Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

 
2004. szeptember

Címoldal
Címoldali képünkhöz
Ez lenne a turizmusunk?
Miért van bizalmunk az ingatlanközvetítõben?
Nagyboldogasszonyi Aranykapu vásár
Megnyílt a moholi napközi
Fejen állva is végigsétálna a parkon!
"Itt az idõ, most vagy..."
LI Zöld levél
Nagysikerû rendezvény a medencéknél
A Délvidéki Napokon, Budapesten
Évrõl évre csökken a tanulók létszáma
Nemzetközi ügetõversenyt tartottak Adán
Hírek
Nyelvi figyelõ
Rendõrségi hírek
Fiatalok írják
Jó hangulat, sikeres alkotások
A léggömbkötés nagyasszonya
Kézilabdatábor Adán
Hírek az adai sporthorgász egyesületbõl
Tarka oldal
Impresszum

KÉZILABDATÁBOR ADÁN
Ésszerû hozzáállással sok minden megvalósítható

    A Rekreációs-mûszaki Központ épületében vagyunk, ahol elsõ ízben szervezett kézilabdatábort az adai Halász József nõi kézilabdaklub. A folyosókon rend és tisztaság, a földszinti nagyobb teremben a követelményeknek megfelelõen egy hosszabb tárgyalóasztal kellõ számú székkel, a sarokban katonásan összerakva az üdítõitalos dobozok, látszik, hogy az ott tartózkodók a közvetlen környezetükre is nagy gondot fordítanak. Érthetõ is, hisz lányokról van szó, akiknek a rend és a tisztaság szinte velük született tulajdonság kell, hogy legyen. Szemmel látható, hogy itt nagyfokú fegyelem is uralkodik. Két lelkes sportember vezeti a tábort: SÍPOS RUDOLF edzõ és VINCE JÓZSEF mindenes. Velük beszélgettem el a táborozás céljáról, az ott folyó munkáról.
    Hogyan jött létre a táborozás megszervezése? – volt az elsõ kérdés.
    - Az adai kézilabdatábor megszervezése, úgy mondanám, az ésszerûség eredménye - kezdi a beszélgetést Sípos Rudolf edzõ. Minden évben érkeznek ugyanis vidékrõl értesítések, hogy a lányaink vegyenek részt különbözõ kézilabda táborokban. Akárhogy is számoltunk, 2-3 lány költsége egy nyolc napos táborozáson 16-18000 dinárba kerülne a klubnak, ha egyáltalán lenne rá pénze. Ezek tudatában megpróbáltunk mi megszervezni saját erõnkbõl itt helyben ugyanolyan vagy hasonló tábort, ahol elõzetes számításaink szerint 20.000 dinárból 15-20 lány táborozását tudnánk biztosítani. Minden feltétel adott, itt van ez a szép, de kihasználatlan épület, közvetlen közelében a kézilabdapálya, itt vannak a medencék, a Tisza, tehát egy kilométeres körzetben minden megvan, ami a felkészüléshez, az edzéshez, a kiegészítõ mozgáshoz szükséges. Meg kell említenem, hogy a szervezésbe természetesen bekapcsolódott a klub elnöke, Vuèuroviæ Dušanka is, aki mellesleg teljes mértékben támogatta is az elképzelést. Meg kell említenem Horti Györgyöt is, akivel gyakorlatilag kiviteleztük a megszervezést, teljesen önerõnkbõl, mert sem az önkormányzattól, sem a sportszövetségtõl nem kaptunk támogatást. Hogy mégis sikerült összehoznunk a tábort, a moholi Idõsek és nyugdíjasok otthonának és igazgatójának Nacsa Istvánnak köszönhetjük, aki biztosította a teljes ellátást, a Mlinprodukt malomipari vállalatnak, továbbá az ADICA Üdültetési Közvállalatnak és igazgatójának, aki ingyenes belépõt biztosított az üdülõközpontba a lányok részére.


A kézilabdatábor résztvevõi: Laták Csilla, Farkas Lívia, Rákos Zsuzsanna, Ürményi Tímea, B elanèiæ Natasa, Horti Ágnes, Kovaèev Ines, Dudás Anikó, Szõke Zsanett, Pámer Edina, Jakovljeviæ Anna, Apró Rita, Fajka Éva, Papp Sára, Ahác Diana, Tóth Dóra, Fehér Katalin.

    Kik a táborozás résztvevõi, mióta foglalkozol velük?
    - Három évvel ezelõtt vettem át ezeket a kislányokat, azzal a feltétellel, hogy valójában nemcsak az edzéseket vezetem, hanem biztosítsák a felkészülést és a velejáró kötelezettségeket is. A csoport vegyes, vannak itt ifjabb pionírok, középkorosztály, kadét-és ifjúsági csoport is. Ahogy folyik a bajnokság, mi mindig ott vagyunk, habár nem szerepelünk egy ligában sem. Elsõ és fõ dolog a csapat kialakítása, így sok meccset lejátszunk. Ebben az évben már 30 mérkõzésünk volt, tavaly több mint 60 meccset játszottunk. A táborozás lényege is az, hogy összetartsuk ezt a generációt, mert idõvel vidékre mennek tanulni, így kevesen maradnak egy korosztályban. Már az is nagyon sokat jelent, ha egy csoportból 3-4 játékos kinevelõdik, itt marad, számítani lehet rá, mint kiváló utánpótlásra. Nagyon nehéz ezt fenntartani, de ha nem neveljük a fiatal generációt, egy-két éven belül komoly gondok jelentkezhetnek. Ahogy tönkrement az adai futball az utánpótlás hiánya miatt, ugyanúgy tönkremehet a kézilabda is.
    Lényegében akkor néhány lelkes sportember munkájáról beszélhetünk?
    - Így igaz. Nélkülük ez nem valósulna meg. Azt is el kell mondani, hogy Adán ilyen tábor még nem volt, noha jóval korábban is foglalkoztam a fiatalokkal. Közülük azóta már neves kézilabdázók lettek, mint Vámos Boglárka, Sterbik Anita, vagy Öreg Ildikó. Többször is megesett, hogy majdnem egy teljes utánpótlást adtam át az elsõ csapat részére. Mindez ékesen bizonyítja, hogy kell foglalkozni a fiatalokkal.
    Milyen a hangulat a táborban?
    - Mondhatom kitûnõ. Állandó kaõpcsolatban vagyunk a szülõkkel, minden este lejönnek ide mert a lányok nem mehetnek haza, itt is alszanak. Különben 18 lánnyal kezdtük, de hárman elmentek (fõleg családi okokból), utána még ketten távoztak, úgyhogy ma 13 lánnyal dolgozunk. A barátság, az összetartozás, az egymás iránti bizalom magas fokon áll. Különben a szülõk is sokat segítenek egész idõ alatt.
    Hogyan telik el egy nap?
    - Munkánk órarend szerint folyik. Fél hétkor ébresztõ, majd futás, utána fél nyolckor reggeli, pihenés. Íz órától edzés a pályán délig, egy órakor ebéd, utána pihenés majd fél négytõl öt óráig aktív edzés a pályán, utána úszás, fürdés a medencékben. Este fél nyolckor vacsora, tíz órakor pedig mindenkinek az ágyban kell lennie. Ekkor már a mobiltelefonokat sem szabad használni. Semmi kommunikáció nincs a külvilággal, csak rajtunk keresztül. Mondhatom, katonás rend van, de nincs velük gond, betartanak minden megbeszélt szabályt, jó velük dolgozni.
    Lesz-e még ilyen tábor?
    - Nagyon remélem. Ezt most azért szerveztük meg, hogy az adai lányokat ne vidékre küldjük, ami igen költséges. Szeretnénk, ha hagyománnyá válna. Ez alkalommal, mint egy próba volt, de jövõre már komolyabb hozzáállással vidékrõl is toboroznánk résztvevõket, mert még akkor is olcsóbb lenne, mintha mi mennénk valahová. Sokat ér egy ilyen táborozás, mert a nyarat is aktívan tölthetik el a fiatalok, új tehetségeket lehet felfedezni, ami csak hasznára lehet a klubnak, de magának a játékosnak is. Ez végeredményben egy tapasztalatszerzés is, amit a jövõben kamatoztatni fogunk – mondta Sípos Rudolf edzõ.     

Vastag János

septembar 2004.

Naslovna strana
Izabran je novi direktor Centra za socijalni rad u Adi
Kako glasati
Za koga glasati
Vesti iz policije
Mladi pišu
Slikari naše opštine
Impresum


Design by VA