Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

 
2004. szeptember

Cmoldal
Cmoldali kpnkhz
Ez lenne a turizmusunk?
Mirt van bizalmunk az ingatlankzvettben?
Nagyboldogasszonyi Aranykapu vsr
Megnylt a moholi napkzi
Fejen llva is vgigstlna a parkon!
"Itt az id, most vagy..."
LI Zld levl
Nagysiker rendezvny a medencknl
A Dlvidki Napokon, Budapesten
vrl vre cskken a tanulk ltszma
Nemzetkzi getversenyt tartottak Adn
Hrek
Nyelvi figyel
Rendrsgi hrek
Fiatalok rjk
J hangulat, sikeres alkotsok
A lggmbkts nagyasszonya
Kzilabdatbor Adn
Hrek az adai sporthorgsz egyesletbl
Tarka oldal
Impresszum

ITT AZ ID, MOST VAGY...
- helyhatsgi vlasztsok 2004. -

    Nhny nap mlva lehetsgnk lesz kzsgnknek olyan nkormnyzatot vlasztani, amilyet szeretnnk. Nincs ebben semmi klns, mivel eddig is minden ngy v elteltvel nkormnyzati vlasztsok voltak, s aki akart lni llampolgri jogval, az beleszlhatott, hogy kik legyenek azok a szemlyek, akik kpviselnek bennnket, s akik elklthetik az ltalunk sszeadott anyagi javakat.
    Szeptember 19-n azonban nmileg vltozik a helyzet. Az nkormnyzatokrl szl trvny ugyanis elirnyozza a kzsgi elnk intzmnyt, ami azt jelenti, hogy most elszr polgrmestert vlasztunk. Mivel a kzsgi elnknek, azaz polgrmesternek igen nagy felhatalmazsa van (gyakorlatilag egyszemlyben a kltsgvets vgrehajtja), ppen ezrt sokkal nagyobb a felelssge is. Ennek ellenre, mint ahogy tapasztaljuk is, kis kzsgnkben igen nagy szm jellt kzl vlaszthatunk.
    Ezek kztt a jelltek kztt vannak rtermettek, s kevsb rtermettek, segteni akark s karrieristk, politikai prttal a htuk mgtt, vagy fggetlenek. Egy azonban kzs mindegyikben: a vlasztsi kampnyuk sorn a legjobbat akarjk a szavazpolgroknak s Ada kzsgnek (hogy utna mi lesz, az a jv titka). Ezek utn, hogyan kivlogatni a konkolyt a bzbl? Ebben a krdsben kizrlag Ada kzsg polgrainak tlkpessge s hiszkenysge lesz a dnt.
    A fentiekben lertak alapjn meg kell llaptani, hogy nem is annyira a polgrmester a felelssg, hanem a mink, vlasztpolgrok. Nagyon oda kell figyelnnk, hogy kit vlasztunk meg kpviselnkk, kinek a kezbe adjuk a vgrehajts hatalmt, mert, amint azt az elmlt nhny vben tapasztaltuk, az illet tevkenysge egyenesen arnyos kzsgnk (vissza)fejldsvel. Az a szemly, akit most megvlasztunk, meg fogja hatrozni kzsgnk jvjt az elkvetkez ngy vben, ami a hossz tv terveket illeti, taln mg gyermekeink, unokink jvjt is.
    A polgrmester nagyon knnyen megvlaszthat, egy kalap alatt a kzsgi kpvisel-testlet kpviselivel, a tartomnyi kpviselkkel, elvileg levlthat a ngy v letelte eltt, gyakorlatilag azonban nem. Ha mgis, akkor vagy olyan baklvseket kell neki elkvetnie, hogy a szerbiai kormny bevezesse a knyszerigazgatst, vagy a szavazpolgroknak legalbb 10%-a kezdemnyezheti a levltst, vagy a kzsgi kpvisel-testlet hatrozatot kell, hogy hozzon a polgrmester elleni bizalmatlansgi npszavazs kirsrl. Mindhrom lehetsg anyagi kltsgekkel jr, de ami ennl is fontosabb, addig, ameddig a tvesen megvlasztott polgrmestert levltsa tart, aki termszetesen nem hagyn magt, s ameddig ez a torzsalkods tartana, kzsgnk fejldse egy helyben topogna, vagy ami mg rosszabb, megrekedne.
    ppen ezrt, polgrtrsak, minl tbben jruljunk a szavazurnk el szeptember 19-n, s jl gondoljuk meg, hogy kinek s kiknek szavazunk bizalmat, mert ezentl igazn ettl a szavazattl fgg kzsgnk jvje, vele egytt pedig a jvnk, a mink, gyermekeink s unokink is.

Vastag Rbert

septembar 2004.

Naslovna strana
Izabran je novi direktor Centra za socijalni rad u Adi
Kako glasati
Za koga glasati
Vesti iz policije
Mladi pišu
Slikari naše opštine
Impresum


Design by VA