnek ide mert a lnyok nem mehetnek haza, itt is alszanak. Klnben 18 lnnyal kezdtk, de hrman elmentek (fleg csaldi okokbl), utna mg ketten tvoztak, gyhogy ma 13 lnnyal dolgozunk. A bartsg, az sszetartozs, az egyms irnti bizalom magas fokon ll. Klnben a szlk is sokat segtenek egsz id alatt.
    Hogyan telik el egy nap?
    - Munknk rarend szerint folyik. Fl htkor breszt, majd futs, utna fl nyolckor reggeli, pihens. z rtl edzs a plyn dlig, egy rakor ebd, utna pihens majd fl ngytl t rig aktv edzs a plyn, utna szs, frds a medenckben. Este fl nyolckor vacsora, tz rakor pedig mindenkinek az gyban kell lennie. Ekkor mr a mobiltelefonokat sem szabad hasznlni. Semmi kommunikci nincs a klvilggal, csak rajtunk keresztl. Mondhatom, katons rend van, de nincs velk gond, betartanak minden megbeszlt szablyt, j velk dolgozni.
    Lesz-e mg ilyen tbor?
    - Nagyon remlem. Ezt most azrt szerveztk meg, hogy az adai lnyokat ne vidkre kldjk, ami igen kltsges. Szeretnnk, ha hagyomnny vlna. Ez alkalommal, mint egy prba volt, de jvre mr komolyabb hozzllssal vidkrl is toboroznnk rsztvevket, mert mg akkor is olcsbb lenne, mintha mi mennnk valahov. Sokat r egy ilyen tborozs, mert a nyarat is aktvan tlthetik el a fiatalok, j tehetsgeket lehet felfedezni, ami csak hasznra lehet a klubnak, de magnak a jtkosnak is. Ez vgeredmnyben egy tapasztalatszerzs is, amit a jvben kamatoztatni fogunk mondta Spos Rudolf edz.

Vastag Jnos

septembar 2004.

Naslovna strana
Izabran je novi direktor Centra za socijalni rad u Adi
Kako glasati
Za koga glasati
Vesti iz policije
Mladi pišu
Slikari naše opštine
Impresum


Design by VA