Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

 
2004. szeptember

Címoldal
Címoldali képünkhöz
Ez lenne a turizmusunk?
Miért van bizalmunk az ingatlanközvetítõben?
Nagyboldogasszonyi Aranykapu vásár
Megnyílt a moholi napközi
Fejen állva is végigsétálna a parkon!
"Itt az idõ, most vagy..."
LI Zöld levél
Nagysikerû rendezvény a medencéknél
A Délvidéki Napokon, Budapesten
Évrõl évre csökken a tanulók létszáma
Nemzetközi ügetõversenyt tartottak Adán
Hírek
Nyelvi figyelõ
Rendõrségi hírek
Fiatalok írják
Jó hangulat, sikeres alkotások
A léggömbkötés nagyasszonya
Kézilabdatábor Adán
Hírek az adai sporthorgász egyesületbõl
Tarka oldal
Impresszum

„ITT AZ IDÕ, MOST VAGY...”
- helyhatósági választások 2004. -

    Néhány nap múlva lehetõségünk lesz községünknek olyan önkormányzatot választani, amilyet szeretnénk. Nincs ebben semmi különös, mivel eddig is minden négy év elteltével önkormányzati választások voltak, és aki akart élni állampolgári jogával, az beleszólhatott, hogy kik legyenek azok a személyek, akik képviselnek bennünket, és akik elkölthetik az általunk összeadott anyagi javakat.
    Szeptember 19-én azonban némileg változik a helyzet. Az Önkormányzatokról szóló törvény ugyanis elõirányozza a községi elnök intézményét, ami azt jelenti, hogy most elõször „polgármestert” választunk. Mivel a községi elnöknek, azaz polgármesternek igen nagy felhatalmazása van (gyakorlatilag õ egyszemélyben a költségvetés végrehajtója), éppen ezért sokkal nagyobb a felelõssége is. Ennek ellenére, mint ahogy tapasztaljuk is, kis községünkben igen nagy számú jelölt közül választhatunk.
    Ezek között a jelöltek között vannak rátermettek, és kevésbé rátermettek, segíteni akarók és karrieristák, politikai párttal a hátuk mögött, vagy függetlenek. Egy azonban közös mindegyikben: a választási kampányuk során a legjobbat akarják a szavazópolgároknak és Ada községnek (hogy utána mi lesz, az a jövõ titka). Ezek után, hogyan kiválogatni a konkolyt a búzából? Ebben a kérdésben kizárólag Ada község polgárainak ítélõképessége és hiszékenysége lesz a döntõ.
    A fentiekben leírtak alapján meg kell állapítani, hogy nem is annyira a polgármesteré a felelõsség, hanem a miénk, választópolgároké. Nagyon oda kell figyelnünk, hogy kit választunk meg „képviselõnkké”, kinek a kezébe adjuk a végrehajtás hatalmát, mert, amint azt az elmúlt néhány évben tapasztaltuk, az illetõ tevékenysége egyenesen arányos községünk (vissza)fejlõdésével. Az a személy, akit most megválasztunk, meg fogja határozni községünk jövõjét az elkövetkezõ négy évben, ami a hosszú távú terveket illeti, talán még gyermekeink, unokáink jövõjét is.
    A polgármester nagyon könnyen megválasztható, egy kalap alatt a községi képviselõ-testület képviselõivel, a tartományi képviselõkkel, elvileg leváltható a négy év letelte elõtt, gyakorlatilag azonban nem. Ha mégis, akkor vagy olyan baklövéseket kell neki elkövetnie, hogy a szerbiai kormány bevezesse a kényszerigazgatást, vagy a szavazópolgároknak legalább 10%-a kezdeményezheti a leváltását, vagy a községi képviselõ-testület határozatot kell, hogy hozzon a polgármester elleni bizalmatlansági népszavazás kiírásáról. Mindhárom lehetõség anyagi költségekkel jár, de ami ennél is fontosabb, addig, ameddig a „tévesen” megválasztott polgármestert leváltása tart, aki természetesen nem hagyná magát, és ameddig ez a torzsalkodás tartana, községünk fejlõdése egy helyben topogna, vagy ami még rosszabb, megrekedne.
    Éppen ezért, polgártársak, minél többen járuljunk a szavazóurnák elé szeptember 19-én, és jól gondoljuk meg, hogy kinek és kiknek szavazunk bizalmat, mert ezentúl igazán ettõl a szavazattól függ községünk jövõje, vele együtt pedig a jövõnk, a miénk, gyermekeinké és unokáinké is.

Vastag Róbert

septembar 2004.

Naslovna strana
Izabran je novi direktor Centra za socijalni rad u Adi
Kako glasati
Za koga glasati
Vesti iz policije
Mladi pišu
Slikari naše opštine
Impresum


Design by VA